VR Tingkatkan Prestasi Pesakit Parkinson

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Para penyelidik melaporkan kejayaan awal berkenaan alat baharu bagi membantu individu yang mempunyai penyakit Parkinson untuk menambahbaik keseimbangan mereka dan berpotensi mengurangkan jatuh dengan bantuan teknologi baharu: realiti maya atau lebih dikenali dengan nama ‘virtual reality’ (VR). Setelah berlatih menggunakan sistem VR selama enam minggu, penderita penyakit Parkinson menunjukkan toleransi dan keseimbangan terhadap cabaran dengan lebih baik bersama-sama dengan keyakinan dalam melalui cabaran sepanjang laluan mereka.

Bagi kebanyakan individu yang mempunyai penyakit Parkinson, aktiviti mudah seperti berjalan-jalan di sekitar rumah atau kejiranan boleh menjadi satu perkara yang mencabar dan menyusahkan. Masalah otot dan pergerakan yang disebabkan oleh penyakit ini mengurangkan pergerakan seseorang dan menjejaskan keseimbangan, selain sering menyebabkan jatuh dan kecederaan.

Bagi membantu pesakit menguruskan cabaran ini, para penyelidik mencipta sistem latihan realiti maya atau VR yang memberikan pesakit ruang yang selamat untuk mengasah kawalan dan keseimbangan otot mereka. Pesakit berjalan di atas treadmill sambil melangkah ke atas objek maya yang muncul di hadapan mereka. Jika mereka berjaya dalam satu pusingan, objek menjadi lebih besar pada pusingan seterusnya.

Menurut K. Bo Foreman, profesor madya yang juga pengarah di Motion Capture Core Facility, University of Utah, kelebihan utama bagi pesakit-pesakit Parkinson adalah mereka dapat menghadapi pelbagai rintangan dan keadaan kawasan disamping berada dalam persekitaran yang selamat dengan menggunakan peralatan seperti penambat sekatan jatuh (fall restraint tether). Pesakit-pesakit turut menikmati pengalaman tersebut dan berfikir bahawa ianya menyeronokkan. Mereka menyukai latihan tersebut dan mencabar diri mereka tanpa takut untuk jatuh.

Foreman akan mempersembahkan penyelidikan pada mesyuarat tahunan American Association of Anatomists semasa pertemuan 2019 Experimental Biology, yang diadakan pada 6-9 April di Orlando, Florida.

Para penyelidik menguji sistem latihan mereka dalam 10 pesakit yang mempunyai penyakit Parkinson yang menggunakannya selama 30 minit bagi setiap sesi, dan dilakukan sebanyak tiga sesi dalam seminggu selama enam minggu. Selepas program itu, para peserta menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam keupayaan mereka untuk berunding dengan kotak besar dan kecil, keseimbangan yang lebih baik dan pelbagai gerakan yang lebih luas di pinggul dan buku lali, yang semuanya telah ditunjukkan yang dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk jatuh.

Foreman menyatakan, pasukan penyelidikannya berharap prestasi yang bertambah baik ini berkaitan dengan penurunan kadar untuk jatuh dalam kehidupan seharian mereka. Menurut beliau lagi, penyakit Parkinson adalah penyakit progresif, dan apa sahaja yang boleh kita lakukan untuk memberi kesan kepada perkembangan tersebut adalah satu langkah ke arah yang betul dan tepat.

Pasukan penyelidik telah menguji program mereka tersebut di University of Utah’s Treadport, persekitaran maya seperti CAVE dengan antara muka pergerakan (locomotion) yang membolehkan pancaran pemandangan digital merentasi pelbagai dinding dan lantai. Kebanyakan universiti mempunyai CAVE (istilah untuk persekitaran realiti maya imersif atau mendalam yang bersaiz sebuah bilik), walaupun kebanyakan pusat perubatan tidak mempunyainya. Pasukan penyelidikan bekerjasama dengan sistem hospital University of Utah untuk meneroka dengan menambah Treadport dalam fasiliti rehabilitasinya. Di samping itu, pasukan penyelidik turut berharap agar dapat menyesuaikan sistem realiti maya untuk peranti realiti maya yang dipasang di kepala, yang menjadikannya lebih luas dan lebih mudah dilaksanakan untuk tujuan penggunaan klinikal.

Walaupun ujian awal tidak memasukkan mana-mana pesakit yang tidak menjalani latihan realiti maya atau mana-mana individu tanpa penyakit Parkinson untuk tujuan perbandingan, pasukan penyelidik turut merancang untuk mengenalpasti bagaimana hasilnya jika dibandingkan dengan kajian-kajian di mana pesakit Parkinson menjalani program latihan secara tradisional atau langsung tidak menyertai sebarang program latihan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangkitan Usus Pencetus Penyakit Parkinson, Kajian

  Tahukah anda bahawa penyakit parkinson boleh berlaku disebabkan jangkitan pada usus? Sila ikuti artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Penyakit Parkinson, Sistem Saraf & Otak 25/07/2019 . 4 minit bacaan

  VR Boleh Bantu Merawat Keadaan Berkaitan Neurologi

  Bermain permainan melalui penggunaan realiti maya atau virtual reality (VR) boleh menjadi alat untuk merawat individu yang mempunyai masalah berkaitan neurologi seperti autism, schizophrenia dan penyakit Parkinson ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz

  5 Tanda Awal Penyakit Parkinson

  Penyakit Parkinson adalah gangguan otak kronik dan progresif yang menyebabkan kehilangan kawalan otot dan menjejaskan hampir satu juta orang di Amerika Syarikat sahaja. Yayasan Penyakit Parkinson mengatakan penyakit ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Penyakit Parkinson, Sistem Saraf & Otak 20/06/2018 . 2 minit bacaan

  Amantadine

  Kenali apa itu Amantadine. Bagaimanakah penggunaan, dos yang disyorkan serta langkah berjaga-jaga.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif
  Ubat & Suplemen 27/05/2018 . 6 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  minum kopi

  Warga Emas Yang Suka Minum Kopi, Minuman Ini Boleh Kurangkan Risiko Nyanyuk & Parkinson

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan
  pesakit parkinson

  5 Perkara Pesakit Parkinson Boleh Lakukan! #2 Jangan Ingat Pesakit Tidak Boleh Bekerja!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  seks virtual

  Sensasi Virtual, Trend Kini Berasmara Di Alam Maya – Apa Kesannya Kepada Kita?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 06/04/2020 . 3 minit bacaan
  orang rendah

  Orang Bersaiz Rendah Hidup Lebih Lama, Ia Terbukti Di Jepun Yang Dapat Hidup Sampai 100 Tahun!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 17/11/2019 . 3 minit bacaan