home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Radikulopati Lumbosakral

Definisi|Simptom-simptom|Punca|Faktor-faktor Risiko|Diagnosis dan Rawatan|Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Definisi

Apa itu Radikulopati Lumbosakral?

Merupakan penyakit yang berkaitan dengan saraf tulang belakang dan akar saraf di dalam saraf tulang belakang lumbar sehingga penghujung tulang belakang.

Apakah kebarangkalian Radikulopati Lumbosakral?

Penyakit ini menjejaskan 3% hingga 5% daripada populasi, penyakit ini turut sama menyerang lelaki dan wanita. Risiko adalah kepada lelaki berusia 40 tahun dan wanita 50 hingga 60 tahun. Ia boleh diatasi dengan mengurangkan faktor risiko. Sila berhubung dengan doktor anda untuk mengetahui lebih lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Radikulopati Lumbosakral?

Simptom-simptom penyakit ini adalah seperti kebas di lengan, kaki dan lemah otot. Simptom yang sering dilihat dalam kalangan pesakit adalah sciatika; kesakitan di sepanjang saraf sciatik, iatu saraf terpanjang dalam badan. Saraf ini bermula dari bawah punggung hingga ke kaki (belakang paha dan kaki). Sciatika merupakan simptom bagi masalah seperti cakera herniated. Simptom-simptom lain adalah kesakitan dan hilang kawalan terhadap proses buang air kecil dan besar.

Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau simptom yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Seharusnya anda berbincang dengan doktor mengenai kaedah rawatan yang terbaik untuk keadaan anda.

Jika anda dalam proses rawatan, dan tahap kesihatan anda tidak menunjukkan perubahan, sila bertanya kepada doktor anda mengenai kaedah rawatan lain.

Punca

Apakah Punca Penyakit Radikulopati Lumbosakral?

Penyebab radiculopati lumbosakral adalah disebabkan oleh tekanan dari cakera hernia (cakera yang patah atau tergelincir) yang membawa kepada kerengsaan dan keradangan (bengkak) akar saraf. Sebab lain ialah degenerasi cakera. Cakera tersebut memotong kepingan tulang rawan yang terletak di antara vertebrata (tulang belakang). Penampan berfungsi untuk mengurangkan kejutan apabila menggerakkan tulang belakang. Dari masa ke masa, serat di dalam tulang belakang boleh merobek cakera. Cecair seperti jeli dari pusat cakera boleh mengalir (sejenis hernia) meletakkan tekanan pada akar saraf dan menyebabkan simptom. Terdapat juga beberapa sebab lain seperti stenosis tulang belakang, tumor, jangkitan, dan kecederaan.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Radikulopati Lumbosakral?

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko terhadap penyakit ini:

  • Usia. Mereka yang lebih berusia lebih terdedah kepada penyakit ini.
  • Mereka yang banyak melakukan pergerakan ekstrem.
  • Mempunyai keadaan lain yang berkaitan dengan tulang belakang atau sakit belakang.

Jika anda tidak terdedah dengan faktor risiko di atas, tidak bermakna anda bebas daripada penyakit ini. Tanda-tanda di atas hanyalah sebagai satu rujukan. Sila berhubung dengan doktor/pakar untuk maklumat lanjut.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana penyakit Radikulopati Lumbosakral didiagnosis?

Kebanyakan pesakit tidak memerlukan rawatan atau kesakitan akan hilang dengan kaedah penjagaan diri di rumah. Cara ini termasuk menggunakan salap panas atau sejuk, melonggarkan otot, senaman dan penggunaan ubat penahan sakit tanpa preskripsi. Pesakit perlu melakukan pergerakan secepat mungkin. Pemulihan boleh mencegah kecederaan baru.

Untuk kesakitan kronik yang tidak dapat kawal, anda harus mengubah gaya hidup bersama dengan penurunan berat badan dan menyertai kelab kesihatan untuk mengurangkan simptom. Latihan ini akan membantu anda melaraskan postur, membuat otot belakang yang sihat dan meningkatkan daya tahan.

Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs), ubat-ubatan penenang otot, analgesik dan suntikan steroid boleh juga digunapakai. Jika rawatan ini tidak berkesan atau untuk simptom tertentu, pesakit memerlukan pembedahan.

Bagaimana pesakit Radikulopati Lumbosakral dirawat?

Doktor akan menjalankan diagnosis berdasarkan sejarah perubatan yang munasabah dan pemeriksaan fizikal, terutamanya tulang belakang dan kaki; memeriksa kekuatan otot dan tindak balas otot. Kebanyakan pesakit meningkatkan status kesihatan sebagai rehat, perlukan penjagaan atau perlu rawatan berdasarkan status ujian tanpa pengimejan oleh doktor. Untuk kesakitan yang berterusan, doktor akan melakukan pengimejan resonans magnetik (MRI), sinar-X, tomografi terkira (CT), peta kaji selidik diagnostik sumsum tulang atau elektrik (neurotransmitter).

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Radikulopati Lumbosakral?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang berikut mungkin membantu anda menghadapi penyakit ini:

  • Senaman secara berkala. Ini merupakan faktor risiko yang paling penting menyebabkan penyakit ini sering datang berulang. Berikan perhatian khusus kepada otot dalam aci – abdomen dan otot lumbar, otot-otot yang diperlukan untuk membentuki postur lurus pada tulang belakang.
  • Latih untuk membentuk badan yang baik semasa duduk, berdiri dan mengangkat. Mengangkat dan membawa beban berat dengan betul.
  • Ketahui keadaan kesihatan anda sendiri untuk membantu mengawal rasa sakit.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Ferri, Fred. Ferri’s Netter Patient Advisor. Philadelphia, PA: Saunders / Elsevier, 2012. Print edition.

Gambar penulis
Ditulis oleh Mellisa Lim pada 28/03/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x