home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

WEF: Jarum Mikro Biodegradasi Dicipta Untuk Melawan Penyakit Mata

WEF: Jarum Mikro Biodegradasi Dicipta Untuk Melawan Penyakit Mata

Frasa “I’d rather stick needles in my eyes” yang diungkapkan oleh Jack Nicholson dalam filem Term Of Enderment pada 1983 telah menjadi kata kunci yang sarkastik. Namun sekarang, saintis di Singapura meneroka kaedah baru untuk merawat penyakit mata seperti glaukoma dan retinopati diabetes yang melibatkan suntikan jarum ke mata pesakit.

Penyelidik di Universiti Teknologi Nanyang (NTU), Singapura membangunkan pelekat seperti kanta sentuh dengan sembilan jarum mikro yang boleh diisi dengan ubat-ubatan.

Apabila ditekan secara perlahan-lahan ke dalam mata, jarum mikro biodegrasi (biodegradable microneedles) yang nipis berbanding sehelai rambut akan terputus dengan sendirinya dan kekal di kornea, seterusnya melepaskan ubat sebelum akhirnya ia terlarut.

Walaupun rawatan ini mungkin tidak menarik, kumpulan NTU mengatakan ia tidak menyakitkan. Dan yang penting, ia boleh menjadi teknik yang lebih berkesan untuk menghantar ubat mata berbanding kaedah semasa.

Walaupun rawatan mungkin tidak menarik, pasukan NTU mengatakan ia tidak menyakitkan. Dan yang penting, ia boleh menjadi teknik yang lebih berkesan untuk menyampaikan ubat mata daripada kaedah semasa.

Ini kerana suntikan mata boleh menimbulkan kesakitan dan membawa risiko jangkitan serta kerosakan mata. Manakala titisan dan salap pula boleh dicuci dengan air mata atau berkelip, dan sesetengah pesakit sukar menguruskannya di rumah.

Pelekat mata yang mempunyai sembilan jarum mikro yang diisi dengan ubat. Sumber: weforum.org

Para penyelidik menguji pelekat ini pada tikus dengan vaskularisasi (vascularization) kornea, di mana kekurangan oksigen menyebabkan saluran darah yang baru berkembang menjadi tisu kornea, keadaan ini boleh menyebabkan buta.

Mereka mendapati bahawa selepas satu dos rawatan 1 mikrogram digunakan pada pelekat itu, terdapat pengurangan sebanyak 90% dalam kawasan pembuluh darah berbanding dengan pengurangan ketara apabila 10 kali jumlah ubat yang digunakan dalam bentuk titisan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Scientists have created biodegradable microneedles to fight eye disease https://www.weforum.org/agenda/2018/12/scientists-have-created-biodegradable-microneedles-to-fight-eye-disease/ Accessed on Dec 19, 2018.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 08/07/2020
Fakta Disemak oleh Dr. Shelby