What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Pembesaran Payudara

Ketahui asas-asasnya|Fahami risiko|Ketahui apa yang berlaku|Pemulihan

Ketahui asas-asasnya

Apakah Pembesaran Payudara?

Pembesaran payudara adalah pembedahan yang meletakkan beg silikon atau beg air garam di bawah payudara anda untuk membesarkannya dan menukar penampilannya, menjadikan payudara anda kelihatan lebih simetri.

Mengapakah Pembesaran Payudara dilakukan?

Ia dijalankan kerana dua tujuan:

 • Pembinaan semula – membina semula payudara selepas pembuangan payudara (pembuangan payudara adalah pembedahan mengeluarkan payudara, biasanya dijalankan untuk merawat kanser payudara)
 • Pembedahan estetik – membesarkan dan memperbaiki rupa dada.

Semua beg payudara mempunyai kapsul yang diperbuat daripada silikon. Dalamannya boleh diisi dengan silikon atau air garam.

Silikon digunakan untuk membuatkan beg payudara menjadi cecair atau gel (silikon melekit). Silikon cecair dan beg air garam membawakan sensasi yang lembut dan semula jadi. Beg silikon gel membawakan sensasi yang kukuh dan mewujudkan lebih banyak bentuk.

Beg payudara yang ditutup dengan poliuretana membawakan sensasi yang lebih lama. Menggunakan beg ini boleh mengurangkan risiko tisu parut tebal yang melekat di sekitar beg payudara.

Beberapa kajian dilakukan untuk menentukan samada beg payudara silikon selamat atau tidak. Tiada bukti yang menunjukkan bahawa wanita dengan beg payudara silikon mempunyai risiko penyakit autoimun yang lebih tinggi, seperti kanser payudara dan artritis. Dilaporkan bahawa memang terdapat kaitan antara menanam beg payudara dan kanser yang jarang berlaku yang dikenali sebagai limfoma sel anaplastik besar, tetapi kadar risikonya adalah sangat rendah.

Fahami risiko

Apakah risiko-risiko Pembesaran Payudara?

Sebelum pembedahan, anda patut tahu dengan jelasnya mengenai risiko komplikasi dan kosnya.

Jika anda ingin menerima pembedahan ini untuk tujuan kosmetik, anda patut mempertimbangkan lain-lain pembedahan kosmetik yang mengubah, termasuk memakai coli, mengambil ubat-ubatan yang memperbaiki saiz anda atau cuba menerima penampilan asal anda. Walaubagaimanapun, ubat-ubatan meningkatkan saiz payudara anda tidak diperiksa dengan betul.

Komplikasi biasa daripada semua pembedahan termasuk:

 • Sakit;
 • Berdarah;
 • Jangkitan kecil;
 • Parut tidak estetik;
 • Darah beku.

Komplikasi khusus daripada pembedahan ini termasuk:

 • Membina darah atau cecair di dalam kawasan yang memasukkan beg payudara;
 • Jangkitan beg payudara;
 • Melekit dan tisu parut tebal;
 • Perubahan sensasi payudara dan puting susu;
 • Kekakuan bahu;
 • Kebas atau kesakitan yang berlanjutan di bahagian luar payudara;
 • Memecah atau kebocoran implan;
 • Beg dada dimasukkan dengan tidak sewajarnya.

Adalah penting anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Ketahui apa yang berlaku

Bagaimanakah saya bersedia untuk Pembesaran Payudara?

Pembedahan dijalankan di bawah anestesia. Anda akan diterangkan secara khusus mengenai persediaan, termasuk samada anda boleh makan beberapa jam sebelum pembedahan. Dalam kebanyakan kes, anda perlu berpuasa dalam masa 6 jam sebelum itu. Anda boleh minum, seperti kopi, beberapa jam sebelum pembedahan.

Apa yang berlaku semasa Pembesaran Payudara?

Ia biasanya mengambil masa kira-kira 90 minit.

Pakar bedah memasukkan beg payudara di bawah payudara anda kerana pembedahan ini membantu anda mempunyai saiz yang anda sukai dan bentuk semula jadi. Walaubagaimanapun, jika tisu kulit dan tisu payudara tidak mencukupi untuk menutupi beg payudara, pakar bedah selalunya memasukkannya di bawah otot payu dara.

Pakar bedah biasanya membuat pemotongan di bawah payudara, kemudian memisahkan tisu sekeliling untuk membuat ruang dan memasukkan beg melalui pemotongan itu.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Pemulihan

Apa yang berlaku selepas Pembesaran Payudara?

Anda akan dapat pulang ke rumah pada hari yang sama atau hari selepas pembesaran.

Anda boleh kembali ke aktiviti normal dalam masa 2-3 minggu. Anda boleh kembali ke kerja anda dalam masa 1 minggu, bergantung kepada jenis pekerjaan anda.

Anda boleh menghadkan beberapa aktiviti, seperti memegang bayi anda, selepas dua minggu.

Ia biasanya mengambil masa beberapa minggu untuk payudara anda sembuh sepenuhnya dan akan mula kelihatan lebih semula jadi. Pembinaan semula payudara melalui kaedah ini boleh dikekalkan dalam masa yang lama. Bersenam dengan kerap membantu anda kembali ke aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum memulakan latihan, anda harus meminta nasihat doktor anda.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Breast implants (augmentation). https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/breast-implants-augmentation. Accessed July 16, 2016.
Breast augmentation surgery. https://medlineplus.gov/ency/article/002984.htm. Accessed July 16, 2016.
Breast Implants. http://www.webmd.com/beauty/breast-implants/cosmetic-procedures-breast-augmentation. Accessed July 16, 2016.
Breast enlargement (implants). http://www.nhs.uk/Conditions/cosmetic-treatments-guide/Pages/breast-enlargement.aspx. Accessed July 16, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel