Spasmodik Tortikolis: Gangguan Pergerakan Akibat Disfungsi Otak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/07/2020 . 1 minit bacaan
Share now

Apa itu spasmodik tortikolis?

Spasmodik tortikolis (cervical dystonia) adalah gangguan otot-otot leher kontraksi/mengecut secara tidak terkawal, menjadikan kepala berubah kepada pelbagai postur. Bagaimanapun, ia adalah penyakit neurologi yang jarang berlaku yang berasal dari otak.

Punca

Pada orang dewasa, banyak keadaan yang berbeza boleh menyebabkan tortikolis akut. Kadang kala, para profesional perubatan tidak menemui punca khusus.

Dalam kebanyakan kes, penyebabnya tidak diketahui. Sesetengah orang yang mempunyai distonia serviks mempunyai sejarah keluarga gangguan, jadi komponen genetik mungkin menjadi faktor. 

Keadaan ini juga boleh berlaku disebabkan oleh jangkitan penyakit dan kemalangan.

Faktor risiko

Sesiapa sahaja boleh mendapat spasmodik tortikolis, tetapi ia biasanya berlaku kepada seseorang di antara umur 25 dan 55 tahun. Sebab yang tepat tidak diketahui, tetapi mungkin terdapat pautan genetik.

Tanda dan simptom

Kontraksi otot yang terlibat dalam distonia serviks boleh menyebabkan kepala anda berpusing dalam pelbagai arah, termasuk:

  • Dagu ke arah bahu (Ratational)
  • Telinga ke arah bahu (Laterocollis)
  • Dagu lurus ke atas (Retrocollis)
  • Dagu lurus ke bawah (Anterocollis)

    Sumber: torticollis.org

Jenis kilasan yang paling biasa dikaitkan dengan spasmodik tortikolis adalah apabila dagu anda ditarik ke bahu anda. Sesetengah orang mengalami kombinasi postur kepala yang tidak normal. Pergerakan rajang kepala juga mungkin berlaku.

Ramai orang yang mengalami distonia serviks juga mengalami sakit leher yang boleh memancar ke bahu. Gangguan ini juga boleh menyebabkan sakit kepala. Dalam sesetengah orang, kesakitan dari distonia serviks boleh meletihkan dan melumpuhkan.

Diagnosis dan rawatan

Setelah mengambil sejarah pesakit, doktor boleh melakukan pemeriksaan fizikal dan neurologi, termasuk ujian elektrodiagnostik.

Kadang-kadang spasmodik tortikolis hilang tanpa sebab tertentu dan rawatan. Walau bagaimanapun, ini tidak biasa. Rawatan biasa termasuk ubat-ubatan atau suntikan toksin botulinum. Terapi fizikal juga boleh membantu simptom.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga: