Hemihipertrofi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Definisi

Apakah itu hemihipertrofi?

Hemihiperplasia adalah gangguan di mana satu sisi badan tumbuh tidak normal daripada yang lain. Ia ditentukan kerana pengeluaran lebihan sel, menyebabkan asimetri.

Dalam sel normal, terdapat program “pintar” yang menghalang tubuh kita daripada pertumbuhan sel apabila mereka mencapai saiz tertentu. Walau bagaimanapun, dalam hemihiperplasia, sel-sel di satu sisi tidak dapat berhenti berkembang. Ini menjadikan kawasan badan yang terjejas untuk terus berkembang atau membesar secara luar biasa. Bagaimanapun keadaan ini hanya boleh menjejaskan satu anggota badan, jari, kaki, muka atau keseluruhan separuh badan termasuk separuh otak dan organ dalaman.

Secara umumnya, hemihipertrofi adalah keadaan yang tidak berbahaya walaupun ini bergantung kepada bahagian badan yang terjejas. Tetapi anda tidak boleh leka, hemihipertrofi boleh menjadi alasan untuk menjadi perhatian kerana keadaan ini merupakan petunjuk kanser. Biasanya, setiap individu mempunyai sel dalam badan yang mempunyai fungsi untuk memicu pertumbuhan yang pada umumnya berhenti apabila saiz tertentu telah dicapai pada usia tertentu.

Hemihipertrofi adalah gangguan kongenital (ini bermakna keadaan ini ada semasa kelahiran). Gangguan kongenital ini mungkin tidak berbahaya tetapi kesan buruk mungkin berlaku bergantung kepada bahagian badan yang berkaitan dengan kadar pertumbuhan yang tidak normal.

Apakah kebarangkalian hemihipertrofi?

Keadaan kesihatan ini adalah jarang berlaku. Ia juga boleh menjejaskan kedua-dua jantina dan tanpa kecenderungan pada mana-mana kaum. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom bagi hemihipertrofi?

Simptom hemihipertrofi yang biasa adalah:

 • Kecenderungan untuk satu sisi badan menjadi lebih besar dari sisi yang lain
 • Lengan atau kaki boleh menjadi lebih panjang atau lebih besar dalam lilitan
 • Dalam sesetengah kes, batang atau muka pada satu sisi lebih besar. Kadang-kadang ini tidak benar-benar ketara kecuali individu diletakkan di atas katil atau permukaan rata (dipanggil ujian katil)
 • Dalam kes lain, perbezaan postur dan berjalan (bagaimana seseorang berjalan) adalah ketara

Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau simptom yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Ia adalah yang terbaik untuk membincangkan dengan doktor anda tentang apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca-punca

Apakah yang mengakibatkan hemihipertrofi?

Tidak ada sebab sebenar bagi hemihipertrofi walaupun keadaan ini dipercayai ada dalam keluarga. Mutasi genetik juga dipercayai menjadi sebab dalam hemihipertrofi terutamanya mutasi dalam gen 11. Gangguan ini juga tidak dapat dijelaskan kerana penglibatan genetik di sisi lain terbukti berbeza dari satu orang ke yang lain.

Permulaan hemihipertrofi pada sesetengah kanak-kanak dilihat berkaitan dengan sindrom genetik lain seperti:

Sindrom Beckwith-Weidemann

Sindrom Beckwith-Weidemann adalah sindrom pertumbuhan yang memberi kesan kepada pelbagai bahagian badan. Dalam kelainan genetik ini, pertumbuhan terlalu banyak adalah peraturannya.

Ia mungkin teruk pada sesetengah kanak-kanak tetapi tidak pada yang lain. Bukan sahaja anggota badan tumbuh dengan berlebihan, tetapi lidah (makroglosia), dan juga organ perut tertentu (seperti buah pinggang, hati, dan pankrea).

Oleh kerana organ-organ boleh tumbuh berlebihan, BWS berkaitan dengan peningkatan risiko mengembangkan jenis kanser pada masa kanak-kanak (yang kebanyakannya dapat disembuhkan dengan terapi yang sesuai).

Klippel- Trenaunay-Weber (KTW)

Ini adalah keadaan perubatan yang jarang berlaku di mana saluran darah dan / atau saluran limfa tidak tumbuh dengan sewajarnya.

Watak-wataknya merangkumi tiga ciri utama termasuk – pewarnaan port-wine (nevus flammeus), malformasi saluran vena dan limfa, dan hemihipertropi bagi tisu lembut anggota yang terlibat.

Sturge-Weber Syndrome (SWS)

Ini adalah gangguan yang memberi kesan kepada kedua-dua kulit dan sistem saraf. Ia biasanya dicirikan oleh pewarnaan port-wine besar di muka.

Diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah hemihipertrofi didiagnosis?

Pemeriksaan fizikal biasanya dilakukan. Simptom berkaitan dengan keadaan lain, seperti sindrom Beckwith-Wiedemann (BWS), sindrom Proteus, sindrom Russell-Silver, dan sindrom Sotos.

Pengimejan diagnostik mungkin diperlukan untuk pengskrinan untuk tumor.

Oleh kerana gangguan ini jarang berlaku dan sering diabaikan, disyorkan bahawa diagnosis dibuat oleh ahli genetik klinikal yang sudah biasa dengannya.

Bagaimanakah hemihipertrofi dirawat?

Hemihipertrofi pada amnya bukan keadaan yang mengancam nyawa kecuali dalam kes-kes apabila ia dikaitkan dengan bentuk kanser lain.

Kanak-kanak yang dilahirkan dengan hemihipertropi biasanya mengalami peningkatan risiko kanser terutama di bahagian perut.

Tiada ubat untuk hemihiperplasia. Rawatan adalah berpusat pada pemeriksaan pesakit untuk pertumbuhan tumor dan merawat tumor. Untuk saiz anggota badan yang tidak normal, rawatan ortopedik dan pembetulan kasut boleh dicadangkan.

Perubahan gaya hidup dan pengubatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas hemihipertrofi?

Gaya hidup dan remedi rumah yang berikut mungkin membantu anda mengatasi hemihipertrofi:

Oleh kerana kebanyakan kanser berlaku di abdomen, cadangan telah dibuat bahawa kanak-kanak dengan hemihipertrofi menerima pemeriksaan ultrabunyi perut setiap 3 bulan sehingga umur 7 dan sekurang-kurangnya pemeriksaan fizikal yang teliti setiap 6 bulan sehingga pertumbuhan selesai.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik tentang penyelesaian terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jika Pernah Terlintas Ingin Membunuh Diri, Usah Berdiam! Lakukan 3 Perkara Ini

  Bunuh diri merupakan salah satu tanda penyakit mental seperti depresi. Jika anda atau rakan anda ada tanda-tanda ingin membunuh diri, jangan berdiam diri ya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Cegah Bunuh Diri, Kesihatan Mental 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Memori Otak Anda Akan Lebih ‘Power’ Kalau Kurang Ambil 5 Jenis Makanan Ini!

  Apa kata, kali ini kita lihat kepada makanan tidak berkhasiat yang boleh memberikan kesan negatif kepada otak, khususnya memori otak. Apakah makanan itu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kesihatan Mental 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ini Manfaat Kesihatan Jika Jaga Silaturahim, Antaranya Panjang Umur!

  Sudah menjadi lumrah kita untuk membina pertalian. Hubungan sihat mampu memberi manfaat terhadap kesihatan mental dan fizikal yang lebih baik.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Kesan Pada Tekak Jika Alami Difteria, Ini 8 Simptom Yang Boleh Bawa Maut!

  Kesan penyakit difteria akan banyak berlaku kepada tekak. Jom klik untuk tahu 8 simptom yang mungkin akan terjadi sekiranya dijangkiti!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keadaan Telinga, Hidung/Tekak, Pusat Kesihatan 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  buang IUD

  Pasang IUD Untuk Elak Mengandung? Awas, Ia Perlu Dibuang Jika Terjadi 7 Perkara Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
  kelenjar air liur

  5 Masalah Kesihatan Yang Boleh Berlaku Pada Kelenjar Air Liur, Yang Terakhir Paling Menakutkan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
  tanda kanser usus

  Lakukan Ujian Najis Untuk Kesan Kanser Kolorektal, Adakah Benar-benar Berkesan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
  masalah usus

  Usus Tersumbat Boleh Bawa Maut, Awasi Jika Anda Kerap Muntah & Kembung Perut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan