Autisme: Pertimbangkan Keberkesanan Terapi Akuatik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Kebanyakan kanak-kanak yang mengalami autisme juga mengalami gangguan integrasi deria sensitif yang ringan, atau ketidakupayaan secara berkesan untuk mengambil/menerima, menyusun, dan bertindak balas terhadap input deria. Malah, defisit pemprosesan deria adalah salah satu pencetus utama di sebalik tingkah laku yang tidak sesuai, anti-sosial, atau merosakkan diri yang sering dikaitkan dengan gangguan spektrum autisme (ASD).

Oleh itu, terapi akuatik atau hidroterapi digunakan sebagai rawatan untuk kanak-kanak dengan ketidakupayaan atau kelewatan motor. Hidroterapi adalah berdasarkan kepada prinsip-prinsip hidrodinamik (keapungan, ketumpatan relatif, kelikatan, rintangan, tekanan hidrostatik, turbulensi, dan aliran) dan dianggap memberi rangsangan deria melalui suhu air, mengurangkan berat badan, dan input vestibular.

Berdasarkan laporan kajian The effectiveness of hydrotherapy in the treatment of social and behavioral aspects of children with autism spectrum disorders: a systematic review, hidroterapi telah digunakan untuk pemulihan muskuloskeletal dan neuromuskular selama lebih dari 100 tahun. Ia telah ditunjukkan untuk meningkatkan prestasi motor pada kanak-kanak dengan distrofi otot, cerebral palsy, fibrosis kistik, spina bifida, dan sindrom Rett.

Mengapa terapi akuatik pilihan terbaik untuk autistik?

Manfaat fizikal

Menurut penyelidikan, air adalah medium ideal untuk pemulihan badan atau senaman. Air menyediakan persekitaran yang ideal, yang membantu mengurangkan berat badan sehingga 90%. Air suam mengurangkan tekanan atau mempengaruhi tubuh sementara mengurangkan ketegangan dan melegakan otot. Dengan melibatkan diri dalam aktiviti air tertentu yang terarah, kanak-kanak dapat mengukur had-had tubuhnya sendiri dengan lebih baik. Kanak-kanak mampu mengawal tenaga yang digunakan oleh tubuh ketika melakukan tugas atau bermain dan ini membantu meningkatkan postur, keseimbangan, dan koordinasi.

Penambahbaikan kognitif

Terapi akuatik pediatrik boleh membantu kanak-kanak dengan autisme untuk meningkatkan tumpuan dan perhatian mereka. Terapi ini memberi tumpuan kepada pergerakan fungsi berasaskan mainan, memudahkan perkembangan neuro dan meningkatkan pelbagai gerakan. Terapi ini meningkatkan kesedaran tubuh, sambil membantu kanak-kanak bersenang-senang. Sesi one-on-one dapat membantu kanak-kanak dengan autisme apabila melibatkan kawalan impuls, keupayaan untuk mengikuti arahan dan toleransi frustrasi.

Menguruskan isu deria

Kanak-kanak yang mempunyai autisme sering mengalami kesukaran deria yang biasanya sangat sukar difahami. Kanak-kanak sering kali mempunyai tindak balas yang kuat terhadap tekstur yang berbeza dan mereka boleh berulang atau dibawah reaksi kepada rangsangan yang berbeza dalam persekitaran. Ahli terapi bermula dengan menilai suhu air serta bunyi dan gangguan lain di dalam air. Apabila semua faktor dipertimbangkan, air membantu menyediakan persekitaran yang selamat yang menyokong kanak-kanak sambil memberikannya tekanan hidrostatik yang diperlukan. Ramai kanak-kanak mampu bertolak ansur dengan lebih baik selepas terapi akuatik.

Meningkatkan kemahiran sosial

Sesi terapi berkumpulan boleh membantu kanak-kanak dengan autisme meningkatkan kemahiran sosial mereka. Latihan ini termasuk sesi yang menyasarkan kemahiran khusus. Semasa sesi berkumpulan ini, kanak-kanak bekerjasama dengan ahli terapi dan kanak-kanak lain. Mereka belajar bagaimana untuk berinteraksi dengan rakan-rakan sekumpulan mereka, sambil berkongsi mainan dan peralatan. Dengan kerjasama dan berdaya saing, kanak-kanak mengembangkan sikap mental dan meningkatkan keyakinan diri. Ia juga peningkatan yang ketara dalam memulakan dan mengekalkan hubungan mata semasa dan selepas sesi terapi.

Walaupun hidroterapi mungkin merupakan pilihan rawatan yang ideal untuk kebanyakan kanak-kanak dengan autisme, namun ia bukan untuk semua orang. Keperluan setiap kanak-kanak memerlukan rawatan yang unik, dan hanya perundingan dengan profesional yang terlatih dapat menentukannya.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Vaksin Tidak Akan Menyebabkan Autisme, Jangan Mudah Terpedaya!

  Apakah kaitan autisme dengan vaksin? Adakah vaksin menyebabkan autisme? Ikuti artikel ini untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Penjagaan Kanak-kanak, Tips Keibubapaan 27/07/2019 . 3 minit bacaan

  Autisme, Tingkah Laku Makan Luar Biasa Petunjuk Diagnostik Baru

  Autisme adalah satu keadaan yang sangat membimbangkan dan ketidaknormalan dalam perkembangan semula jadi kanak-kanak boleh menjadi petanda autisme.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan Sihat 15/07/2019 . 3 minit bacaan

  Adakah Gangguan Autisme Boleh Sembuh Jika Tanda-Tanda Dikesan Lebih Awal Pada Anak?

  Autisme merupakan satu kondisi yang sangat membimbangkan ibu bapa. Persoalannya, adakah anak autisme boleh sembuh jika ia dikesal dengan lebih awal?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 03/04/2019 . 3 minit bacaan

  Manfaat Luar Biasa Terapi Air Untuk Kelembapan Kulit

  Menyesuaikan diri anda dengan terapi air boleh membantu anda untuk mengekalkan kelembapan kulit tanpa perlu berbelanja secara berlebihan untuk produk kosmetik dan alat solek hanya untuk meremajakan wajah anda. Rahsia ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 08/03/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  mendidik anak autisme

  Kunci Jaga Kanak-kanak Istimewa, Sabar! Ini 9 Cara Bantu Kembangkan Skil Anak Autisme Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan
  tanda autisme

  Anak Sering Buat Perangai Berulang-Ulang, Adakah Itu Tanda Autisme? Apa Beza Autisme Dan ADHD?

  Ditulis oleh Nurul Nazrah
  Diterbitkan pada 17/06/2020 . 3 minit bacaan
  suami lewat usia

  Bahaya Isteri Hamil Jika Suami Usia 40-an, Ada 5 Risiko Yang Anda Wajib Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 14/05/2020 . 3 minit bacaan