Adakah Wanita Menopause Masih Boleh Merasai Klimaks?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Wanita yang akan atau sudah memasuki usia menopause pasti mula mengeluh tentang beberapa perubahan tubuh mereka. Selain disebabkan kesihatan fizikal mula merosot, mereka juga mula cemas tentang kehidupan seksual bersama pasangan. Sesetengah wanita berasa takut jika mereka nanti tidak akan mengalami klimaks syahwat atau orgasma jika melakukan hubungan kelamin di usia menopause. Benarkah demikian?

Adakah saya masih boleh mengalami orgasma di usia menopause?

Waktu menopause memang akan membawa pelbagai perubahan pada kehidupan seksual anda dan pasangan. Mulai daripada penurunan libido atau kegairahan seksual, kehilangan minat untuk berhubungan seks, hinggalah kepada kesukaran mencapai klimaks.

Dengan pertambahan usia, kadar hormon estrogen pada wanita akan menurun dengan mendadak. Hal ini menyebabkan aliran darah menuju klitoris dan vagina mejadi berkurangan, sehingga organ reproduksi ini menjadi kurang sensitif berbanding sebelumnya. Penurunan estrogen juga menyebabkan lapisan vagina menjadi tipis (atrofi vagina) dan vagina kering. Ini juga menyebabkan wanita sering berasa sakit jika berhubungan seks di usia menopause.

Jika hubungan seksual sahaja boleh membuatkan anda berasa sakit, maka anda tentu tidak dapat menikmati kegairahan hubungan intim, apatah lagi untuk mencapai orgasma. Bahkan beberapa wanita menopause mengatakan mereka mengalami penyusutan klitoris sehingga membuat mereka semakin sukar mencapai orgasma.

Walaupun begitu, jelasnya tidak semua wanita akan mengalami penurunan kegairahan seks sewaktu menopause. Bahkan, sesetengah wanita boleh menjadi semakin gairah dalam hubungan mereka. Bahkan, peluang terjadinya orgasma boleh meningkat daripada sebelum anda mengalami menopause.

Mengapa wanita menopause masih boleh orgasma?

Semakin tua, bererti anda semakin sering dan bertambah banyak pengalaman dalam hubungan kelamin bersama pasangan. Anda berdua mungkin sudah mencuba pelbagai posisi, teknik dan fantasi yang disukai anda dan pasangan.

Banyaknya pengalaman seksual inilah yang membuat organ intim anda menjadi semakin mudah terangsang. Jadi, bukan suatu hal yang mustahil untuk anda mencapai orgasma dengan mudah, meskipun sudah menopause.

Lebih-lebih lagi, anda tidak perlu risau akan mengalami kehamilan akibat hubungan kelamin. Berbeza dengan sewaktu anda masih subur, hubungan kelamin kadangkala boleh membuatkan anda risau akan risiko kehamilan. Sedangkan selepas menopause, anda boleh menjalani hubungan intim dengan lebih tenang, lalu lebih mudah mencapai orgasma.

Bagaimana caranya mencapai orgasma walau sudah menopause?

Berhubungan intim adalah salah satu cara bagi pasangan suami isteri untuk menjaga keharmonian rumah tangga. Bukan sekadar untuk kebahagiaan sendiri, hubungan kelamin juga dapat mengukuhkan kepercayaan terhadap satu sama lain.

Walaupun anda sudah menopause, anda masih boleh merasakan nikmatnya hubungan kelamin dan mecapai klimaks. Pun begitu, anda mungkin memerlukan ransangan tambahan untuk mudah mencapai orgasma. Antara cara yang boleh anda lakukan untuk membantu anda mencapai klimaks ialah:

1. Kurangkan kesakitan

Kurangkan kesakitan yang mungkin anda hadapi disebabkan penetrasi dengan cara memilih posisi seks yang selesa untuk anda, memanfaatkan mandian panas sebelum hubungan kelamin untuk membantu anda bertenang dan penggunaan pelincir vagina untuk mengurangkan kesakitan.

2. Tumpukan kepada ransangan dan sentuhan

Sebelum berlakunya penetrasi, anda boleh meminta pasangan anda untuk meneroka bahagian-bahagian yang sensitif pada tubuh anda untuk memudahkan anda mencapai orgasma di samping cumbuan dan ciuman mesra. Urutan seksual dan seks oral juga boleh membantu meransang dan meningkatkan komunikasi antara anda dan pasangan.

3. Alihkan perhatian

Gunakan teknik mengalihkan perhatian untuk meningkatkan keselesaan dan mengurangkan keresahan. Ini termasuklah dengan penggunaan musik, membiarkan televisyen terbuka dan sebagainya.

4. Saling terbuka dengan pasangan

Bicarakan dengan pasangan mengenai teknik foreplay dan posisi seks yang membuat anda berdua selesa. Semakin anda terbuka dengan pasangan, semakin mudah bagi anda berdua mencapai orgasma. Kepuasan anda berdua juga tidak semestinya hanya melalui penetrasi, bahkan boleh juga melalui sentuhan yang menggairahkan.

Jadi, jika anda atau pasangan sudah enggan melakukan hubungan kelamin, anda berdua masih boleh saling berpelukan dan bersentuh secara seksual untuk meningkatkan keintiman.

5. Senaman rutin

Senaman dapat membantu melancarkan aliran darah ke seluruh tubuh, termasuk aliran darah ke alat kelamin. Semakin lancar aliran darah ke klitoris dan vagina, maka semakin mudah anda mencapai klimaks.

Cuba untuk bersenam secara rutin dengan pasangan anda. Contohnya dengan berjalan kaki, berenang, atau melakukan senaman Kegel. Selain untuk meningkatkan kegairahan seksual, bersenam bersama pasangan juga boleh menambah keharmonian rumah tangga anda berdua.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Faraj Sakit Semasa Seks? Cuba Guna Pelincir Faraj, Tapi Sebelum Beli, Baca Ini Dulu!

  Topik ini malu untuk dibincangkan tapi sebenarnya semasa seks, miss V mungkin memerlukan bantuan pelincir faraj untuk melancarkan hubungan seksual tersebut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan Wanita Lain 02/02/2021 . 3 minit bacaan

  Meskipun Aneh, Tapi Ada Pasangan Gemar Jilat Lubang Dubur! Nak Tahu Tak Apa Akibatnya?

  Masih ada pasangan yang gemar melakukan perlakuan seks jilat lubang dubur. Adakah ia normal? Jom klik artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan Seksual, Seks Selamat 28/01/2021 . 3 minit bacaan

  PANCUT AWAL, Berapa Lama Tempoh Yang Dikira Sebagai Ejakulasi Pramatang? Anda Pasti TERKEJUT!

  Mungkin ramai yang faham dan alami masalah pancut awal ini. Namun tahukah anda berapa lama tempoh ejakulasi pramatang? Jom ikuti artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Jejaka 26/01/2021 . 3 minit bacaan

  Encik Suami Nak Bersama, Tapi Ada Jangkitan Kulat Pula… Sebelum Proceed, Ambil Tahu Risiko Ini!

  Jangkitan kulat pada kemaluan amat menjengkelkan! Bukan saja gatal dan menyakitkan, malah ia boleh mengganggu aktiviti di ranjang dengan pasangan tercinta.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Perempuan 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  spotting coklat

  Hamil, Tapi Ada Tompokan Coklat Pada Seluar Dalam, Ini Tanda Gugur @ Sebab Lain?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/03/2021 . 2 minit bacaan
  hubungan suami istri

  Kajian Kata Warga Emas Cenderung Lebih Aktif Bersetubuh, Ini Rupanya Sebabnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 01/03/2021 . 3 minit bacaan
  pendarahan awal kehamilan

  Hamil TAPI Kenapa Ada Pendarahan, Takkan ‘Period’? Ini 8 RISIKO Yang Mungkin Terjadi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/02/2021 . 3 minit bacaan
  berapa hari selepas bersama boleh mengandung

  Berapa Hari Selepas Bersama Boleh Mengandung? (Klu: Lebih Dari Seminggu)

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan