Elak Makanan Ini untuk Hindari Mulut Berbau Semasa Puasa

  Elak Makanan Ini untuk Hindari Mulut Berbau Semasa Puasa

  Tahukah anda apakah punca nafas berbau?

  Masalah mulut berbau semasa puasa adalah perkara normal kerana tiada pengambilan makanan dan minuman yang menyebabkan mulut menjadi kering.

  Apabila mulut kering, sel-sel mati dan bakteria akan berkumpul di lidah, gusi dan bahagian dalam pipi. Sel-sel itu kemudiannya membusuk dan mengeluarkan bau mulut yang tidak menyenangkan.

  Bagaimana anda boleh menghindari mulut berbau semasa puasa? Sila baca artikel ini.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Mulut, sila dapatkannya di sini.

  4 makanan ini punca nafas berbau

  1. Punca nafas berbau – Elakkan bawang

  punca anafas berbau

  Bawang adalah rempah yang digunakan untuk menambah rasa bagi masakan. Di samping itu, bawang juga mempunyai banyak manfaat kesihatan.

  Walau bagaimanapun, di sebalik manfaat, bawang sangat terkenal dengan bau yang menyengat. Jadi, tidak hairanlah jika selepas makan bawang, mulut mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan, walaupun anda telah menggosok gigi dan menggunakan pencuci mulut.

  2. Elakkan keju

  Keju sentiasa menarik perhatian orang ramai tanpa mengira waktu, apatah lagi semasa berpuasa kerana kebanyakan juadah berbuka kini diinovasikan dengan keju.

  Namun, makanan mengandungi keju perlu dielakkan bagi mengelak mulut berbau. Sekiranya anda masih ingin makan makanan berkeju, anda perlu hisap potongan lemon selepas makan.

  Ini kerana lemon berfungsi membunuh bakteria dalam mulut.

  3. Elakkan ikan

  Seperti diketahui umum, ikan adalah salah satu makanan yang mengandungi sumber protein tinggi dan sudah pasti ia sangat baik untuk tubuh.

  Walau bagaimanapun, bau hanyir boleh menyebabkan nafas berbau semasa berpuasa. Oleh itu, elakkan memakan ikan semasa bersahur.

  Sekiranya anda ingin menikmati ikan, anda boleh mengatasinya dengan menggosok gigi atau berkumur selepas makan ikan.

  4. Elakkan kopi

  punca anafas berbau

  Minuman berkafein khususnya kopi menjadi kegemaran kebanyakan orang kerana ia terkenal dengan minuman yang mampu meningkatkan semangat dan menghilangkan rasa mengantuk.

  Namun, jika pengambilan kopi berlebihan akan mendatangkan kesan buruk terhadap kesihatan dan pengambilannya semasa bersahur boleh menyebabkan mulut berbau.

  Ini kerana paras keasidan yang bersatu dengan air liur dalam mulut akan menyebabkan mulut berbau.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. Makanan dan Minuman yang Harus Dihindari Agar tidak Bau Mulut Ketika Berpuasa http://doktersehat.com/penyebab-bau-mulut-saat-puasa/ Accessed 22 May 2018.
  2. 7 cara hilangkan bau mulut busuk ketika berpuasa https://berita.mediacorp.sg/mobilem/lifestyle/7-cara-hilangkan-bau/1950608.html Accessed 22 May 2018. 
  3. https://www.colgate.com/en-my/oral-health/bad-breath?
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/166636
  5. https://www.webmd.com/oral-health/guide/bad-breath

   

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 22/04/2021
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor