home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Elak Makanan Ini untuk Hindari Mulut Berbau Semasa Puasa

Elak Makanan Ini untuk Hindari Mulut Berbau Semasa Puasa

Masalah mulut berbau semasa puasa adalah perkara normal kerana tiada pengambilan makanan dan minuman yang menyebabkan mulut menjadi kering. Apabila mulut kering, sel-sel mati dan bakteria akan berkumpul di lidah, gusi dan bahagian dalam pipi. Sel-sel itu kemudiannya membusuk dan mengeluarkan bau mulut yang tidak menyenangkan.

Bagaimana anda boleh menghindari mulut berbau semasa puasa? Sila baca artikel ini.

1. Elakkan bawang

Bawang adalah rempah yang digunakan untuk menambah rasa bagi masakan. Di samping itu, bawang juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, di sebalik manfaat, bawang sangat terkenal dengan bau yang menyengat. Jadi, tidak hairanlah jika selepas makan bawang, mulut mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan, walaupun anda telah menggosok gigi dan menggunakan cuci mulut.

2. Elakkan keju

Keju sentiasa menarik perhatian orang ramai tanpa mengira waktu, apatah lagi semasa berpuasa kerana kebanyakan juadah berbuka kini diinovasikan dengan keju. Namun, makanan mengandungi keju perlu dielakkan bagi mengelakkan mulut berbau. Sekiranya anda masih ingin memakan makanan makanan berkeju, anda perlu mengisap potongan lemon selepas makan. Ini kerana lemon berfungsi membunuh bakteria dalam mulut.

3. Elakkan ikan

Seperti diketahui umum, ikan adalah salah satu makanan yang mengandungi sumber protein tinggi dan sudah pasti ia sangat baik untuk tubuh. Walau bagaimanapun, bau hanyir boleh menyebabkan nafas berbau semasa berpuasa. Oleh itu, elakkan memakan ikan semasa bersahur. Sekiranya anda ingin menikmati ikan, anda boleh mengatasinya dengan menggosok gigi atau berkumur selepas makan ikan.

4. Elakkan kopi

Minuman berkafein khususnya kopi menjadi kegemaran kebanyakan orang kerana ia terkenal dengan minuman yang mampu meningkatkan semangat semasa dan menghilangkan rasa mengantuk. Namun, jika pengambilan kopi berlebihan akan mendatangkan kesan buruk terhadap kesihatan dan pengambilannya semasa bersahur boleh menyebabkan mulut berbau. Ini kerana paras keasidan yang bersatu dengan air liur dalam mulut akan menyebabkan mulut berbau.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Makanan dan Minuman yang Harus Dihindari Agar tidak Bau Mulut Ketika Berpuasa http://doktersehat.com/penyebab-bau-mulut-saat-puasa/ Accessed 22 May 2018.

7 cara hilangkan bau mulut busuk ketika berpuasa https://berita.mediacorp.sg/mobilem/lifestyle/7-cara-hilangkan-bau/1950608.html Accessed 22 May 2018.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 22/05/2018
x