home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Gigi Cantik & Mulut Berbau Harum Tentunya Jadi Idaman, Ini 7 Cara Pantas Untuk Jaga Kesihatan Mulut

Gigi Cantik & Mulut Berbau Harum Tentunya Jadi Idaman, Ini 7 Cara Pantas Untuk Jaga Kesihatan Mulut

Berjuta-juta bakteria di mulut anda boleh mengakibatkan keradangan dan mempunyai kesan negatif terhadap organ penting lain. Dalam penyelidikan Sweden yang baru, para ahli memberitahu bahawa orang yang mempunyai plak berlebihan lebih cenderung untuk mengalami kanser pankreas berbanding dengan mereka yang mempunyai gigi yang bersih. Selain itu, dalam kajian dari Finland, para saintis mengatakan bahawa rakyat dengan karang gigi paling menggandakan risiko penyakit jantung. Oleh itu, anda harus menjaga kesihatan secara keseluruhan, bermula dengan kawasan mulut anda.

Berus gigi, lidah dan bahagian dalam pipi

Untuk membuang plak atau sisa makanan yang terperangkap di antara gigi, memberus gigi adalah cara yang paling mudah dan paling cepat. Kurang plak bermakna lebih sedikit bakteria yang terdapat di dalam mulut anda. Tetapi hanya menjaga gigi tidak mencukupi, anda perlu memberi perhatian kepada bahagian lain mulut anda seperti lidah dan pipi juga.

Flos

Flos gigi berguna tetapi flos boleh menyebabkan lebih rasa. Kuncinya adalah padanan flos ke gigi anda. Jika anda mempunyai tampalan kasar, anda boleh cuba menggunakan flos lilin. Sebaik sahaja anda mempunyai ruang yang besar di antara gigi anda, anda boleh menggunakan flos braided.

Gunakan ubat gigi dan ubat kumur dengan fluorida

Fluorida adalah mineral semulajadi yang baik untuk menguatkan gigi dan melindunginya daripada asid. Apabila memilih ubat gigi dan ubat kumur, anda perlu mencari produk dengan tahap fluorida yang sesuai.

Elakkan makanan dan minuman manis

Makan gula yang berlebihan menyebabkan tahap pH air liur anda merosot, mengubah plak gigi menjadi asid larut. Oleh itu, anda tidak boleh memakan produk bergula, seperti gula-gula atau makanan ringan. Tetapi jika anda penagih manis, anda boleh menggunakan sedikit makanan sebenar terlebih dahulu, kemudian gula-gula.

Kunyah gula-gula getah yang betul

Tidak semua jenis gula-gula getah bermanfaat. Ada di antaranya penuh gula, yang meningkatkan kerosakan gigi. Lebih baik mengunyah gula-gula dengan xylitol dan bukan jenis biasa. Xylitol, bahan gula yang membantu mengurangkan sejumlah besar bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi supaya mulut anda tidak akan dikuasai oleh mikroorganisma.

Tekan titik panas

Apabila memberus gigi, berus gigi bersaiz penuh boleh menyebabkan kesukaran untuk memberus beberapa tempat panas seperti bahagian belakang gigi depan bawah anda dan bahagian luar molar (kumpulan gigi di bahagian belakang rahang yang berfungsi untuk mengisar makanan) atas anda. Untuk mendapatkan kesan positif, anda boleh mempertimbangkan pemilihan berus dengan kepala kecil. Saiz ini sesuai untuk berus gigi untuk meluncur pada gigi anda dan menyentuh setiap sudut untuk mengeluarkan tartar (plak gigi).

Pilih minuman dengan bijak

Makanan dan minuman dengan keasidan, termasuk soda, minuman tenaga, dan minuman sukan, dianggap erosif. Selepas bersenam, jika anda memerlukan sesuatu untuk meningkatkan tenaga anda, dapatkan minuman sukan dan kemudian minum sedikit air untuk mencuci asid daripada gigi anda.

Sekiranya anda memerlukan kafein untuk membangunkan minda anda, minum kopi hitam biasa dan bukannya minuman tenaga dibotolkan. Ini kerana kopi kurang erosif.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

8 ways to keep your mouth healthy for life. http://www.menshealth.com/health/keep-mouth-healthy. Accessed March 24, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 23/09/2020
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel