home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Ketidakpastian Sosial: Bagaimana Kita Mengurangkannya

Ketidakpastian Sosial: Bagaimana Kita Mengurangkannya

Satu kertas kajian perspektif baharu daripada para saintis di Brown University menetapkan suatu kerangka kerja (framework) untuk menerapkan model matematik yang ketat berkenaan ketidakpastian sosial (social uncertainty) yang pada asalnya dibangunkan untuk tujuan situasi bukan sosial, seperti keputusan sama ada ingin membeli tiket loteri ataupun tidak, kepada senario sosial seperti menentukan pendapat penemuduga berkenaan individu yang ditemuduga.

Menurut Oriel FeldmanHall, pensyarah sains kognitif, linguistik dan psikologi di Brown University, manusia adalah ibarat sebuah mesin yang boleh meramal – seluruh kehidupan kita digunakan untuk mencari apakah langkah terbaik untuk dilakukan seterusnya. Beliau menambah, secara umumnya, motivasi, keinginan atau kepercayaan orang lain adalah tersembunyi, jadi kita harus memikirkan cara menavigasi dunia ketika kita berinteraksi dengan orang lain tanpa pengetahuan itu. Apa tindakan kita yang seterusnya akan bergantung kepada bagaimana orang lain bertindak balas.

Rangka kerja itu adalah kerjasama antara FeldmanHall dan Amitai Shenhav, yang juga pensyarah sains kognitif, linguistik dan psikologi di universiti yang sama. Dalam kertas kajian itu, mereka meneroka sumber ketidakpastian sosial dan bagaimana individu bertindak balas kepada ketidakpastian sosial, dan mereka mencadangkan satu model dengan tiga kaedah yang saling berkaitan yang digunakan individu untuk tujuan mengurangkan ketidakpastian sosial. Kertas kajian tersebut bertajuk ‘Resolving Uncertainty in A Social World’, diterbitkan pada 22 April 2019 dalam jurnal Nature Human Behaviour.

Kaedah-kaedah model ketidakpastian sosial

Tiga cara yang digunakan individu untuk mengurangkan jurang ketidakpastian sosial daripada proses bersifat automatik yang hampir dengan naluri, kepada proses yang lebih memerlukan kepada kognitif.

Penyelidik mendefinisikan kaedah-kaedah model kepada tiga:

  • Kaedah pertama, iaitu kesimpulan secara automatik (automatic inference), sebagai proses meramalkan tingkah laku orang lain berdasarkan penampilan mereka dan persekitaran norma sosial.
  • Kaedah kedua iaitu kesimpulan terkawal (controlled inference), adalah proses mengemaskini tanggapan awal dengan menggunakan maklumat baharu seperti meletakkan diri anda dalam situasi dan keadaan orang lain dan bayangkan bagaimana anda akan berkelakuan dalam situasi itu.
  • Kaedah ketiga iaitu pembelajaran sosial (social learning), melibatkan pengemaskinian kepercayaan dan tindakan anda menggunakan pengalaman masa lalu atau maklumat langsung tentang tingkah laku masa lalu seseorang.

Individu menggunakan ketiga-tiga proses ini untuk pelbagai tujuan untuk mengurangkan ketidakpastian sosial mereka.

Contoh analisis kaedah ketidakpastian sosial

Satu contoh yang dibentangkan di dalam kertas kajian tersebut untuk menggambarkan tiga cara yang digunakan individu bagi menyelesaikan ketidakpastian sosial adalah dengan cara meminjamkan wang kepada orang yang tidak dikenali. Untuk kesimpulan secara automatik, seseorang mungkin sanggup memberi pinjaman lebih banyak kepada orang lain yang kelihatan boleh dipercayai atau baik. Walau bagaimanapun, membuat keputusan untuk memberi lebih banyak wang kepada seseorang berdasarkan perkongsian sambungan emosional atau bukti nilai yang dikongsi bersama adalah contoh kesimpulan yang terkawal. Pembelajaran sosial kemudiannya muncul jika pemberi pinjaman mendengar daripada rakan bahawa penerima itu boleh dipercayai.

Para pengkaji turut membincangkan akibat negatif dari pintasan mental yang digunakan oleh individu untuk mengurangkan ketidakpastian sosial. FeldmanHall berkata, tanggapan pertama dan stereotaip berfungsi sebagai tujuan memandangkan kita hidup di dunia yang mana kita perlu membuat pertimbangan yang cepat mengenai orang lain sepanjang masa. Beliau turut menambah bahawa kita tidak boleh mendapatkan gambaran keseluruhan setiap individu yang kita jumpa di jalanan, tetapi pergantungan pada tanggapan pertama boleh menjadi salah apabila seseorang individu tidak bersedia untuk mendapatkan lebih banyak maklumat dan mendapatkan gambaran yang lebih besar tentang siapakah individu tersebut, dan sebaliknya memberi tumpuan secara sempit kepada tanggapan pertama mereka.

FeldmanHall meneruskan penyelidikannya tentang ketidakpastian sosial sambil menggabungkan kerangka kuantitatif kajian tersebut untuk model kajian tentang bagaimana individu belajar untuk mempercayai antara satu sama lain dalam senario peminjaman wang yang berulang. Beliau juga akan mengkaji bagaimana individu memahami rangkaian sosial mereka dengan cara menjejaki pelajar kolej yang akan mendaftar masuk kerana mereka membentuk rangkaian sosial mereka dan memandangkan rangkaian ini berkembang selama beberapa tahun.

Shenhav akan meneruskan penyelidikannya memodelkan laluan saraf yang digunakan individu untuk membuat keputusan atau menyelesaikan ketidakpastian dalam situasi bukan sosial, dan bagaimana mereka memotivasi diri untuk mengatasi tugas-tugas yang memerlukan kognitif. Untuk masa hadapan, Shenhav ingin melihat bagaimana motivasi dan usaha berkembang dalam kalangan kanak-kanak yang mengalami tekanan hidup di peringkat awal.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Oriel FeldmanHall, Amitai Shenhav. Resolving uncertainty in a social world. Nature Human Behaviour, 2019; DOI: 10.1038/s41562-019-0590-x
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190422112746.htm
Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Shelby
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Disemak pada [date}
x