Jejaka Jangan Banyak Main Telefon Sebelum Tidur, Risiko TIDAK SUBUR Tinggi

  Jejaka Jangan Banyak Main Telefon Sebelum Tidur, Risiko TIDAK SUBUR Tinggi

  Sedar atau tidak, pada masa kini, penggunaan gajet elektronik sebelum tidur sudah dianggap sebagai satu ritual.

  Jika tidak dibuat, seseorang itu pasti rasa seperti ada yang tidak kena, “macam ada benda terlupa nak buat, tapi apa ya?”.

  Demikianlah cabaran yang sering dialami oleh mereka yang cuba untuk ‘berpuasa’ daripada penggunaan gajet elektronik beberapa jam sebelum tidur.

  Bagi generasi sekarang terutamanya, telefon pintar merupakan satu keperluan asas yang perlu dimiliki.

  Sebagai contoh, di Jepun, kajian pada tahun 2017 oleh Haruka Tamura et al telah menunjukkan 98.6 peratus pelajar memiliki telefon pintar di dalam poket masing-masing.

  Lebih daripada separuh golongan ini menggunakan alat tersebut melebihi 2 jam sehari dan kira-kira 10 peratus menggunakannya pada durasi melebihi 5 jam sehari.

  Seperti yang anda sedia maklum, kehadiran teknologi sebegini dalam kehidupan manusia bukan sahaja boleh memberikan kebaikan, malah keburukan dari sudut kesihatan.

  Secara keseluruhannya, pelajar yang menggunakan gajet elektronik tersebut melebihi 5 jam sehari mengalami masalah tidur kronik.

  Ia boleh jadi, sama ada mereka sukar untuk tidur (insomnia) atau masa tidur mereka kurang daripada apa yang disarankan pakar (7 hingga 9 jam).

  Apa yang lebih membimbangkan adalah penggunaan telefon pintar yang berkait dengan media sosial boleh meningkatkan risiko kemurungan pengguna.

  Ia berbeza dengan mereka yang menggunakan telefon pintar untuk menonton video atau bermain game bersama rakan-rakan.

  Sudah terang lagi bersuluh, ia boleh mempengaruhi tahap kesihatan seseorang terutamanya bagi mereka yang ingin hidup sihat secara optimum.

  Penggunaan peranti elektronik boleh jejaskan kesuburan lelaki

  peranti elektronik

  Satu kajian yang telah dibentangkan dalam Persidangan Antarabangsa Virtual SLEEP 2020 menunjukkan dapatan yang signifikan berkaitan dengan isu penggunaan telefon pintar oleh lelaki sebelum tidur.

  Menurutnya, pendedahan terhadap cahaya yang dipancarkan oleh gajet elektronik tersebut boleh mempengaruhi kualiti sperma lelaki.

  Kesuburan sememangnya satu topik yang sangat sensitif bagi lelaki.

  Suatu ketika dahulu, masalah kesuburan kebiasaannya dipikul (ditanggung) oleh wanita.

  Wanita yang gagal memberikan cahaya mata dipandang rendah oleh masyarakat berikutan pada waktu tersebut, mereka berpendapat ia adalah peranan penting bagi seorang isteri dalam institusi rumah tangga.

  Namun, kemajuan teknologi telah membolehkan kita turut mengesan masalah kesuburan yang dialami oleh kaum Adam.

  Oleh sebab ia merupakan satu stigma yang sukar ditangani, setiap kali pasangan suami isteri mengalami masalah kesuburan, semestinya isteri yang akan diperiksa terlebih dahulu.

  Tanpa disedari, telefon pintar yang boleh memberikan pelbagai jenis kebaikan turut merencatkan keupayaan suami untuk menghasilkan sperma yang berkualiti untuk disenyawakan bersama dengan telur isteri.

  Kajian tersebut melibatkan 116 subjek lelaki berusia di antara 21 hingga 59 tahun yang sedang menjalani pemeriksaan kesuburan di Israel.

  Setelah maklumat berkaitan dengan demografi, tahap kesihatan dan pendedahan terhadap gajet elektronik dikumpul, sampel air mani mereka telah diperolehi dan dianalisis dalam makmal kajian.

  Lelaki yang banyak menggunakan peranti elektronik mempunyai sperma dengan kadar motiliti (pergerakan) yang sangat minimum.

  Selain itu, air mani mereka juga mempunyai kadar kepekatan sperma yang rendah.

  Subjek yang tidur secukupnya, dengan kadar penggunaan telefon pintar yang rendah mempunyai kepekatan sperma dengan motiliti yang sangat optimum.

  Kaitan di antara tidur dengan kesuburan lelaki

  peranti elektronik

  Walaupun kajian ini dianggap provokatif, tapi ia tidak mengkaji kesan cahaya telefon pintar secara langsung dengan kualiti sperma lelaki.

  Seperti yang anda sedia maklum, apa yang cuba disampaikan oleh pengkaji adalah tidur merupakan satu elemen penting terhadap kesuburan lelaki.

  Mereka yang banyak menggunakan telefon pintar sebelum tidur boleh merencatkan keupayaan badan untuk menghasilkan hormon melatonin.

  Melatonin merupakan sejenis hormon yang dihasilkan oleh otak untuk merangsang keinginan tidur (rasa mengantuk) pada setiap individu.

  Ia hanya dirembeskan oleh badan apabila kadar cahaya di sekeliling berkurangan. Oleh sebab itulah kita perlu tutup lampu sebelum tidur.

  Oleh sebab hormon penting dalam penghasilan sperma (testosteron) kebanyakannya dirembeskan sewaktu tidur, sudah tentulah mereka yang tidak cukup tidur akan mengalami masalah kesuburan.

  Perkara ini tidak hanya diumumkan kepada lelaki semata-mata.

  Tahap kesuburan wanita turut dipengaruhi oleh kualiti tidur. Maka mereka yang banyak menggunakan peranti elektronik berpotensi untuk mengalami masalah ketidaksuburan.

  Masalah tidur kronik dalam wanita sering dikaitkan dengan keupayaan yang rendah untuk merembeskan hormon luteinizing (LH) bagi memulakan proses ovulasi (pengeluaran telur).

  Maka, keadaan ini turut boleh mempengaruhi kebolehan sperma untuk bersenyawa dengan ovum bagi menghasilkan zuriat.

  Konklusi

  Telefon pintar, walaupun banyak bantu kita dalam urusan seharian, perlu dihadkan penggunaannya.

  Ia merupakan satu alat yang boleh menyebabkan kualiti sperma dan tahap penghasilannya rendah berikutan masalah tidak cukup tidur yang sering dialami.

  Jika anda mempunyai masalah insomnia, pastikan anda mendapatkan bantuan pakar untuk pemeriksaan dan tindakan selanjutnya.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. Study examines link between sperm quality and light from devices at night. (https://www.sleepmeeting.org/study-examines-link-between-sperm-quality-and-light-from-devices-at-night/). Diakses pada 16 November 2020.
  2. Association between Excessive Use of Mobile Phone and Insomnia and Depression among Japanese Adolescents. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551139/). Diakses pada 16 November 2020.
  3. Sleep Deprivation and Late Bedtime Impair Sperm Health Through Increasing Antisperm Antibody Production: A Prospective Study of 981 Healthy Men. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5402839/). Diakses pada 16 November 2020.
  4. Sleep, Circadian Rhythms, and Fertility. (https://link.springer.com/article/10.1007/s40675-016-0057-9). Diakses pada 16 November 2020.
  5. Sleep, sleep disturbance, and fertility in women. (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S108707921400104X?via%3Dihub). Diakses pada 16 November 2020.

  The relationship between sleep disorders and testosterone in men. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955336). Diakses pada 16 November 2020.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 21/07/2021
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman