backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Penyebab Ketidaksuburan yang Tidak dijangka

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 12/09/2019

Penyebab Ketidaksuburan yang Tidak dijangka

Kehamilan tidak terjadi secara semula jadi kepada setiap wanita. Percubaan untuk hamil tidaklah semudah yang anda fikirkan. Penyebab ketidaksuburan adalah pelbagai, bermula daripada punca yang kelihatan ketara sehinggalah kepada perkara yang tidak dijangka. Teruskan membaca untuk mengetahui penyebab ketidaksuburan dan cara untuk mengelakkannya.

Wanita dengan jenis darah O mempunyai risiko berganda mengalami ketidaksuburan

Ahli saintis dari Yale University dan Albert Einstein College of Medicine mendapati bahawa dalam kalangan pesakit wanita yang mengambil ujian kesuburan pada usia 30-an, wanita dengan jenis darah O adalah dua kali ganda lebih cenderung mengalami profil hormon, yang membuatkan ovari mereka lebih tua berbanding usia mereka.

Wanita yang mengambil dua atau lebih hidangan tenusu rendah-lemak setiap hari adalah lebih cenderung mengalami ketidaksuburan

Kajian bersekutu-Harvard menunjukkan bahawa wanita yang mengambil banyak produk tenusu rendah-lemak sehari berdepan dengan 85 peratus risiko lebih tinggi mendapat ketidaksuburan berbanding dengan mereka yang makan sedikit atau tiada mengambil produk tenusu rendah-lemak.

Pendedahan matahari menyeimbangkan hormon seks dalam kalangan wanita, meningkatkan peluang untuk hamil

Ahli saintis di University of Graz Austria menjalankan kajian dan menemukan bahawa vitamin D membantu meningkatkan tahap hormon seks wanita, progesteron dan estrogen, masing-masing sebanyak 13 peratus dan 21 peratus. Vitamin D pada cahaya matahari juga membantu mengatur kitaran haid dan menjadikan konsepsi lebih mudah.

Umur

Semakin meningkat umur anda, kuantiti dan kualiti telur anda akan mula menurun. Pada pertengahan 30-an, kualiti telur adalah kurang baik dan bilangannya semakin berkurangan berbanding sebelumnya kerana kadar folikel hilang kelajuan. Ini akan meningkatkan risiko keguguran dan membuatkan konsepsi menjadi semakin sukar.

Merokok

Tabiat merokok bukan sahaja merosakkan serviks dan tiub fallopian anda, tetapi juga meningkatkan risiko mendapat keguguran dan kehamilan ektopik. Ia juga boleh membuatkan penuaan pada ovari anda dan mengurangkan telur anda sebelum ini. Jadi, anda disarankan untuk berhenti merokok sebelum mengambil sebarang rawatan kesuburan.

Sejarah hubungan kelamin

Jangkitan penyakit kelamin seperti chlamydia dan gonorrhea adalah penyebab terbesar kerosakan tiub fallopian. Melakukan hubungan kelamin tanpa perlindungan bersama dengan lain-lain pasangan boleh meningkatkan risiko anda mendapat jangkitan penyakit kelamin. Ini boleh menyebabkan ketidaksuburan.

Alkohol

Anda dinasihatkan untuk mengambil alkohol pada jumlah yang sederhana, kira-kira satu minuman sehari untuk wanita yang sedang mencuba untuk hamil. Semasa kehamilan, anda perlu mengelak pengambilan sebarang bentuk alkohol bagi mencegah komplikasi.

Jika anda sedang mencuba untuk hamil, ingatlah untuk mengelakkan perkara yang boleh mengurangkan peluang anda untuk hamil. Jika anda ada sebarang persoalan atau berdepan dengan sebarang kesukaran, jangan bertangguh untuk berjumpa dengan doktor atau penyedia penjagaan kesihatan untuk nasihat, panduan dan rawatan lanjut.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 12/09/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan