home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tip Semasa Membuat Pesanan Makanan Bagi Pesakit Diabetes

Tip Semasa Membuat Pesanan Makanan Bagi Pesakit Diabetes

Tidak semua orang yang mempunyai diabetes mengetahui bagaimana untuk menyediakan makanan berkhasiat untuk diri mereka setiap hari. Kadangkala, mereka lebih suka untuk makan diluar. Anda masih boleh menikmati makanan anda tanpa takut makan secara berlebihan atau mengganggu tahap gula dalam darah anda.

Tip Membuat Pesanan

Pilih restoran anda

Masyarakat mempunyai kesedaran yang tinggi berkenaan kesihatan mereka. Oleh itu, bilangan restoran dan tempat makan yang menawarkan makanan segar dan organik meningkat dengan drastik. Oleh itu, anda harus memilih salah satu restoran yang mempunyai pelbagai pilihan sayur-sayuran dan hidangan berkhasiat.

Makanlah dengan cara anda

Jangan teragak-agak untuk meminta kepada tukang masak untuk memasak makanan anda dengan penggunaan garam yang rendah, rendah lemak, dan rendah karbohidrat. Anda mungkin tidak pasti berkenaan saiz, kadar hidangan atau kandungan bahan-bahan yang terkandung didalam makanan. Dalam hal ini, minta pelayan anda untuk memastikan bahawa kandungan kalori atau karbohidrat anda tidak terlalu tinggi.

Waspada terhadap gula yang tersembunyi

Pencuci mulut sememangnya mengandungi kandungan gula yang tinggi, salad atau sayur-sayuran juga boleh mengandungi pemanis tambahan. Sebagai contoh, 1 sudu madu bersamaan dengan 4 ½ sudu teh gula. Manakala 1 cawan buah dalam sirap pekat mempunyai 12 ½ sudu teh gula. Oleh itu, anda mungkin mahu mengelakkan menggunakan bahan-bahan tersebut di dalam dressing salad anda.

Baca menu secara kreatif

Anda boleh memesan buah-buahan sebagai pembuka selera atau sebagai pencuci mulut. Gabungkan salad bersama-sama pembuka selera yang rendah kalori sebagai ganti makan malam. Pilihlah untuk makan lebih banyak sayur-sayuran daripada daging dan kanji. Tetapi sekiranya anda mahu makan daging lembu atau ayam, masaklah daging tersebut dengan cara direbus berbanding dibakar atau digoreng.

Tip Pemakanan

Makan tepat pada waktunya

Sekiranya anda mengambil ubat atau insulin, adalah amat penting untuk anda merancang waktu pemakanan anda tepat pada masanya. Anda tidak disarankan untuk pergi ke restoran pada waktu puncak untuk mengelakkan anda daripada menunggu terlalu lama. Jika waktu menunggu anda mengganggu masa makan anda, minta pelayan menyediakan buah atau hidangan pembuka selera terlebih dahulu. Kemudian, jika hidangan anda dihidangkan bersama kanji, tawarkan kepada orang lain atau bawa pulang supaya anda tidak akan terpengaruh untuk makan terlalu banyak.

Pantau pengambilan alkohol anda

Alkohol tidak mempunyai kalori dan ia juga boleh mengganggu pengambilan ubat-ubatan anda. Cadangan untuk mereka yang menghidap diabetes adalah untuk tidak mengambil lebih daripada satu minuman sehari untuk wanita dan tidak lebih daripada dua kali sehari untuk lelaki. Satu minuman sama dengan 4 auns wain, 12 auns bir dan 1 auns spirits yang telah disuling.

Muat turun aplikasi mudah alih untuk membantu anda dengan pengambilan karbohidrat

Dengan perkembangan teknologi, tidak sukar untuk mencari aplikasi yang boleh membantu anda dengan kesihatan anda. Hakikatnya, terdapat banyak aplikasi yang boleh menghitung kalori, karbohidrat dan juga menghitung jumlah insulin yang anda perlukan.

Kesimpulannya, anda dapat melihat bahawa makan di restoran bukanlah satu masalah yang besar. Ia masih boleh dinikmati secara sihat jika anda mengingati peraturan di atas dan mengikutinya dengan patuh.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Ordering Tips. http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/food-tips/eating-out/ordering-tips.html. Accessed on December 1, 2016.

8 Tips for Eating Out With Diabetes. http://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/diet/eating-out-with-diabetes/#02. Accessed on December 1, 2016.

Dining Out With Diabetes. http://www.joslin.org/info/dining_out_with_diabetes.html. Accessed on December 1, 2016.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Disemak pada [date}
x