5 Cara Parent Boleh Buat Untuk Cegah Pedofilia Di Sekitar Anak, Semua Bermula Dari Anda!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kesan pedofilia pada kanak-kanak yang mengalaminya pasti memberikan kesan yang berpanjangan. Sebagai ibu bapa ini cara mengatasi pedofilia daripada menghantui anak-anak anda.

Wajarkah diberikan peluang kedua?

Pada Ogos 2019, tular di media sosial mengenai pesalah pedofilia dari Malaysia, seorang pelajar genius Matematik yang dijatuhi hukuman penjara 9 bulan di United Kingdom dan kini kembali menuntut di salah sebuah universiti awam di negara ini.

Pelajar tersebut mengegarkan dunia apabila ditangkap oleh polis British atas kesalahan memiliki lebih 30,000 imej dan video lucah kanak-kanak yang dianggap sebagai ‘bahan paling melampau yang pernah dijumpai oleh pihak polis’. 

Pelbagai reaksi dari warga netizen yang boleh dibaca mengenai pelajar ini.

Ada yang mengatakan mungkin dia patut diberikan peluang untuk berubah dan terdapat juga yang beranggapan bahawa kesalahan yang perlu dilakukan tidak melayakkan dia untuk diberikan peluang kedua. 

Sama ada layak atau tidak untuk pesalah jenayah ini diberikan peluang kedua, ia bukanlah satu keputusan yang terletak di tangan kita.

Tetapi sebagai ibu bapa, sudah tentu berita ini mendatangkan kebimbangan di hati anda, bukan? Jadi apakah cara mengatasi pedofolia?

peluang-kedua-kepada-pesalah-pedofilia

Kesan pedofilia pada kanak-kanak

Pedofilia ditakrif sebagai  satu jenis keinginan atau nafsu pelik individu yang melibatkan kanak-kanak. Golongan ini tidak kira lelaki atau wanita dewasa akan cenderung tertarik kepada kanak-kanak secara seksual. 

Ia melibatkan fantasi seksual yang berulang, mendesak, atau tingkah laku yang melibatkan aktiviti mahupun dorongan tingkah laku seksual dengan kanak-kanak pra-matang (biasanya berusia 13 tahun atau lebih muda) untuk tempoh sekurang-kurangnya 6 bulan.

Individu yang dikategorikan sebagai seorang pedofilia harus mempunyai kriteria seperti berusia sekurang-kurangnya 16 tahun atau 5 tahun lebih tua berbanding mangsanya.

Individu pedofil juga mempunyai keinginan seksual ini juga akan menyebabkan mereka bertindak jauh atau menyebabkan tekanan atau gangguan sosial, pekerjaan atau sebarang fungsi peranan lain dalam kehidupan peribadi mereka.

Tanpa kedua-dua kriteria yang dinyatakan, seseorang individu itu mungkin mempunyai orientasi seksual pedofilia tetapi tidak mengalamigangguan pedofil. 

Pedofilia merupakan sejenis gangguan pedophilic, iaitu merupakan satu tarikan seksual seseorang individu terhadap kanak-kanak. Golongan pedofilia ini cenderung mempunyai nafsu seksual terhadap kanak-kanak yang berusia bawah 13 tahun.

Kesan pedofilia ini kemudian akan menyebabkan mereka yang menghadapinya sering berasa bersalah, terasing, bimbang atau mempunyai kesukaran dalam mengejar matlamat peribadi lain.

Jadi ibu bapa, apa tindakan anda sebagai cara mengatasi pedofilia daripada menghantui anak-anak anda?

Cara mengatasi pedofilia

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda ajarkan kepada anak-anak anda, untuk membantu mereka melindungi diri:

kesan pedofilia

1. Mengenali tubuh badan

Anda perlu ajaranak mengenali badan dengan nama sebenar bahagian badan dan bukannya nama yang terlalu umum seperti “bawah”, “atas”, “depan” atau “belakang”.

Ajarkan bahagian badan yang sangat peribadi terutamanya alat kemaluan. Beritahu mereka untuk tidak mendedahkan badan kepada individu lain selain anda; ibu bapa mereka.

2. Tiada siapa boleh merakam imej badan

Beritahu anak bahawa bukan perbuatan melihat, merakam imej badan mereka adalah sesuatu yang salah. Ini kerana pemangsa pedofilia yang berbahaya ini ada di mana-mana dan gambar anak anda berisiko tersebar sesama mereka.

3. Sempadan sentuhan

Ajar anak untuk menetapkan sempadan sentuhan kulit ke kulit. Mereka perlu tahu tiada individu boleh menyentuh, memegang atau meramas anggota badan mereka.

4. Tidak berahsia 

Ada masanya anak akan bersikap merahsiakan sesuatu daripada anda. Namun, katakan kepada anak anda, mereka tidak boleh merahsiakan apa-apa daripada ibu bapa mereka.

Ia perlu kerana pemangsa pedofilia gemar memujuk, memaksa atau mengugut mangsa untuk tidak memberitahu sesiapa mengenai perlakuan keji dan jijik mereka. Ini antara cara mengatasi pedofilia.

5. Lari dari situasi kecemasan

Ajar anak untuk berkata “tidak” atau “jangan” dan menolak sebarang ajakan atau pelawaan individu yang tidak dikenali untuk melakukan sesuatu.

Jika keadaan mendesak, ajar anak untuk menjerit sekuat hati dan cuba untuk lari dari situ. Mungkin anda boleh memasukkan anak anda ke kelas mempertahankan diri. 

Cara mengatasi pedofilia bermula daripada ibu bapa

Sebagai ibu bapa, anda disarankan untuk:

  • Tidak meletakkan sebarang gambar anak tidak berpakaian atau berpakaian tidak sopan sama ada anak lelaki mahupun perempuan
  • Jangan berkongsi lokasi sekolah atau kawasan keberadaan anak anda di laman sosial
  • Pakaikan anak anda pakaian yang tidak begitu menonjol dan sopan
  • Perhatikan sekiranya anak  tidak berasa selesa atau takut berada dekat dengan seseorang individu
  • Jangan membiarkan anak terutama berumur 13 tahun ke bawah berseorangan atau tanpa pengawasan individu dewasa dipercayai
  • Jangan membiasakan anak duduk di atas riba sesiapa sahaja, lebih-lebih lagi seorang lelaki.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Kajian ACEs: Impak Zaman Kanak-kanak yang Wajib Anda Ketahui

Kajian tentang impak ‘Adverse Childhood Experiences’ atau pengalaman buruk zaman kanak-kanak merupakan antara kajian kesihatan awam yang paling besar dan penting di abad ini. Anda mungkin tidak pernah ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Helma Hassan
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 14/08/2018 . 3 minit bacaan

Ini Kesan Perkahwinan Bawah Umur Yang Boleh Jejaskan Masa Depan Kanak-kanak!

Tahukah anda, kesan perkahwinan kanak-kanak bawah umur bukan hanya boleh sebabkan risiko kehamilan awal, tetapi juga terdedah kepada keganasan rumah tangga!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Helma Hassan
Keibubapaan, Tips Keibubapaan 03/07/2018 . 3 minit bacaan

Grooming oleh Pemangsa Pedofilia: Kenalpasti dan Cegah!

Grooming adalah apabila seorang dewasa membina hubungan emosi dengan seorang kanak-kanak untuk mendapatkan kepercayaan mereka untuk tujuan penderaan seksual, eksploitasi seksual atau pemerdagangan. Sepertimana istilah ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Helma Hassan
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 27/06/2018 . 3 minit bacaan

Bagaimana Mencegah Jenayah Pedofilia

Meskipun telah terlalu banyak kes pedofilia dilaporkan di Malaysia mahupun di peringkat global, masih banyak lagi yang dipercayai tidak dilaporkan oleh mangsa. Tiada sokongan dan stigma masyarakat menyebabkan banyak ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Helma Hassan
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 27/06/2018 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

pedofilia-peranan-ibu-bapa

Bagaimana Untuk Terangkan Pada Anak Tentang Pedofilia?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 11/11/2019 . 2 minit bacaan
bahaya kongsi gambar anak

“Sharenting”, Budaya Kongsi Gambar Anak di Media Sosial Yang Sangat Bahaya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 18/12/2018 . 3 minit bacaan
sentuhan tidak selamat

Ajar Anak Anda tentang Sentuhan Selamat dan Sentuhan Tidak Selamat

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Helma Hassan
Diterbitkan pada 15/08/2018 . 4 minit bacaan
penderaan kanak-kanak

Apabila Masa Silam Menghantui: Kesan Penderaan Kanak-kanak

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Helma Hassan
Diterbitkan pada 14/08/2018 . 3 minit bacaan