backup og meta

Semua Tentang Pedofilia

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 29/11/2019

Semua Tentang Pedofilia

Pedofilia adalah daya tarikan seksual terhadap kanak-kanak prepubertal. Individu yang mempunyai pedofilia disebut pedofil. Kini terdapat banyak tanggapan yang salah mengenai keadaan ini. Artikel ini akan memberikan anda maklumat asas tentang pedofilia dan orang yang memilikinya.

Pedofilia dan pencabulan kanak-kanak

Pedofilia ditakrifkan sebagai orientasi seksual yang kuat dan berterusan terhadap kanak-kanak, secara umumnya yang berumur 13 tahun atau lebih muda, kedua-dua lelaki dan perempuan. Terdapat lebih banyak lelaki yang mempunyai pedofil berbanding wanita.

Masyarakat biasanya terkeliru perbezaan antara pedofilia dengan pencabulan kanak-kanak. Walaupun pencabulan kanak-kanak ditakrifkan sebagai perbuatan, pedofilia dicirikan oleh keinginan mereka. Secara saintifiknya dianggarkan bahawa kira-kira separuh daripada penculik kanak-kanak tidak secara seksualnya tertarik kepada mangsa. Sebaliknya, seorang pedofil mungkin tidak melakukan perbuatan seksual terhadap anak-anak. Faktanya, terdapat banyak pedofil yang tidak mengganggu kanak-kanak dalam bentuk seksual dan menganggap sebarang jenis hubungan seksual dengan anak-anak adalah perbuatan yang tidak bermoral.

Pedofilia bukan satu pilihan

Kajian terbaru menunjukkan bahawa pedofilia mungkin mempunyai kaitan dengan neurologi. Mereka menyimpulkan bahawa keadaan ini boleh terjadi akibat kegagalan otak dalam mengenal pasti rangsangan alam sekitar untuk merangsangkan tindak balas seksual. Penemuan yang menyokong kenyataan ini adalah bahawa lelaki yang hidup dengan pedopfilia mempunyai peluang tiga kali lebih tinggi untuk menjadi kidal atau ambidextrous. Bukti lain menunjukkan bahawa gangguan neuro di dalam utero atau pada peringkat awal fasa kanak-kanak menyumbang kepada peningkatan risiko pedofilia. Apabila ujian keupayaan visual-spatial dan ingatan verbal dijalankan, secara puratanya, lelaki dengan pedofilia mempunyai skor yang lebih rendah berbanding lelaki normal.

Apakah itu gangguan pedofilia?

Gangguan pedofilia berlaku apabila pedofilia berubah menjadi gangguan mental yang menyebabkan masalah pedofilia tertentu ataupun masalah peribadi. Untuk menjalankan diagnosis penyakit pedofilia, terdapat beberapa syarat termasuk:

 • Individu tersebut mempunyai sekurang-kurangnya enam bulan mengalami fantasi seksual yang kerap, kuat, dan mendesak yang melibatkan aktiviti seksual dengan kanak – kanak lelaki yang khusus
 • Individu tersebut bertindak berdasarkan pendorong atau mengalami tekanan yang ketara atau mengalami masalah dalam aspek sosial, pekerjaan, atau aspek kehidupan mereka
 • Individu tersebut mestilah berusia sekurang-kurangnya 16 tahun dan 5 tahun lebih tua daripada kanak-kanak itu
 • Hidup dengan gangguan pedofilia boleh menyebabkan banyak masalah psikologi lain seperti kemurungan, kegelisahan, keterasingan. Pedofil yang didiagnosis dengan gangguan ini biasanya mengalami rasa kekecewaan, terasing dan kesukaran untuk mencapai matlamat peribadi mereka

  Apakah rawatan pedofilia?

  Kebanyakan ahli pakar berpendapat bahawa adalah mustahil untuk menyembuhkan pedofilia; Namun, terapi boleh membantu para pedofil untuk mengendalikan perasaan mereka dan tidak bertindak terhadapnya. Gabungan psikoterapi dinamik, teknik tingkah laku, pendekatan kimia, dan kaedah pembedahan boleh dilaksanakan sekiranya pedofil sanggup mengakui dan menerima masalah mereka dan mengambil sebarang bentuk rawatan.

  Bagi mereka yang berisiko tinggi untuk melakukan kesalahan seksual, ubat-ubatan boleh digunakan untuk mengurangkan keinginan kehidupan seks mereka.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 29/11/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan