home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Ciri Gangguan Seksual Pedofilia

Ciri Gangguan Seksual Pedofilia

Pedofilia adalah penyakit gangguan mental yang merosakkan kehidupan ramai kanak-kanak dengan cara yang negatif. Kanak-kanak yang telah dicabul sering membawa kehidupan yang sukar dengan pelbagai komplikasi yang teruk. Jadi apa itu pedofilia? Apakah sebab-sebab yang membawa jenayah dahsyat itu? Adakah terdapat apa-apa rawatan yang disediakan untuk penyakit mental ini? Artikel di bawah akan memberi maklumat lanjut mengenai perkara ini.

Apa itu pedofilia?

Pedofilia dianggap sebagai fantasi atau kelakuan aktiviti seksual dengan kanak-kanak yang berumur 13 tahun atau lebih muda. Pedofilia selalunya lelaki dan mereka boleh mengembangkan minat pada kedua-dua jantina.

Gangguan pedofilia boleh didapati pada pesakit yang mengakui mengalami penyakit mental ini, serta pada orang yang tidak mengakui mempunyai daya tarikan seksual kepada kanak-kanak walaupun terdapat bukti objektif pedofilia. Bagi seseorang yang didiagnosis dengan gangguan pedofilia, mereka melakukan tingkah laku seksual terhadap kanak-kanak, atau melalui tekanan emosi yang ketara disebabkan oleh dorongan atau fantasi mereka. Tanpa kedua-dua ciri tersebut, seseorang mungkin mempunyai orientasi pedofilia, tetapi bukan gangguan pedofilia.

Gangguan pedofilia dianggap lebih menjejaskan populasi lelaki berbanding wanita.

Apa punca pedofilia?

Tiada sebab pedofilia yang disahkan secara saintifik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bukti bahawa gangguan pedofilia berpindah daripada ahli keluarga kepada ahli keluarga, walaupun ia adalah fakta bahawa para saintis tidak mengetahu sama ada gangguan itu adalah disebabkan oleh genetik atau tingkah laku yang dipelajari.

Sebaliknya, seseorang yang mempunyai sejarah dicabul, atau penderaan seksual mengalami juga boleh menjadi pedofilia. Secara khusus, berdasarkan model pembelajaran tingkah laku, seorang kanak-kanak yang menjadi mangsa, atau menyaksikan tingkah laku seksual yang tidak sesuai boleh meniru tindakan tersebut dan kemudian diperkukuh untuk tingkah laku yang sama. Walau bagaimanapun, ini juga, masih belum dibuktikan secara saintifik .

Rawatan untuk pedofilia

Kini, kemajuan ubat, beberapa jenis ubat-ubatan, serta psikoterapi boleh digunakan untuk merawat gangguan pedofilia.

Ubat-ubatan bertujuan untuk mengurangkan nafsu seks. Walau bagaimanapun, ia bukan sebarang jenis ubat-ubatan yang boleh menyasarkan gangguan fantasi seks.

Menurut para penyelidik, rawatan tingkah laku kognitif boleh menjadi sangat berkesan dalam membantu orang yang mempunyai masalah pedofilia. Rawatan berkenaan boleh termasuk kaedah yang berbeza, misalnya, sistem pengawasan (di mana bantuan keluarga memantau tingkah laku pesakit), penyelenggaraan sepanjang hayat, latihan ketegasan (melibatkan pengurusan masa, struktur, dan latihan kemahiran sosial), aversive conditioning, empati kepada mangsa (prosedur melibatkan pendedahan terhadap kesan teruk fizikal dan mental yang ditanggung mangsa selepas dicabul), dan konfrontasi gangguan kognitif.

Jika anda mengesyaki bahawa anda atau seseorang yang anda sayangi mungkin mempunyai pedofilia, dapatkan bantuan dengan segera untuk mengelakkan komplikasi yang teruk.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Pedophilia. https://www.psychologytoday.com/conditions/pedophilia Accessed March 1, 2017

What Can Be Done About Pedophilia? https://www.theatlantic.com/health/archive/2013/08/what-can-be-done-about-pedophilia/279024/ Accessed March 1, 2017

Pedophilia https://www.britannica.com/topic/pedophilia Accessed March 1, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 27/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor