backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Apa Itu Pedofilia? Parents, Kenal Pasti Ciri-ciri Pedo, Elak Anak Jadi Mangsa!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 03/04/2024

Apa Itu Pedofilia? Parents, Kenal Pasti Ciri-ciri Pedo, Elak Anak Jadi Mangsa!

Pedofilia adalah penyakit gangguan mental yang merosakkan kehidupan ramai kanak-kanak dengan cara yang negatif. Kanak-kanak yang telah dicabul sering membawa kehidupan yang sukar dengan pelbagai komplikasi yang teruk. Jadi apa maksud pedofilia?

Apakah sebab-sebab yang membawa jenayah dahsyat itu? Adakah terdapat apa-apa rawatan yang disediakan untuk penyakit mental ini?

Artikel di bawah akan memberi maklumat lanjut mengenai perkara ini.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

Apa maksud pedofilia?

Maksud pedofilia adalah fantasi atau kelakuan aktiviti seksual dengan kanak-kanak yang berumur 13 tahun atau lebih muda. Pedofilia selalunya lelaki dan mereka boleh mengembangkan minat pada kedua-dua jantina.

Gangguan pedofilia boleh didapati pada pesakit yang mengakui mengalami penyakit mental ini, serta pada orang yang tidak mengakui mempunyai daya tarikan seksual kepada kanak-kanak walaupun terdapat bukti objektif pedofilia.

Bagi seseorang yang didiagnosis dengan gangguan pedofilia, mereka melakukan tingkah laku seksual terhadap kanak-kanak, atau melalui tekanan emosi yang ketara disebabkan oleh dorongan atau fantasi mereka.

Tanpa kedua-dua ciri ciri pedofilia tersebut, seseorang mungkin mempunyai orientasi pedofilia, tetapi bukan gangguan pedofilia.

Gangguan pedofilia dianggap lebih menjejaskan populasi lelaki berbanding wanita.

Apa punca pedofilia?

ciri ciri pedofilia
Rawatan untuk pemangsa pedofilia.

Tiada sebab pedofilia yang disahkan secara saintifik.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bukti bahawa gangguan pedofilia berpindah daripada ahli keluarga kepada ahli keluarga, walaupun ia adalah fakta bahawa para saintis tidak mengetahui sama ada punca pedofilia ini adalah disebabkan oleh genetik atau tingkah laku yang dipelajari.

Sebaliknya, seseorang yang mempunyai sejarah dicabul, atau penderaan seksual mengalami juga boleh menjadi pedofilia.

Secara khusus, berdasarkan model pembelajaran tingkah laku, seorang kanak-kanak yang menjadi mangsa, atau menyaksikan tingkah laku seksual yang tidak sesuai boleh meniru tindakan tersebut dan kemudian diperkukuh untuk tingkah laku yang sama.

Walau bagaimanapun, ini juga, masih belum dibuktikan secara saintifik .

mangsa pedofilia
Kenal pasti dan cegah grooming oleh pemangsa pedofilia.

Rawatan untuk pedofilia

Kini, kemajuan ubat, beberapa jenis ubat-ubatan, serta psikoterapi boleh digunakan untuk merawat kesan pedofilia.

Ubat-ubatan bertujuan untuk mengurangkan nafsu seks. Walau bagaimanapun, ia bukan sebarang jenis ubat-ubatan yang boleh menyasarkan gangguan fantasi seks.

Menurut para penyelidik, rawatan tingkah laku kognitif boleh menjadi sangat berkesan dalam membantu orang yang mempunyai masalah pedofilia.

Rawatan berkenaan boleh termasuk kaedah yang berbeza seperti:

  • Sistem pengawasan – bantuan keluarga memantau tingkah laku pesakit
  • penyelenggaraan sepanjang hayat dan latihan ketegasan – melibatkan pengurusan masa struktur, dan latihan kemahiran sosial
  • Aversive conditioning/empati kepada mangsa – prosedur melibatkan pendedahan terhadap kesan teruk fizikal dan mental yang ditanggung mangsa selepas dicabul dan konfrontasi gangguan kognitif

Kesimpulan

Kini anda telah mengetahui tentang maksud pedofilia, punca dan rawatannya. Jika anda mengesyaki bahawa anda atau seseorang yang anda sayangi mungkin mempunyai ciri-ciri pedofilia ataupun menjadi mangsanya, dapatkan bantuan dengan segera untuk mengelakkan komplikasi yang teruk.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 03/04/2024

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan