8 Tip Membesarkan Anak Istimewa

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 16/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kesemua ibu bapa di dunia ini mahukan yang terbaik buat anak-anak. Ini termasuklah dari segi kesihatan, kelakuan, pelajaran dan segenap aspek kehidupan mereka. Namun begitu, tidak semua ini dapat dicapai dengan mudah terutamanya bagi ibu bapa yang mempunyai anak istimewa. Ini kerana kanak-kanak istimewa ini memerlukan perhatian dan penjagaan yang lebih teliti serta rapi daripada ibu bapa. Ikuti artikel ini untuk mendapatkan tip-tip membesarkan anak istimewa.

Bagaimanakah membesarkan anak istimewa?

Terdapat banyak kategori kelainan upaya yang mungkin dialami oleh anak anda. Ini termasuklah kelainan fizikal seperti kecacatan atau kelainan mental seperti austisme, sindrom Down atau ADHD. dalam usaha membesarkan mereka, ibu bapa memerlukan kesabaran dan teknik yang betul. Berikut merupakan tip-tip bagi ibu bapa membesarkan anak istimewa.

1. Pastikan anda memahami diagnosis dan kondisi anak anda

Pertama sekali, pastikan anda mendapatkan diagnosis daripada pakar perubatan. Ini bertujuan membuat anda faham akan keadaan anak anda serta boleh bertindak dengan betul apabila berdepan segala kecemasan. Selain itu, anda juga perlu tahu bahawa segala salah laku anak anda disebabkan oleh kondisi kesihatan mereka dan bukanlah hanya sekadar mereka ‘buat perangai’. Jangan terlalu berkasar dengan mereka kerana kasih sayang anda merupakan perkara yang paling indah buat mereka.

2. Daftarkan anak anda dengan jabatan yang berkenaan

Pastikan anda mendaftarkan anak anda dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat sebagai anak kelainan upaya. Ini sebaiknya dilakukan seawal usia anak anda lagi bagi memastikan mereka mendapat keistimewaan seperti elaun pendidikan,

3. Berbincang dengan guru dan pakar perubatan mengenai penempatan sekolah

Ini bertujuan menentukan anak anda untuk penempatan sekolah mereka sama ada kekal di sekolah arus perdana, sekolah khas ataupun pusat dalam komuniti. Ibu bapa perlu tahu bahawa pelajaran adalah yang paling penting meskipun anak anda mempunyai kelainan upaya.

4. Jaga kesihatan diri sendiri

Dalam kesibukan dan keletihan menjaga anak istimewa, anda tidak seharusnya mengabaikan kesihatan diri sendiri. Sebagai pelindung dan penjaga mereka, anda perlu sentiasa kekal sihat untuk menjaga serta mendidik mereka.

5. Sentiasa melihat sisi positif anak anda

Walaupun kelainan upaya, ia tidak akan menghalang anak anda daripada memiliki sisi positifnya yang tersendiri. Jika mereka mempunyai kemampuan atau bakat yang unik, tonjolkan dan gilapkan bakat mereka agar mereka berasa dihargai oleh ibu bapa yang sangat disayanginya.

6. Tetapkan rutin yang sama

Anak istimewa memerlukan rutin yang serupa pada setiap hari bagi memastikan mereka kekal berdisiplin setiap hari. Segala perubahan yang berlaku mungkin akan memberi kesan yang besar kepada mereka.

7. Raikan setiap kejayaan anak anda

Jika anak istimewa anda berjaya melakukan sesuatu, raikannya. Biar mereka tahu bahawa setiap peningkatan dan pembaharuan mereka dari sehari ke sehari diamati dan diambil peduli oleh anda. Pastikan mereka tahu bahawa anda akan sentiasa menyokong setiap kejayaan mereka.

8. Jangan menjangkakan sesuatu yang mustahil

Sebagai ibu bapa kepada anak istimewa, anda seharusnya menerima dengan hati terbuka dan tidak menjangkakan sesuatu yang mustahil daripada mereka. Pastikan juga mereka tahu bahawa anda selalu ada di sisi mereka pada setiap masa.

Apakah aspek lain yang perlu diberi perhatian?

Selain itu juga, ibu bapa perlu memberi perhatian yang lebih terhadap pemakanan, pergerakan, kelakuan, waktu tidur, komunikasi, serta kerjaya mereka. Jangan pernah anggap bahawa ia adalah terlalu awal atau mustahil untuk memikirkan mengenai kerjaya mereka. Ini kerana mereka mungkin mahu atau perlu bekerja. Oleh itu, bersedialah daripada awal dengan mendaftarkan anak istimewa anda dengan agensi pekerjaan yang menyediakan peluang buat mereka yang memerlukannya.

Jika anda seorang ibu bapa yang berkerjaya pula, pastikan anda menempatkan anak anda di tempat yang boleh dipercayai oleh anda seperti di rumah ahli keluarga anda sendiri ataupun di pusat penjagaan kanak-kanak yang berdaftar.

Paling penting, anak istimewa juga memerlukan perhatian dan penjagaan yang terbaik daripada anda. Berikan mereka peluang untuk menikmati kehidupan bersama individu yang mereka sayangi iaitu anda. Jika anda memerlukan lebih kepastian mengenai penjagaan anak istimewa, segera hubungi pakar perubatan yang berdekatan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Berisiko Sakit Kepala 2x Ganda Berbanding Lelaki? Ini Angkara Hormon Tak Seimbang!

  Tahukah anda, sakit kepala boleh dicetuskan oleh hormon yang tidak seimbang? Sebab itulah ada wanita yang sering pening kepala ketika datang bulan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 25/09/2020 . 4 minit bacaan

  Dari Rasa Lesu, Terus Jadi Segar! Ini Dia 8 Makanan Yang Akan Buat Anda Kekal Bertenaga

  Pernah tak berasa lesu walaupun baru selesai makan? Bukankah makanan penambah tenaga? Ini kerana makanan kita sering tinggi karbohidrat, terutamanya gula.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah 4 Minggu Hamil? Tahniah, Tapi Hati-hati, Ada 9 Makanan Ibu Tak Boleh Makan Awal Mengandung!

  Bagi seorang wanita mengandung, pemakanan adalah antara aspek penting yang perlu diberikan perhatian. Ini 9 makanan yang dilarang untuk ibu hamil 1 bulan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit pada payudara selepas menopaus

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tip keibubapaan

  Si Kecil Hiperaktif? Apa Kata Ibu Cuba 11 Tip Didikan Ini, Pasti Membantu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  kesan stres

  Tekanan Boleh Sebabkan Darah Beku? Bahaya Ini! Jangan Selalu Stres Stres Okay!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tips senaman

  Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan