8 Tip Membesarkan Anak Istimewa

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 16/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kesemua ibu bapa di dunia ini mahukan yang terbaik buat anak-anak. Ini termasuklah dari segi kesihatan, kelakuan, pelajaran dan segenap aspek kehidupan mereka. Namun begitu, tidak semua ini dapat dicapai dengan mudah terutamanya bagi ibu bapa yang mempunyai anak istimewa. Ini kerana kanak-kanak istimewa ini memerlukan perhatian dan penjagaan yang lebih teliti serta rapi daripada ibu bapa. Ikuti artikel ini untuk mendapatkan tip-tip membesarkan anak istimewa.

Bagaimanakah membesarkan anak istimewa?

Terdapat banyak kategori kelainan upaya yang mungkin dialami oleh anak anda. Ini termasuklah kelainan fizikal seperti kecacatan atau kelainan mental seperti austisme, sindrom Down atau ADHD. dalam usaha membesarkan mereka, ibu bapa memerlukan kesabaran dan teknik yang betul. Berikut merupakan tip-tip bagi ibu bapa membesarkan anak istimewa.

1. Pastikan anda memahami diagnosis dan kondisi anak anda

Pertama sekali, pastikan anda mendapatkan diagnosis daripada pakar perubatan. Ini bertujuan membuat anda faham akan keadaan anak anda serta boleh bertindak dengan betul apabila berdepan segala kecemasan. Selain itu, anda juga perlu tahu bahawa segala salah laku anak anda disebabkan oleh kondisi kesihatan mereka dan bukanlah hanya sekadar mereka ‘buat perangai’. Jangan terlalu berkasar dengan mereka kerana kasih sayang anda merupakan perkara yang paling indah buat mereka.

2. Daftarkan anak anda dengan jabatan yang berkenaan

Pastikan anda mendaftarkan anak anda dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat sebagai anak kelainan upaya. Ini sebaiknya dilakukan seawal usia anak anda lagi bagi memastikan mereka mendapat keistimewaan seperti elaun pendidikan,

3. Berbincang dengan guru dan pakar perubatan mengenai penempatan sekolah

Ini bertujuan menentukan anak anda untuk penempatan sekolah mereka sama ada kekal di sekolah arus perdana, sekolah khas ataupun pusat dalam komuniti. Ibu bapa perlu tahu bahawa pelajaran adalah yang paling penting meskipun anak anda mempunyai kelainan upaya.

4. Jaga kesihatan diri sendiri

Dalam kesibukan dan keletihan menjaga anak istimewa, anda tidak seharusnya mengabaikan kesihatan diri sendiri. Sebagai pelindung dan penjaga mereka, anda perlu sentiasa kekal sihat untuk menjaga serta mendidik mereka.

5. Sentiasa melihat sisi positif anak anda

Walaupun kelainan upaya, ia tidak akan menghalang anak anda daripada memiliki sisi positifnya yang tersendiri. Jika mereka mempunyai kemampuan atau bakat yang unik, tonjolkan dan gilapkan bakat mereka agar mereka berasa dihargai oleh ibu bapa yang sangat disayanginya.

6. Tetapkan rutin yang sama

Anak istimewa memerlukan rutin yang serupa pada setiap hari bagi memastikan mereka kekal berdisiplin setiap hari. Segala perubahan yang berlaku mungkin akan memberi kesan yang besar kepada mereka.

7. Raikan setiap kejayaan anak anda

Jika anak istimewa anda berjaya melakukan sesuatu, raikannya. Biar mereka tahu bahawa setiap peningkatan dan pembaharuan mereka dari sehari ke sehari diamati dan diambil peduli oleh anda. Pastikan mereka tahu bahawa anda akan sentiasa menyokong setiap kejayaan mereka.

8. Jangan menjangkakan sesuatu yang mustahil

Sebagai ibu bapa kepada anak istimewa, anda seharusnya menerima dengan hati terbuka dan tidak menjangkakan sesuatu yang mustahil daripada mereka. Pastikan juga mereka tahu bahawa anda selalu ada di sisi mereka pada setiap masa.

Apakah aspek lain yang perlu diberi perhatian?

Selain itu juga, ibu bapa perlu memberi perhatian yang lebih terhadap pemakanan, pergerakan, kelakuan, waktu tidur, komunikasi, serta kerjaya mereka. Jangan pernah anggap bahawa ia adalah terlalu awal atau mustahil untuk memikirkan mengenai kerjaya mereka. Ini kerana mereka mungkin mahu atau perlu bekerja. Oleh itu, bersedialah daripada awal dengan mendaftarkan anak istimewa anda dengan agensi pekerjaan yang menyediakan peluang buat mereka yang memerlukannya.

Jika anda seorang ibu bapa yang berkerjaya pula, pastikan anda menempatkan anak anda di tempat yang boleh dipercayai oleh anda seperti di rumah ahli keluarga anda sendiri ataupun di pusat penjagaan kanak-kanak yang berdaftar.

Paling penting, anak istimewa juga memerlukan perhatian dan penjagaan yang terbaik daripada anda. Berikan mereka peluang untuk menikmati kehidupan bersama individu yang mereka sayangi iaitu anda. Jika anda memerlukan lebih kepastian mengenai penjagaan anak istimewa, segera hubungi pakar perubatan yang berdekatan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  5 Masalah Kesihatan Yang Boleh Berlaku Pada Kelenjar Air Liur, Yang Terakhir Paling Menakutkan!

  Meskipun ramai tidak endah akannya, ketahuilah bahawa terdapat 5 keadaan kesihatan berkaitan kelenjar air liur berkaitan boleh berlaku. Jom klik artikel!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keadaan Telinga, Hidung/Tekak, Pusat Kesihatan 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Lakukan Ujian Najis Untuk Kesan Kanser Kolorektal, Adakah Benar-benar Berkesan?

  Ujian saringan bagi mengesan tanda kanser usus boleh dibuat menggunakan sampel najis pesakit. Ia merupakan satu kaedah tidak invasif yang berupaya untuk...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Kolorektal 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Usus Tersumbat Boleh Bawa Maut, Awasi Jika Anda Kerap Muntah & Kembung Perut!

  Makanan dicerna mesti melalui usus. Tetapi jika wujud penyumbatan, proses tersebut boleh terhenti. Apakah punca masalah usus ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Penyakit Perut/Gastrousus, Pusat Kesihatan 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Jika Pernah Terlintas Ingin Membunuh Diri, Usah Berdiam! Lakukan 3 Perkara Ini

  Bunuh diri merupakan salah satu tanda penyakit mental seperti depresi. Jika anda atau rakan anda ada tanda-tanda ingin membunuh diri, jangan berdiam diri ya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Cegah Bunuh Diri, Kesihatan Mental 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tulang hidung patah

  Sekiranya Anda Alami Kondisi Tulang Hidung Patah, Ini Senarai Perkara PERLU & JANGAN Buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  sumber karbohidrat punca berat badan

  Elak Makan Makanan Ada Karbohidrat Sebab Takut Gemuk, Efektif Ke Cara Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  manfaat posisi tidur

  Posisi Tidur Mana Yang Paling Sihat? Cara Tidur Ini Boleh Buat Awet Muda Juga, Tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
  buang IUD

  Pasang IUD Untuk Elak Mengandung? Awas, Ia Perlu Dibuang Jika Terjadi 7 Perkara Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan