Kanser Kanak-kanak: Punca, Simptom & Rawatan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/02/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Kanser adalah penyebab utama kematian global, bukan sahaja dalam kalangan orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak. Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), kira-kira 300,000 kanak-kanak berusia 0 hingga 19 tahun didiagnosis kanser setiap tahun. Kanser yang paling banyak dialami oleh kanak-kanak ialah leukemia, kanser otak, limfoma dan tumor pepejal, seperti neuroblastoma dan tumor Wilms.

Secara umumnya, kanser kanak-kanak tidak boleh dicegah atau ditapis. Walau bagaimanapun, pengesanan dan rawatan awal dapat membantu kanak-kanak yang menghidap kanser pulih daripada penyakit tersebut. Menurut rekod WHO, lebih daripada 80% kanak-kanak yang menghidap kanser di negara-negara berpendapatan tinggi berjaya dirawat, sebaliknya dalam kebanyakan negara berpendapatan sederhana dan rendah (LMIC), hanya 20% sahaja yang berjaya dirawat.

Punca

Setiap sel dalam tubuh mempunyai sistem yang mengawal pertumbuhan, interaksi dengan sel lain, dan juga jangka hayatnya. Apabila sel tertentu hilang kawalan dan bertumbuh dengan cara yang tidak dapat dikawal oleh tubuh, ia dipanggil kanser. Walau bagaimanapun, setiap kanser mempunyai tanda, simptom, rawatan dan hasil yang berbeza bergantung kepada jenis sel yang terlibat dan berapa cepat sel itu bertumbuh. Jika kanser dibiarkan tanpa rawatan, ia akan berkembang dan menyerang bahagian badan yang lain, sekali gus boleh menyebabkan kematian.

Kanser kanak-kanak adalah berbeza dengan kanser orang dewasa. Lazimnya, kanser kanak-kanak tidak diketahui sebabnya. Banyak kajian telah dilakukan bagi mencari punca sebenar kanak-kanak menghidap kanser, tetapi hanya sedikit sahaja yang menunjukkan faktor adalah berpunca daripada gaya hidup atau persekitaran. Perkara yang menyebabkan kanser dalam kalangan kanak-kanak tidak sama dengan punca kanser untuk orang dewasa.

Keadaan genetik seperti Sindrom Down kadang kala boleh meningkatkan risiko kanser. Kanak-kanak yang menjalani kemoterapi atau rawatan radiasi untuk kanser juga cenderung mendapat kanser sekali lagi.

Faktor risiko

Faktor risiko kanser kanak-kanak ialah jangkitan kronik tertentu seperti HIV, virus Epstein-Barr dan malaria. Jangkitan lain juga boleh meningkatkan risiko kanak-kanak mendapat kanser, jadi adalah penting untuk ibu bapa mematuhi jadual vaksin yang disediakan untuk bayi dan kanak-kanak dan melakukan diagnosis atau pemeriksaan awal bagi mengurangkan risiko mendapat jangkitan yang boleh menjurus kepada kanser.

Data terkini daripada WHO menunjukkan kira-kira 10% kanak-kanak yang menghidap kanser cenderung disebabkan oleh faktor genetik. Bagaimanapun, penyelidikan berterusan masih dijalankan bagi mengetahui penyebab kepada kanser kanak-kanak.

Simptom-simptom

Jika anda membawa anak melakukan pemeriksaan kerap, berkemungkinan doktor boleh mengesan simptom awal kanser. Namun, sesetengah simptom kanser seperti demam, kelenjar bengkak, anemia, lebam dan kerap mendapat jangkitan adalah biasa berlaku pada kanak-kanak. Jadi, berkemungkinan ibu bapa dan doktor sendiri menganggap masalah tersebut sebagai penyakit lazim kanak-kanak.

Jika kanser dapat dikenal pasti lebih awal, dan rawatan dapat dijalankan segera, maka kebarangkalian tinggi untuk sembuh tetap ada dengan rawatan yang betul.

Rawatan

Diagnosis yang betul penting untuk pesakit kanser kanak-kanak kerana setiap kanser memerlukan rejim rawatan tertentu termasuklah:

 • Pembedahan: untuk membuang sel kanser atau tumor
 • Kemoterapi: penggunaan ubat untuk membunuh sel kanser
 • Radiasi: Penggunaan tenaga radian untuk membunuh sel kanser
 • Pemindahan sumsum tulang

Doktor mungkin akan menggunakan salah satu rawatan atau lebih untuk merawat kanser kanak-kanak. Jenis rawatan pula bergantung kepada umur kanak-kanak, jenis kanser, dan seberapa teruk keadaan kanser kanak-kanak tersebut.

Lebih daripada 80% kanak-kanak menghidap kanser berkemungkinan pulih daripada penyakit tersebut. Kanak-kanak yang sudah menghabiskan rawatan masih perlu menjalani pemeriksaan berterusan untuk mengelakkan kanser kembali dan bagi mengendalikan sebarang toksisiti yang berkaitan dengan rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Hanya Ada Satu Paru-paru Dalam Tubuh Badan, Boleh Atau Tidak Hidup Secara Normal?

  Umum sudah tahu bahawa paru paru manusia adalah antara organ yang paling penting. Persoalannya, bolehkah hidup hanya dengan satu paru-paru? Jom klik!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid

  Mak Ayah Ambil Tahu Ini! Jangan Tarik Tangan Anak Terlalu Kuat, Undang RISIKO Sendi Siku Teralih!

  Suka mengayunkan anak ala putaran kipas helikopter? Jika ya, tindakan itu boleh menyebabkan kecederaan pada anak punca sendi siku teralih.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 23/09/2020 . 3 minit bacaan

  Pil Perancang Keluarga Untuk Lelaki – Adakah Ia Sudah Wujud Atau Masih Dalam Kajian?

  Buat anda yang tertanya-tanya dan terfikir sama ada pil perancang keluarga untuk lelaki sudah wujud atau belum, ini jawapannya. Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 22/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Takut Nak Bersenam Sebab Masih Menyusukan Bayi? Usah Risau! Cuba 6 Tip Ini

  Menyusu badan mempunyai cabaran tersendiri. Pun begitu, ia tidak bermakna anda perlu mengetepikan aktiviti fizikal untuk kecergasan diri. Ini caranya...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 22/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  leher berkedut

  Leher Berkedut & Menggeleber Akibat Usia? TENANG, Ada 3 Cara Untuk Mengurangkannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 24/09/2020 . 3 minit bacaan
  bulu hidung

  Nak Cabut Bulu Hidung Jangan Terus Tarik Saja, BAHAYA! Ada Kaedah Lebih Selamat, Cuba Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  lelaki homoseksual

  Lelaki Homoseksual & Biseksual Lebih Risiko Terjangkiti Sifilis? – Ini Kata Kajian Pakar

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  ubat untuk masalah kesuburan

  Wanita Yang Nak Hamil, Sebelum Ambil Ubat Kesuburan, Ketahui Kesan Sampingan Jangka Panjang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan