What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Soalan Lazim (FAQs) Ibu Bapa tentang Vaksin

  Soalan Lazim (FAQs) Ibu Bapa tentang Vaksin

  Vaksin boleh melindungi orang ramai daripada pelbagai jenis penyakit, termasuk juga sesetengah penyakit yang berbahaya. Meskipun begitu, terdapat segelintir pihak yang tidak bersetuju dengan kepentingan vaksin terhadap bayi mereka. Walhal, vaksin adalah langkah yang terbaik untuk menjaga kesihatan dan keselamatan anak anda. Seksyen soal jawab ini akan membantu menerangkan kelebihan vaksin terhadap anak anda.

  Apakah itu NIP?

  National Immunisation Programme (NIP) merupakan program yang dilaksanakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dalam merancang jadual vaksin dan memberi penerangan tentang kelebihan vaksin kepada orang ramai.

  Apakah vaksin yang wajib dan yang dicadangkan?

  NIP menyediakan vaksin wajib percuma yang boleh mencegah pelbagai penyakit kanak-kanak yang berbahaya seperti tuberkulosis, hepatitis B, difteria, tetanus, pertussis, campak dan sindrom rubella bayi. Vaksin tersebut akan diberikan kepada kanak-kanak mengikut usia. Sesetengah vaksin ini tidak diwajibkan oleh Kementerian Kesihatan tetapi ia juga telah dibuktikan berkesan dalam memberikan perlindungan kepada kanak-kanak terhadap penyakit yang membawa maut. Sebagai contohnya, terdapat vaksin bagi jangkitan bakteria streptokokkus dan rotavirus. Kajian telah membuktikan keberkesanan vaksin dalam mencegah penyakit yang berbahaya ini. Di antara vaksin lain yang disyorkan adalah hepatitis A dan demam campak. Vaksin ini terdapat di klinik swasta seluruh negara.

  Apakah kelebihan vaksin?

  Kita semua tahu vaksin adalah langkah yang terbukti berkesan melalui kajian saintifik dalam mengawal penyakit, dan dalam sesetengah kes, menghapuskan penyakit tertentu. Vaksin juga boleh mengurangkan kecederaan mental atau fizikal yang disebabkan oleh penyakit berjangkit. Dari sudut pandangan ekonomi, pencegahan seperti ini menjimatkan kos rawatan yang sangat mahal. Kesimpulannya, hampir kesemua vaksin boleh melindungi setiap orang tidak mengira jantina mahupun usia.

  Bolehkah kita mempercayai keselamatan vaksin?

  Sesetengah jenis vaksin mengandungi aluminium dan formaldehyde, meskipun begitu, mereka tidak mendatangkan risiko yang tinggi berbanding penyakit yang akan melanda. Secara umumnya, vaksin akan diuji dengan pemerhatian yang rapi oleh US Food and Drug Administration (FDA) sebelum mendapat kelulusan pengeluaran komersial.

  Proses percubaan vaksin mengambil masa selama beberapa tahun sebelum diberikan lesan. Walaupun sesuatu vaksin itu telah mendapat lesen, US Centers for Disease Control (CDC) dan FDA masih akan memantau dan menyelia sebarang kesan sampingan dengan sokongan daripada Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS). Sekiranya terdapat kesan sampingan, kerajaan akan menjalankan siasatan berhubung tahap keseriusan masalah tersebut dan memaklumkan masyarakat sekeliling tentang kesan sampingan seterusnya menghentikan proses pengeluaran produk tersebut.

  Apakah kesan sampingan vaksin?

  Vaksin biasanya akan mengakibatkan beberapa kesan sampingan seperti bengkak yang sakit, kemerahan atau kecil (kepada bayi). Demam biasa juga telah dilaporkan. Terdapat beberapa kesan sampingan serius seperti alahan yang melampau, sawan, atau hilang pendengaran yang sangat jarang berlaku.

  Terdapat juga khabar angin yang mengatakan vaksin menyebabkan autisme dan ini adalah mitos. Bahkan, sebuah kajian pada tahun 1998 yang mengatakan vaksin menyebabkan autisme dibuktikan palsu semata-mata. Walaupun begitu, ramai ahli saintis yang menjalankan kajian tentang kaitan di antara vaksin MMR dan thimerosal (boleh menyebabkan autisme) dan kesemua mereka memberikan keputusan negatif.

  health-tool-icon

  Jadual Vaksin Bayi

  Rujuk jadual imunisasi untuk tahu vaksin apa yang anak anda perlukan dan bila

  Apa jantina bayi anda?

  Lelaki

  Wanita


  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 29/11/2019
  Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Next article: