Mesenteric lymphadenitis

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Mesenteric lymphadenitis?

Mesenteric Lymphadenitis adalah keadaan yang lebih kerap memberi kesan kepada kanak-kanak dan remaja. Ia menyebabkan keradangan dan bengkak pada nodus limfa di dalam perut. Nodus limfa adalah organ berbentuk kacang kecil yang mengandungi sel darah putih yang dikenali sebagai limfosit. Ia adalah sebahagian daripada sistem limfatik badan anda. Nodus limfa memainkan peranan penting dalam sistem imun. Mereka menyaring bakteria dan kuman lain dari cecair limfa supaya tubuh anda dapat mengeluarkan bahan berbahaya ini.

Mesenteric Adenitis menjejaskan nodus limfa dalam tisu yang dipanggil mesentery. Tisu ini menghubungkan usus ke dinding abdomen. Nama lain untuk Mesenteric Adenitis ialah Mesenteric Lymphadenitis.

Apakah kebarangkalian Mesenteric lymphadenitis?

Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Mesenteric lymphadenitis?

Gejala umum Mesenteric Lymphadenitis adalah:

 • Sakit di bahagian bawah bahagian bawah abdomen, atau di bahagian perut lain.
 • Demam.
 • Pening dan muntah.
 • Cirit-birit.
 • Perasaan sakit umum, dipanggil malaise.
 • Pengurangan berat.

Gejala-gejala ini mungkin muncul selepas anak anda mempunyai jangkitan pernafasan yang lain atau selsema.

Mungkin terdapat beberapa gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Hubungi doktor anda jika:

 • Kesakitan perut yang tiba-tiba dan teruk.
 • Kesakitan perut yang berlaku dengan demam, cirit-birit, muntah, atau penurunan berat badan.
 • Gejala yang tidak bertambah baik, atau semakin buruk

Punca

Apakah punca Mesenteric lymphadenitis?

Punca Mesenteric Lymphadenitis adalah berkaitan selesema perut atau jangkitan lain di perut anda di mana ia boleh menyebabkan nodus limfa yang membawa kepada  keradangan dan bengkak di dalam dan sekitar mesenteri. Sekali lagi, ini adalah tisu yang melekatkan usus anda ke dinding abdomen.

Apabila anda mendapat jangkitan, bakteria, virus, atau kuman penapis lain akan melalui nodus limfa anda dan menyebabkan ia menjadi radang dan bengkak. Nodus limfa adalah sebahagian daripada tindak balas imun badan. Mereka menangkap bakteria, virus, dan kuman lain, dan mereka membersihkannya dari sistem anda untuk mengelakkan anda sakit. Itulah sebabnya anda kadang-kadang berasa nodus limfa membesar dan membengkak di leher anda atau tempat lain apabila anda sakit.

Mesenteric Adenitis  sering dilihat selepas gastroenteritis virus, juga dikenali sebagai selesema perut. Anak anda juga boleh mendapatkan keadaan ini selepas jangkitan pernafasan. Sesetengah kanak-kanak mendapat Mesenteric Adenitis daripada makan daging babi yang kurang masak yang telah dicemari bakteria Yersinia Enterocolitica

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Mesenteric lymphadenitis?

Anda boleh mendapatkan Mesentric Adenitis pada bila-bila masa, tetapi ia adalah perkara biasa pada kanak-kanak.

Kanak-kanak lebih cenderung mendapat Mesenteric Adenitis selepas:

 • Virus perut.
 • Virus sejuk atau jangkitan pernafasan lain.
 • Makan daging babi yang tercemar dengan Yersinia Enterocolitica.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Mesenteric lymphadenitis didiagnosis?

Doktor anak anda akan bertanya tentang gejala anak anda. Mereka juga akan bertanya sama ada anak anda baru-baru ini mempunyai masalah selsema, sakit perut, atau jangkitan lain. Doktor mungkin merasakan perut anak anda untuk memeriksa apa-apa kelembutan atau bengkak, dan merasakan jika sebarang nodus limfa membesar.

Doktor mungkin mengambil sampel darah untuk memeriksa jangkitan. Anak anda juga mungkin memerlukan ujian pengimejan untuk mencari nodus limfa yang membesar di dalam perut. Doktor anda boleh menggunakan ujian berikut untuk memberitahu perbezaan antara Mesenterik Adenitis dan Apendisitis:

 • Imbasan CT (Computed Tomography) adalah ujian pengimejan yang menggunakan sinar X yang kuat untuk mengambil gambar di dalam perut.
 • Ultrasound dalam ujian pengimejan yang menggunakan gelombang bunyi ultrasonik untuk menunjukkan gambar bahagian dalam perut

Bagaimana pesakit Mesenteric lymphadenitis dirawat?

Mesenteric Adenitis biasanya mula pulih dalam beberapa hari tanpa rawatan. Kanak-kanak yang mempunyai jangkitan bakteria mungkin perlu mengambil terapi antibiotik.

Untuk memastikan anak anda selesa, anda boleh memberikan penyembuh kesakitan (OTC) seperti ibuprofen (Advil, Motrin) atau acetaminophen (Tylenol). Jangan memberi aspirin kepada kanak-kanak dengan gejala seperti selesema. Aspirin telah dikaitkan dengan keadaan jarang tetapi serius yang dipanggil sindrom Reye pada kanak-kanak dan remaja.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Mesenteric lymphadenitis?

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  Mesenteric lymphadenitis

  Mesenteric lymphadenitis

  Ditulis oleh Nha Ngo
  Diterbitkan pada 26/10/2017 . 3 minit bacaan