Tuntutan Kesihatan ‘Mengelirukan’ pada Pembungkusan Makanan yang Dipasarkan Kepada Kanak-kanak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Berpandukan kajian yang diterbitkan oleh jurnal Archives of Disease in Childhood, tuntutan kesihatan yang dibuat ke atas pembungkusan produk untuk sebahagian besar makanan yang dipasarkan kepada kanak-kanak di UK adalah ‘mengelirukan’ dan boleh menyumbang kepada peningkatan kadar obesiti kanak-kanak.

Pasukan penyelidik menyatakan, peraturan tegas diperlukan untuk pelabelan makanan dan kandungan produk untuk mengurangkan risiko obesiti dalam kalangan kanak-kanak. Teknik pemasaran yang berfokus pada kanak-kanak, menggunakan watak kartun, mainan, permainan dan promosi (kad dan baucar), telah lama menjadi praktis dalam pengiklanan. Tetapi penggunaan tuntutan kesihatan dan pemakanan untuk makanan tertentu adalah trend yang lebih baharu.

Walaupun langkah-langkah telah diambil untuk mengawal pengiklanan kepada kanak-kanak berkenaan produk yang tinggi lemak dan gula, seperti gula-gula, coklat dan minuman manis, terdapat kurang perhatian yang telah diberikan kepada makanan lain yang membawa tuntutan pembungkusan produk yang menunjukkan bahawa produk mereka menyumbang kepada kesihatan dan nutrisi yang baik, kata penyelidik.

Analisis produk makanan kanak-kanak

makanan kanak-kanak

Untuk mencuba dan mengatasi ini, mereka meneliti tenaga, lemak, gula, dan kandungan garam makanan yang dipasarkan kepada kanak-kanak di atas umur 1 tahun, yang boleh didapati secara meluas di pelbagai kedai runcit makanan yang besar di UK.

Para penyelidik memberi tumpuan kepada produk dengan imej-imej yang memfokuskan kepada kanak-kanak dan tuntutan kesihatan dan pemakanan yang tertera pada pembungkusan produk, termasuk istilah seperti “one of 5 a day”, iaitu istilah yang merujuk kepada gesaan kerajaan UK agar semua orang makan lima bahagian buah atau sayur-sayuran setiap hari.

Secara keseluruhannya, 332 produk yang berbeza, termasuk bijirin sarapan pagi, snek buah-buahan, minuman berasaskan buah-buahan, produk tenusu seperti yoghurt dan makanan siap dihidang telah dinilai, menggunakan alat pengawal siaran (Ofcom NPM) untuk mengenal pasti makanan yang ‘sihat’ .

Kaedah ini menggunakan sistem pemarkahan, terdiri daripada tujuh unsur iaitu tenaga; jumlah gula; lemak tepu; garam; buah-buahan / sayur-sayuran / kacang; serat; protein – daripada maklumat pelabelan produk, untuk mengklasifikasikan kualiti nutrisi makanan tersebut.

Hasil pemantauan terhadap produk makanan yang dilihat ‘sihat’

makanan kanak-kanak

Pengiraan menunjukkan bahawa sebahagian besar produk, termasuk yang biasa dilihat sebagai ‘sihat’ (41%), diklasifikasikan sebagai ‘kurang sihat’ oleh sistem pemarkahan tersebut.

Bar bijirin mempunyai kandungan tenaga dan lemak tepu tertinggi, sementara bijirin mempunyai kandungan garam tertinggi.

Snek buahan mempunyai kandungan gula tertinggi, iaitu purata sebanyak 48 g / 100 g, tetapi masih membuat tuntutan “one of 5 a day”, dan dalam banyak kes – perkara ini mungkin boleh membingungkan ibu bapa,

Satu daripada tiga produk mengandungi jus buah pekat sebagai bahan tambahan manakala satu daripada empat produk menggunakan puri buah.

makanan kanak-kanak

Hampir satu perempat daripada produk, yang kebanyakannya adalah minuman berasaskan buah-buahan dan makanan ringan, membuat tuntutan ‘tiada gula tambahan’. Tetapi separuh daripadanya mempunyai  jus buah pekat atau puri buah sebagai bahan tambahan.

Banyak produk (lebih daripada 41%) membuat tuntutan “one of 5 a day”, yang mana kebanyakannya adalah minuman buah-buahan, makanan siap dihidang, dan makanan ringan. Buah-buahan yang diproses, jus buah pekat atau puri buah tertera sebagai bahan dalam hampir setengah (lebih dari 44%) produk-produk ini.

Tetapi walaupun kebanyakan (82%) mereka mendakwa mengandungi satu bahagian buah atau sayur-sayuran, tiga daripada empat daripadanya tidak mengandungi ukuran 80 g yang disyorkan. Dan separuh daripada produk yang membuat tuntutan “one of 5 a day” tidak menyatakan sama ada ini adalah bahagian dewasa atau kanak-kanak.

Saiz hidangan untuk kebanyakan (hampir 95%) minuman berasaskan buah melebihi had 150 ml yang disyorkan untuk jus buah, namun bahagian buah dan sayuran untuk kebanyakan produk berada di bawah saiz bahagian yang disyorkan.

Menurut para penyelidik, peraturan yang lebih baik mengenai komposisi produk, label makanan, dan teknik pemasaran amat diperlukan bagi tidak menggalakkan promosi makanan yang mungkin dianggap obesogenik, iaitu cenderung untuk menyebabkan obesiti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ibu Bapa Lebih Suka Paksa Anak Semasa Mengajar? Ini 5 Teknik Berkesan Didik Si Manja

  Semua orang tahu, otak kanak-kanak bukan seperti versi mini otak orang dewasa. Ia boleh dibentuk mengikut didikan yang diberikan oleh ibu bapa. Maka...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanak-Kanak, Perkembangan Kanak-Kanak 08/02/2021 . 3 minit bacaan

  Jika Ada Penyakit Tekanan Darah Tinggi, Anda Patut Cuba Amalkan DIET Jenis Ini!

  Khas buat penderita tekanan darah tinggi, anda mungkin perlu mengamalkan diet DASH ini! Kenapa? Jom klik artikel untuk tahu tentangnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diet Sihat, Pemakanan Sihat 29/01/2021 . 3 minit bacaan

  Mata Kuning Sebab Jaundis? Bukan Saja Berlaku Pada Bayi, Tapi Juga Kanak-kanak & Orang Dewasa

  Mata kuning adalah istilah perubatan dikenali sebagai jaundis. Penyakit kuning ini berlaku apabila tahap bilirubin menjadi terlalu tinggi di dalam darah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 20/01/2021 . 3 minit bacaan

  Memori Otak Anda Akan Lebih ‘Power’ Kalau Kurang Ambil 5 Jenis Makanan Ini!

  Apa kata, kali ini kita lihat kepada makanan tidak berkhasiat yang boleh memberikan kesan negatif kepada otak, khususnya memori otak. Apakah makanan itu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kesihatan Mental 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  panjang umur

  Nak Hidup Lama Sampai 100 Tahun? Ikut Cara Makan Macam Penduduk Di Zon Biru

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
  batuk berdarah

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
  pundi hempedu dibuang

  Lepas Pembedahan Pundi Hempedu, Tak Boleh Minum Susu! Apa Lagi Makanan Kena Pantang?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 17/02/2021 . 3 minit bacaan
  kesihatan anak

  8 Jenis Kanser Ini Berisiko Terjadi Kepada Si Kecil, Ibu Ayah Kena Ambil Tahu Simptomnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 12/02/2021 . 4 minit bacaan