Imun Terhadap Penyakit Berkembang pada Zaman Kanak-kanak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kanak-kanak yang mengalami trauma dan kanak-kanak yang mempunyai alahan yang pelbagai, cenderung untuk menderita dengan penyakit keradangan kronik dan gangguan psikiatri ketika mereka dewasa. Para penyelidik di University of Zurich dan University of Lausanne telah membuktikannya dalam satu kajian di mana mereka mengenal pasti lima kelas pengaturcaraan sistem imun awal.

Sistem imun tubuh manusia terbentuk semasa zaman kanak-kanak: “hygiene hypothesis” memberikan perspektif yang sangat luas mengenai hal ini. Ia menyatakan bahawa kebersihan yang lebih baik, perubahan dalam pertanian dan pembandaran telah menyebabkan sistem imun kita berhadapan dengan mikroba tertentu secara jarang dalam hidup berbanding daripada sebelumnya. Perkembangan ini telah membawa kepada peningkatan kejadian penyakit keradangan kronik, alahan dan gangguan mental seperti kemurungan.

Mengambil hygiene hypothesis sebagai titik permulaan, sekumpulan penyelidik di University of Zurich dan University of Lausanne menganalisis data epidemiologi daripada kohort hampir seramai 5,000 orang yang dilahirkan pada pertengahan abad ke-20. Mereka menumpukan kepada kejadian alahan, penyakit jangkitan virus dan bakteria, dan tekanan psikososial pada zaman kanak-kanak. Berdasarkan corak morbiditi awal, saintis mengenal pasti lima kumpulan individu yang dikategorikan dengan ciri-ciri biomarker (jumlah sel darah putih, penanda radang) dan, langkah seterusnya, dengan pola perkaitan mereka dengan penyakit keradangan kronik dan gangguan psikiatri semasa dewasa .

Satu daripada lima individu mempunyai sistem imun yang sangat tahan

Kumpulan utama, yang terdiri hampir 60% daripada jumlah kohort yang dianalisis, memiliki sistem imun “neutral” yang biasa. Beban penyakit mereka pada zaman kanak-kanak adalah rendah. Beban penyakit pada zaman kanak-kanak bahkan lebih rendah untuk kumpulan kedua terbesar yang terdiri lebih dari 20% daripada jumlah kohort: kumpulan tersebut mempamerkan sistem imun yang “berdaya tahan”. Walaupun simptom-simptom penyakit pada zaman kanak-kanak seperti campak, beguk atau rubella yang tidak dapat dicegah pada pertengahan abad ke-20, ianya kelihatan jauh lebih kerap dalam kumpulan ini berbanding daripada kumpulan “neutral”.

Kumpulan “berdaya tahan” disambungkan oleh tiga kumpulan yang lebih kecil. Kumpulan “atopic” (7% daripada jumlah kohort) memperlihatkan kejadian pelbagai penyakit alahan. Kelompok “bercampur” yang berukuran sama (kira-kira 9%) dicirikan oleh gangguan alahan tunggal seperti alahan ubat sebagai contoh, dan juga oleh penyakit kanak-kanak seperti bakteria dan ruam seperti demam scarlet, pertusis atau rubella. Yang terkecil daripada lima kumpulan (kira-kira 5%) terdiri daripada individu yang mengalami trauma pada zaman kanak-kanak. Mereka lebih mudah terdedah kepada penyakit alahan tetapi bertindakbalas secara relatif terhadap penyakit virus zaman kanak-kanak yang biasa.

Imun dan ketahanan terhadap penyakit

Analisis perbandingan menunjukkan bahawa kumpulan “neutral” dan “berdaya tahan” lebih besar dalam kalangan individu yang lahir terdahulu berbanding daripada mereka yang berada dalam kalangan individu yang lahir terkemudian.

Perbezaan antara kumpulan juga ditunjukkan melalui tahap kesihatan di kemudian hari. Individu yang tergolong dalam kumpulan “berdaya tahan” dilindungi dengan lebih baik pada zaman dewasa bukan sahaja terhadap penyakit keradangan kronik, tetapi juga terhadap gangguan mental. Sebaliknya, kumpulan-kumpulan “atopic” dan “bercampur-campur” terdedah kepada peningkatan risiko kesihatan somatik dan psikiatri di kemudian hari. Kumpulan yang “trauma” juga mempamerkan kecenderungan yang lebih besar terhadap penyakit psikiatri pada zaman dewasa serta risiko yang lebih tinggi menderita penyakit radang kronik. Walau bagaimanapun, menurut Ajdacic-Gross, penemuan kajian menunjukkan bahawa sistem imun manusia berfungsi sebagai papan suis antara proses somatik dan psikis. Kajian tersebut membantu kita memahami mengapa ramai individu yang tidak mempunyai sejarah trauma psikososial, mendapat gangguan mental dan, sebaliknya, mengapa individu yang mengalami trauma menunjukkan kecenderungan untuk menghidap penyakit keradangan kronik.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Perasan tak garisan hitam di perut? Garis hitam itu linea nigra yang selalu ada pada perut wanita hamil. Tapi anda tidak mengandung, jadi kenapa ia wujud?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ibu Ayah, Ini Cara Menilai Perkembangan & Tumbesaran Anak 1-3 Tahun

  Menyaksikan tumbesaran anak pastinya mengujakan. Tetapi sebenarnya terdapat beberapa aspek penting dalam perkembangan kanak-kanak penting untuk dipantau.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Perkembangan Kanak-Kanak 30/12/2020 . 3 minit bacaan

  Nutrien Penting Untuk Anak 1-3 Tahun, Ini Apa Yang Si Manja Perlukan

  Dalam tumbesaran kanak-kanak, nutrien makanan adalah penting. Pengambilan jenis diet yang betul akan dapat membantu perkembangan anak secara keseluruhan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Pemakanan Kanak-Kanak 24/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ada 6 Masalah Gigi Kanak-kanak Yang Ibu Bapa Perlu Waspada! Awas Dengan #4 Ya?

  Terdapat banyak masalah gigi kanak kanak yang ibu bapa perlu waspada untuk mereka senyum cantik dewasa kelak. Jom klik artikel untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Kesihatan Anak Lain 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  batuk berdarah

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
  kesihatan anak

  8 Jenis Kanser Ini Berisiko Terjadi Kepada Si Kecil, Ibu Ayah Kena Ambil Tahu Simptomnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 12/02/2021 . 4 minit bacaan
  otak kanak kanak

  Ibu Bapa Lebih Suka Paksa Anak Semasa Mengajar? Ini 5 Teknik Berkesan Didik Si Manja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/02/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit mata kuning jaundis

  Mata Kuning Sebab Jaundis? Bukan Saja Berlaku Pada Bayi, Tapi Juga Kanak-kanak & Orang Dewasa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan