Budak Paling Muda Lebih Berisiko Hidap ADHD?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Percaya atau tidak jika kami nyatakan bahawa, kanak-kanak yang paling muda dalam kelas lebih berisiko mengalami ADHD? Menurut kajian, mereka yang lebih muda daripada rakan sebaya di kelas didiagnosis mengalami ADHD sekitar 30% lebih kerap berbanding rakan sebayanya yang lain. Bukan setakat itu, kanak-kanak yang paling muda ini turut didiagnosis mempunyai ketidakupayaan intelektual dan kemurungan. Sebelum itu, apakah sebenarnya ADHD? 

ADHD adalah singkatan bagi attention deficit hyperactivity disorder. Ia merupakan satu keadaan perubatan yang sering terjadi dalam kalangan kanak-kanak, di mana mereka mempunyai perbezaan dalam perkembangan dan aktiviti otak berbanding kanak-kanak lain. Mereka sering mempunyai masalah dalam memberikan tumpuan, duduk diam, dan kawalan diri.

Cenderung untuk jadi hiperaktif

Salah seorang penulis kajian tersebut, Jeremy Brown yang berkhidmat di London School of Hygiene and Tropical Medicine menyatakan, kanak-kanak yang paling muda ini cenderung untuk tidak begitu cemerlang dalam bidang akademik selain lebih mudah didiagnosis dengan gangguan hiperaktif

Beliau turut menyatakan bahawa kajian tersebut tidak direka untuk mengenal pasti sebab-sebab bagi isu tersebut, melainkan hanya untuk melihat perkaitan yang mungkin wujud. Walau bagaimanapun, beliau menyebutkan bahawa terdapat beberapa sebab yang berpotensi bagi perkaitan yang berlaku. 

“Kanak-kanak paling muda ini mungkin mengalami kesukaran untuk memberikan tumpuan di dalam kelas, yang menyebabkan mereka menjadi hiperaktif. Prestasi akademik yang rendah dan hubungan antara rakan-rakan yang lemah berkemungkinan mempunyai implikasi yang negatif terhadap kesihatan mental,” tambah Jeremy lagi. 

Peratusan kanak-kanak yang mengalami ketidakupayaan intelektual, kemurungan

Kajian tersebut telah melakukan semakan terhadap rekod penjagaan kesihatan daripada lebih 1 juta murid sekolah di United Kingdom. Berdasarkan penelitian tersebut, kanak-kanak yang dilahirkan pada suku terakhir tahun persekolahan cenderung untuk didiagnosis dengan ADHD lebih tinggi berbanding kanak-kanak yang lahir pada suku pertama tahun persekolahan dengan kadar sebanyak 36%. Kanak-kanak yang lebih muda lebih cenderung mengalami ketidakupayaan intelektual sebanyak 30% dan kemurungan sebanyak 31% berbanding rakan sekelas yang lebih tua.

Selain itu, kanak-kanak yang lahir pada suku kedua pula dilihat mempunyai sedikit kekurangan berbanding mereka yang lebih tua daripada segi ketidakupayaan intelektual. Manakala kanak-kanak yang lahir pada suku ketiga mempunyai kecenderungan sebanyak 20% untuk mengalami ketidakupayaan intelektual tersebut. Berpandukan data yang diperoleh, sepanjang persekolahan kanak-kanak tersebut sehingga berumur 16 tahun, dianggarkan sekitar 500 kanak-kanak lagi akan didiagnosis mengalami kemurungan berbanding rakan-rakan mereka yang lain.

Kematangan anak perlu diambil berat

Dr. Andrew Adesman yang berkhidmat di Cohen Children’s Medical Centre, New York pula menyatakan, kajian terdahulu turut menyatakan terdapat perkaitan antara umur yang lebih muda dengan gangguan ADHD. Walau bagaimanapun, beliau agak terkejut berkenaan penemuan berkaitan ketidakupayaan intelektual tersebut. Beliau menambah, tarikh lahir kanak-kanak tidak sepatutnya dijadikan sebagai satu-satunya faktor dalam menentukan waktu yang sesuai untuk mendaftarkan anak ke sekolah. Beliau menyatakan bahawa tahap kematangan kanak-kanak perlu dipertimbangkan selain daripada tarikh lahir kanak-kanak tersebut.

Sebagai ibu bapa, jangan berasa resah sekiranya anak anda akan menjadi kanak-kanak yang terkebelakang di dalam kelas disebabkan oleh tarikh lahirnya yang menjadikannya murid paling muda di dalam kelas. Asuhan yang teratur dan disiplin yang baik pasti dapat membuat perubahan dalam tabiat harian anak anda, dan ini pasti turut memberi kesan terhadap kelakuan dan prestasinya di sekolah. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Mata Kuning Sebab Jaundis? Bukan Saja Berlaku Pada Bayi, Tapi Juga Kanak-kanak & Orang Dewasa

  Mata kuning adalah istilah perubatan dikenali sebagai jaundis. Penyakit kuning ini berlaku apabila tahap bilirubin menjadi terlalu tinggi di dalam darah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 20/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Perasan tak garisan hitam di perut? Garis hitam itu linea nigra yang selalu ada pada perut wanita hamil. Tapi anda tidak mengandung, jadi kenapa ia wujud?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ibu Ayah, Ini Cara Menilai Perkembangan & Tumbesaran Anak 1-3 Tahun

  Menyaksikan tumbesaran anak pastinya mengujakan. Tetapi sebenarnya terdapat beberapa aspek penting dalam perkembangan kanak-kanak penting untuk dipantau.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Perkembangan Kanak-Kanak 30/12/2020 . 3 minit bacaan

  Nutrien Penting Untuk Anak 1-3 Tahun, Ini Apa Yang Si Manja Perlukan

  Dalam tumbesaran kanak-kanak, nutrien makanan adalah penting. Pengambilan jenis diet yang betul akan dapat membantu perkembangan anak secara keseluruhan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Pemakanan Kanak-Kanak 24/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  batuk berdarah

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
  kesihatan anak

  8 Jenis Kanser Ini Berisiko Terjadi Kepada Si Kecil, Ibu Ayah Kena Ambil Tahu Simptomnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 12/02/2021 . 4 minit bacaan
  otak kanak kanak

  Ibu Bapa Lebih Suka Paksa Anak Semasa Mengajar? Ini 5 Teknik Berkesan Didik Si Manja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/02/2021 . 3 minit bacaan
  anak tidur berdengkur

  Si Kecil Boleh Alami 7 Kesan Berdengkur Ini Jika Tidak Dapat Rawatan Segera Doktor Gigi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan