Bolehkah Ibu Bapa Membawa Bayi Menaiki Kapal Terbang?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/07/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Bagi pasangan suami isteri yang gemar melancong ke negara luar, menaiki kapal terbang adalah perkara yang biasa. Namun begitu, adakah pasangan itu masih boleh keluar melancong jika mereka sudah melahirkan cahaya mata? Ikuti artikel ini untuk mengetahui sama ada ibu bapa boleh membawa bayi menaiki kapal terbang atau tidak!

Tip bawa bayi melancong

Sebelum pergi lebih lanjut mengenai persoalan boleh atau tidak bawa bayi menaiki kapal terbang, ibu bapa seharusnya tahu serba sedikit mengenai tip bawa si manja melancong terlebih dahulu.

Berikut adalah tip bawa bayi melancong yang ibu bapa mungkin perlu tahu:

#1. Rancang destinasi anda

Sebelum memutuskan untuk pergi melancong, sila ketahui destinasi anda terlebih dahulu. Pilih tempat yang dipersetujui oleh anda dan pasangan, serta pilih tempat yang sesuai untuk bayi anda dibawa bersama.

Sekiranya anda memilih untuk melancong ke luar negara, sila pastikan pasport anda, pasangan serta si manja anda adalah sah dan masih boleh digunakan agar tiada kerja saat akhir yang perlu dibuat kelak.

#2. Rancang perjalanan dan pengangkutan anda

Untuk memastikan anda sekeluarga selesa ketika dalam perjalanan ketika melancong nanti, sila rancangnya dengan teliti terlebih dahulu. Jika destinasi yang dipilih dekat-dekat sahaja, mungkin tidak akan mendatang banyak masalah. Namun, lain pula ceritanya jika anda melancong ke luar negara sehingga perlu menaiki pesawat.

Jika memilih untuk menaiki kapal terbang, pastikan anda sentiasa berada dekat dengan mereka sepanjang perjalanan anda menuju ke destinasi pilihan. Ini adalah usaha paling penting untuk memastikan mereka tidak meragam sepanjang perjalanan anda sekeluarga nanti.

#3. Periksa tahap kesihatan bayi

Bukan sahaja aspek keselamatan, anda juga sebenarnya perlu mengutamakan aspek kesihatan si kecil anda. Adakah anda mahu bayi anda jatuh sakit semasa bercuti atau menaiki kapal terbang kelak?

Jadi, bawa bayi anda berjumpa doktor terlebih dahulu. Pastikan destinasi pilihan anda itu bebas dari segala virus atau wabak berbahaya yang mungkin boleh mengancam kesihatan anda sekeluarga.

#4. Bawa first aid kit ke mana-mana anda pergi

Malang itu tidak berbau. Jadi, anda perlu menyediakan peti kecemasan dan bawanya ke mana sahaja anda sekeluarga pergi. Ini untuk mengelakkan panik sekiranya berlaku sebarang kemalangan yang tidak diingini kepada anda, pasangan atau bayi kesayangan anda.

Selepas semuanya dipastikan okay, maka anda sudah boleh pergi melancong dan bawa bayi menaiki pesawat!

Boleh atau tidak bawa bayi menaiki kapal terbang?

Jawapannya, boleh. Namun begitu, terdapat beberapa persiapan atau peringatan yang perlu ibu bapa tahu terlebih dahulu sebelum membawa bayi anda melancong. Berikut merupakan perkara-perkara tersebut:

#1. Bawa bayi berjumpa doktor terlebih dahulu

Perkara paling penting, ibu bapa perlu bawa bayi berjumpa doktor untuk mengesahkan bayi anda boleh menaiki kapal terbang dengan selamat atau tidak. Ini perlu dilakukan terlebih dahulu terutamanya jika bayi anda memang mempunyai masalah jantung, paru-paru, pernafasan atau pendengaran. Jika anda ingin melancong ke luar negara pula, dapatkan vaksinasi terlebih dahulu. Sekiranya doktor membenarkan, baru teruskan untuk menempah penerbangan.

#2. Pilih syarikat, tempat duduk dan waktu penerbangan yang betul dan sesuai

Ibu bapa perlu memastikan kapal terbang yang anda ingin naik membenarkan bayi untuk menaikinya. Anda juga diingatkan untuk membeli satu tempat duduk ekstra untuk bayi anda kerana khuatir mereka tidak selesa jika dirangkul atau digendong sahaja oleh anda. Selain itu, pilih juga waktu yang paling sesuai untuk menaikinya contohnya waktu malam agar si kecil anda tidur sahaja dan tidak meragam ketika penerbangan.

#3. Bawa barangan bayi yang mencukupi

Selain itu, anda juga perlu membuat barangan persiapan bayi yang mencukupi sebelum naik kapal terbang. Antara barangan yang perlu ada adalah seperti berikut:

kapal terbang

Ketika berada di lapangan terbang

Ketika berada di lapangan terbang, terdapat beberapa perkara yang anda perlu ikuti. Pertama sekali, anda perlu sampai ke situ dengan awal. Ia dapat membantu anda dan bayi lebih relaks dan tidak terburu-buru mengejar waktu penerbangan.

Apabila anda check in ke dalam boarding, beritahu pihak kapal terbang anda akan menaiki kapal terbang bersama bayi. Gunakan stroller untuk mengusung bayi anda sepanjang berada di lapangan terbang.

Sebelum menaiki kapal terbang, tukarkan lampin bayi terlebih dahulu. Selain itu, susukan mereka di bilik bayi bagi membuat mereka berasa mengantuk agar mereka lebih mudah tertidur semasa penerbangan kelak.

Semasa penerbangan

Semasa penerbangan pula, anda perlu sentiasa tenang dan tidak panik. Jika bayi anda terlalu bising, mengganggu dan menyusahkan penumpang lain, minta maaf kepada mereka. Sudah pasti mereka akan menghulurkan bantuan kepada anda.

Untuk memastikan bayi biasa dengan tekanan dalam kabin kapal terbang, biasakan bayi untuk menelan sesuatu dengan menyusukan mereka atau gunakan sahaja puting palsu. Selain itu, tekanan di dalam kapal terbang juga akan menyebabkan dehidrasi yang lebih mudah berlaku kepada bayi.

Oleh itu, susukan mereka secukupnya. Selain itu, tutupkan telinga bayi dengan kapas atau kain ketika kapal terbang hendak berlepas atau mendarat kerana ketika ini, tekanan adalah sangat kuat dan akan mendatangkan kesakitan dalam telinga bayi.

Jika anda perlu menukar lampin di dalam kapal terbang, ia mungkin agak sukar. Oleh itu, dapatkan bantuan krew kabin jika anda tidak menang tangan melakukannya bersama pasangan anda.

Paling bahaya, kuman, bakteria dan virus adalah lebih mudah tersebar ketika berada di dalam kapal terbang. Oleh itu, cuba elakkan bayi anda daripada terlalu dekat atau terdedah kepada penumpang lain yang kelihatan sakit, bersin atau batuk.

Sampai sahaja ke destinasi pilihan anda, periksa keadaan bayi anda sekiranya terdapat apa-apa perbezaan atau perubahan pada kondisi tubuh badan mereka. Segera dapatkan bantuan doktor jika perlu.

Konklusi

Kesimpulannya, tiada masalah untuk bawa bayi menaiki kapal terbang. Cuma, pastikan keselamatan dan kesihatan si manja anda berada pada tahap yang baik terlebih dahulu, ya? Selain itu, cuba ikuti pesanan yang terdapat dalam artikel bagi memastikan percutian anda sekeluarga menjadi lebih berkualiti!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Tempoh Kemurungan Normal Selepas Bersalin; Seminggu, Sebulan @ Lebih Lama? Baca Kajian Ini

  Tempoh selepas melahirkan anak adalah waktu penjagaan penting yang perlu diberi keutamaan atau ibu berisiko meroyan selepas bersalin.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Penjagaan Ibu, Penjagaan Selepas Bersalin 02/02/2021 . 3 minit bacaan

  Si Kecil Nak Buat Semua Perkara Sendiri? Sebagai Parents Ini Cara Untuk Galakkan Anak Berdikari

  Ingin tahu bagaimana cara didik anak berdikari? Pastinya peranan ibu bapa amat penting dalam mengajar si kecil. Ini yang perlu anda fahami...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 27/01/2021 . 3 minit bacaan

  Mata Kuning Sebab Jaundis? Bukan Saja Berlaku Pada Bayi, Tapi Juga Kanak-kanak & Orang Dewasa

  Mata kuning adalah istilah perubatan dikenali sebagai jaundis. Penyakit kuning ini berlaku apabila tahap bilirubin menjadi terlalu tinggi di dalam darah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 20/01/2021 . 3 minit bacaan

  7 Fakta & Mitos Pembunuh Sperma Lelaki Yang Anda WAJIB Tahu, Jangan Percaya Benda Karut!

  Sperma suami sangat penting bagi lelaki yang inginkan cahaya mata. Apabila anda menghadiri pemeriksaan dengan doktor untuk mengetahui tahap kesuburan...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Jejaka 15/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  hubungan antara adik beradik

  Alololo… Si Kakak Cemburu Bila Lahir Adik Baru, Apa Ibu Bapa Perlu Buat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 2 minit bacaan
  bahaya kencing manis

  Ini Kesan Diabetes Masa Hamil Kepada Bayi Dalam Kandungan, Mak Buyung MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
  batuk berdarah

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
  contoh teladan

  Mama Babah Kena Jaga Pertuturan Depan Anak, Kalau Anak Dah Terikut, Susah Nak Ubah Nanti!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan