home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tip Melancong Bersama Anak-Anak

Tip Melancong Bersama Anak-Anak

Melancong boleh mengurangkan tekanan, mengembalikan keseimbangan dan memberi inspirasi. Malah, ia juga mungkin memberikan anda memori yang tidak dapat dilupakan. Walau bagaimanapun, proses persediaan dan persiapan boleh menjadi rumit, terutama apabila anda akan membawa anak anda bersama. Berikut beberapa tip melancong bersama anak-anak yang mungkin boleh anda pertimbangkan.

Persediaan

Anda harus sentiasa bersedia dan bersabar untuk perkara-perkara yang tidak terduga dari anak anak anda, sebagai contoh, ingin ke tandas atau untuk berjalan-jalan. Pastikan anda menyediakan masa tambahan dalam jadual perjalanan anda kerana ia adalah normal untuk kanak-kanak mempunyai sikap ingin tahu tentang segalanya, terutama ketika melancong kerana ia merupakan waktu untuk anda bergembira dengan anak-anak.

Pakaikan anak anda pakaian yang sesuai dan selesa mengikut tempat yang akan anda pergi. Pastikan anda tidak lupakan lampin pakai buang, untuk perkara yang tidak terduga jika anak anda kencing atau membuang air besar ketika dalam penerbangan. Anda pastinya gembira kerana telah bersedia lebih awal.

…dan lebih banyak persediaan

Sediakan tisu basah antibakteria dan hand sanitizer di dalam beg anda kerana anda pasti memerlukannya selepas makan atau apabila tiada kemudahan mencuci berdekatan anda. Kanak-kanak mudah terdedah kepada jangkitan dan bahaya, jadi memastikan mereka sentiasa dalam keadaan baik dan bersih tidak bermakna mereka akan sentiasa sihat. Jadi pastikan anda bersedia dengan ubat-ubatan biasa. Jangan lupa termometer, sekiranya anak anda selsema atau demam.

Selain itu, itu membuatkan mereka tidak membuat bising atau mengganggu penumpang lain ketika dalam penerbangan atau dalam perjalanan, anda boleh menyediakan barangan mainan, buku mewarna atau peranti kecil dengan permainan dan aplikasi yang akan membuatkan mereka terleka.

Jangan biarkan mereka hilang

Melancong bermakna anda dan anak-anak berada di suatu kawasan baru, jika anak anda sudah cukup dewasa, anda perlu memberikan arahan kepada anak-anak anda, seandainya sesuatu yang buruk berlaku.

Anda boleh memberikan mereka sekeping kertas dengan nombor telefon atau alamat hotel, malahan anda juga boleh menuliskan nombor telefon di lengan anak anda. Kehilangan anak atau anak anda tersesat pastinya menjadikan percutian anda satu mimpi buruk.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 28/12/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor