home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

4 Faktor Diet Tambahan Semasa Hamil

4 Faktor Diet Tambahan Semasa Hamil

Jika anda seperti kebanyakan pasangan yang cuba untuk hamil dan ingin hamil lebih awal. Untuk penyediaan kehamilan, anda perlu melihat banyak perkara seperti kesihatan fizikal, hubungan masa, terutamanya diet yang sihat, yang memainkan peranan penting dalam pembentukan embrio yang sihat.

Asid folik

Asid folik dikenali sebagai folat dalam makanan. Asid folik juga adalah vitamin B yang dominan dalam membantu mencegah kecacatan kelahiran pada otak dan tulang belakang bayu iaitu dikenali sebagai kecacatan tiub saraf. Ia sangat popular bahawa ramai wanita mengabaikan vitamin ini kerana kecacatan tiub saraf berkembang pada 28 hari pertama selepas konsepsi sebelum wanita tahu bahawa mereka hamil. Adalah disyorkan bahawa mana-mana wanita yang boleh hamil mengambil 400 mikrogram asid folik setiap hari, bermula sebelum konsepsi dan berterusan untuk 12 minggu pertama kehamilan.

Anda boleh dapatkan asid folik dalam sayur-sayuran hijau, kekacang, buah sitrus, bijirin yang diperkaya, roti dan pasta.

Kalsium

Kalsium adalah mineral penting bagi pembentukan gigi dan tulang bayi. Jika wanita hamil tidak mendapatkan kalsium secukupnya, mineral akan diambil dari tulang ibu dan diberikan kepada bayi untuk memenuhi permintaan tambahan kehamilan. Anda harus memilih produk tenusu yang diperkaya dengan vitamin D, nutrisi lain yang berfungsi dengan kalsium untuk mengembangkan tulang dan gigi bayi.

Makanan yang mempunyai kalsium adalah susu, yogurt, keju, jus dan makanan yang diperkayakan kalsium, sardin atau salmon dengan tulang, beberapa sayuran berdaun hijau.

Zat besi (Iron)

Zat besi (iron) adalah pemakanan penting untuk bayi kerana tanpa zat besi bayi tidak akan dibekalkan oksigen yang mencukupi, maka ibu akan mengalami anemia. Keadaan yang menyebabkan keletihan dan peningkatan risiko jangkitan. Seorang wanita mengandung memerlukan kira-kira 27 miligram zat besi setiap hari.

Bagi penyerapan mineral yang lebih baik, anda harus memasukkan sumber vitamin C yang baik pada hidangan yang sama ketika makan makanan yang kaya dengan zat besi. Sebagai contoh, dapatkan segelas jus oren semasa sarapan dengan bijirin yang diperkaya zat besi.

Zat besi ditemui dalam daging, ayam, ikan, kekacang kering dan bijirin diperkaya zat besi.

Iodin

Ia penting untuk fungsi tiroid wanita yang sihat semasa mengandung. Kekurangan iodin boleh menyebabkan pertumbuhan fizikal yang teruk, ketidakupayaan mental yang teruk, dan lebih serius, pekak. Kekurangan iodin boleh menyebabkan keguguran dan kelahiran mati.

Bagi wanita hamil, anda memerlukan 220 mikrogram sehari.

Tanda-tanda masalah tiroid akibat kekurangan iodin:

  • Pembesaran kelenjar tiroid
  • Keletihan
  • Kelemahan
  • Kemurungan
  • Intoleransi terhadap sejuk
  • Pertambahan berat badan

Jika anda risau kemungkinan anda mengalami kekurangan iodin, berbincang dengan doktor anda.

Anda boleh dapatkan iodin dalam telur, sayur-sayuran, makanan laut, dan yis brewer.

Sudah tentu, diet yang sihat datang dengan gaya hidup yang sihat pada bila-bila masa, lebih penting lagi apabila anda merancang untuk hamil atau sedang hamil. Sekiranya anda mempunyai sebarang kebimbangan, sila dapatkan nasihat doktor anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Pregnancy diet and nutrition: what to eat, what not to eat. http://www.livescience.com/45090-pregnancy-diet.html. Accessed September 6, 2016

Pregnancy and prenatal vitamins. http://www.webmd.com/baby/guide/prenatal-vitamins#1. Accessed September 6, 2016

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 15/08/2018
x