backup og meta

Jom! Hentikan Cinta Toksik. Tiada Guna Bertahan Jika Menderita

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 18/06/2020

  Jom! Hentikan Cinta Toksik. Tiada Guna Bertahan Jika Menderita

  Hati masih ada rasa sayang tapi jiwa merana dan tak bahagia. Nak minta putus tapi takut nanti menyesal. Argh!!! Serabut. Persoalan yang anda patut tanya, adakah anda bahagia bersama si dia? Bagaimana hubungan percintaan anda, adakah cinta toksik atau cinta berdasarkan hati dan jiwa yang jujur dan ikhlas? 

  Apa itu cinta toksik?

  Tidak dinafikan dalam sebuah perhubungan akan ada pasang surutnya. Perselisihan faham dan petengkaran kecil adalah lumrah. Umumnya, dalam sebuah perhubungan, perlu ada sikap toleransi, bertolak ansur, saling memahami, menghormati, setia dan jujur. 

  Namun, sering kali kita terlupa, terutamanya apabila sudah terlalu selesa dan sudah lama menjalinkan hubungan, tingkah laku dan sikap kita boleh mengundang keretakan dan pergaduhan dalam perhubungan.

  Terdapat beberapa perkara yang boleh mewujudkan cinta toksik ini, antaranya:

  • Berlagak ‘single’
  • Tidak mahu berkongsi khususnya dalam aspek kewangan
  • Terlalu sensitif dan tiada keyakinan diri
  • Suka memerli pasangan dan cemburu buta
  • Kurang memberikan kasih sayang
  • Tiada komunikasi lisan walaupun tinggal sebumbung
  • Terlalu banyak membebel
  • Tidak menghirau dan menghargai pasangan
  • Tidak jujur
  • Sering mengungkit dan berdendam
  • Cuba mengubah diri pasangan

  Kesan terhadap diri

  Sering kali individu yang berada dalam cinta toksik ini tidak sedar bahawa mereka dalam perhubungan toksik. Paling kronik jika mereka sedar tentang perkara itu tetapi cuba untuk menafikannya hanya kerana berasakan tidak mampu hidup tanpa pasangan. Oh, come on, you deserve someone better.

  Sebenarnya berada dalam hubungan cinta berbahaya ini boleh memberikan impak negatif kepada kehidupan anda. Oleh sebab itu, adalah amat penting untuk anda sedar jika anda sedang menjalinkan hubungan toksik ini.

  Antara kesan yang boleh berlaku adalah:

  1. Sentiasa rasa bimbang

  Berada dalam hubungan yang penuh toksik ini akan membuatkan anda dalam keadaan bimbang. Rasa risau dan takut sentiasa menyelubungi diri anda. “Boleh ke nak keluar ni?”, “Nak beli barang ni, agak-agak dia bagi tak?”, itu adalah antara persoalan yang akan sering bermain di fikiran anda.

  1. Menjadi tertekan

  Sudahlah sentiasa dalam keadaan bimbang dan takut, ditambah pula dengan rasa tertekan. Semakin kronik perhubungan anda, semakin anda akan menjadi tertekan. Kebiasaannya tekanan yang anda hadapi, lama-kelamaan akan mewujudkan jurang perhubungan antara anda dan individu di sekeliling anda seperti keluarga dan rakan baik. 

  1. Prestasi menurun

  Gabungan rasa bimbang dan tekanan merupakan satu kombinasi yang akan memberikan kesan terhadap prestasi kehidupan anda, terutamanya melibatkan pekerjaan. Keadaan yang anda hadapi mungkin akan mengakibatkan anda hilang fokus dalam kerja yang perlu anda lakukan. 

 • Gangguan kesihatan
 • Ini merupakan antara kesan yang paling negatif. Apabila perhubungan anda dengan keluarga dan rakan semakin jauh, prestasi kerja yang merosot, tekanan dan rasa bimbang yang bercampur, menyebabkan anda menjadi sangat negatif. Keadaan ini tidak mustahil boleh memberikan kesan secara langsung kepada kesihatan anda. 

  Jadi bagaimana untuk menghentikan cinta toksik ini? Hello Doktor ada jawapannya.

  Hentikan cinta toksik

  Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghentikan hubungan dan cinta toksik yang anda lalui.

  Jujur

  Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah untuk menjadi jujur dengan diri anda sendiri. Tanyakan kepada diri anda, adakah ini bentuk perhubungan yang anda harapkan? Sampai bila anda dapat bertahan? Setiap perkara anda hadnya. Jadi berhenti daripada membiarkan diri anda diri terjerumus dalam hubungan memberikan penderitaan ini. 

  Tekad

  Pada mulanya anda mungkin akan berasa berbelah bahagi dengan keputusan untuk menghentikan hubungan cinta toksik yang anda lalui. Namun, tekadkan hati anda. Berhenti dan elakkan segala bentuk perhubungan komunikasi dengan si dia. Tidak perlu ada rasa kasihan kepada si dia. 

  Ia mungkin sukar, tambahan pula jika hubungan tersebut sudah terjalin bertahun-tahun lamanya. Tetapi sesuatu yang sudah lama terjalin belum tentu terbaik untuk anda. Percayalah anda berhak untuk mendapatkan individu yang lebih baik.

  Pengganti

  Walaupun mungkin akan ada individu yang menyarankan anda untuk mencari pengganti, jangan sama sekali mengikuti saranan tersebut selagi anda belum benar-benar bersedia. Risiko anda untuk tertarik kepada perhubungan yang lebih bertoksik adalah lebih tinggi. Jadi bersabar.

  Belajar untuk menyayangi diri anda terlebih dahulu, itu adalah yang sebaiknya. Ini kerana tiada siapa yang akan menyayangi diri anda (selain keluarga anda) lebih baik daripada diri anda sendiri.

  Sokongan

  Anda tidak perlu malu untuk mendapatkan bantuan dan sokongan daripada individu sekeliling anda. Jika berasakan anda memerlukan seseorang untuk meluahkan apa yang dirasai, dapatkan teman yang rapat dan boleh dipercayai. Luahkan, jika terasa ingin menangis, maka menangislah. 

  Redha

  Berhenti menyalahkan diri sendiri atau bertanyakan mengapa itu semua berlaku kepada anda. Percayalah, setiap yang berlaku mempunyai sebab yang tersendiri. Kita hanya merancang dan Tuhan menentukan segalanya, bukan? Senyum dan percayalah akan hadir sinar dalam hidup anda. 

  Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 18/06/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan