backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Penceraian: Jodoh Tidak Berpanjangan, Bagaimana Menghadapinya?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/07/2021

Penceraian: Jodoh Tidak Berpanjangan, Bagaimana Menghadapinya?

Jodoh antara lelaki dan perempuan sehingga mengecapi alam perkahwinan adalah satu pengalaman menakjubkan dalam perjalanan kehidupan seseorang, bagaimanapun perkara yang paling ditakuti adalah penceraian. Perkahwinan yang sihat adalah baik untuk kesihatan mental dan fizikal setiap pasangan. Malah ia juga baik untuk anak-anak, yang mana mereka boleh membesar dalam persekitaran yang bahagia boleh melindungi anak daripada masalah mental, fizikal, pendidikan dan sosial.

Berdasarkan laporan Perangkaan Perkahwinan dan Penceraian Malaysia 2018, Jabatan Perangkaan Malaysia, bilangan penceraian menurun 3.2 peratus (%) daripada 51,642 pada 2016 kepada 49,965 pada 2017. Walau bagaimanapun, kadar penceraian kasar (CDR) kekal pada 1.6 bagi setiap 1,000 penduduk.

Bilangan perceraian Orang Islam yang direkodkan pada 2017 adalah 39,709, penurunan 3.0% berbanding 41,030 pada 2016. CDR menurun daripada 2.1 kepada 2.0 bagi setiap 1,000 Orang Islam. Perceraian Orang Bukan Islam juga turut menurun 3.4 peratus daripada 10,612 pada 2016 kepada 10,256 pada 2017. Oleh itu, CDR bagi Orang Bukan Islam bertambah baik daripada 0.9 pada 2016 kepada 0.8 pada 2017.

Pengakhiran jodoh, tabiat menjejaskan rumah tangga

komunikasi

Kehidupan berumah tangga tidak selalunya indah. Kadangkala, dalam hubungan suami isteri, setiap pasangan tidak terlepas daripada konflik tertentu yang menyebabkan anda berfikir mengapa anda berkahwin dengan pasangan anda. Lama-kelamaan, konflik yang tidak berpenghujung atau tanpa penyelesaian yang baik boleh mempengaruhi kepanjangan jodoh anda. Antara perkara yang mempengaruhi hubungan suami isteri adalah:

Ketagihan

Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan ketagihan termasuk penggunaan media sosial, dadah, alkohol, makanan dan membeli-belah. Tanpa sedar, sebenarnya ketagihan anda terhadap sesuatu boleh menjadi pihak ketiga dalam perkahwinan anda dan ia boleh merosakkan hubungan suami isteri. Sebagai contoh kini media sosial dikatakan sebahagian daripada kehidupan seseorang. Ketagihan sangat berbahaya kerana sekiranya anda lebih mementingkan ketagihan ini, ia boleh menjejaskan hubungan suami isteri yang mana lama-kelamaan menjadi jauh dan renggang, dan kemudiannya jodoh anda akan berakhir.

Tiada hubungan seksual

Jika anda sentiasa mencari alasan untuk tidak melakukan hubungan seks, maka jangan tanya kenapa perkahwinan anda dalam masalah. Jangan mengatakan bahawa anda tidak lagi dalam mood. Masalahnya bukan dalam mood anda, tetapi dalam sikap anda terhadap pasangan anda. Anda tidak boleh berasa baik dengan pasangan anda, jika anda sentiasa berjuang dan mengkritik satu sama lain. Anda boleh mengubah sikap anda dengan menumpukan pada perkara-perkara yang anda suka dalam pasangan anda. Dan seterusnya apabila pasangan anda memulakan hubungan seks, jangan katakan “Tidak’.

Kurang atau tiada komunikasi

Berapa banyak masa yang anda habiskan bersama bercakap antara satu sama lain, selain semasa bergaduh atau bertengkar? Kurang berkomunikasi boleh membuatkan suami isteri bermasam muka, dan menjadi lebih teruk jika anda saling mengelak untuk bercakap sesama suami isteri. Bercakap dan mendengar pendapat masing-masing akan melahirkan perasaan simpati dan lebih memahami pasangan anda. Ini juga akan membantu anda menyelesaikan masalah secara bersama. Rumah tangga  tanpa berkomunikasi boleh mendatangkan andaian negatif sekaligus mencetuskan krisis.

Kuat berleter dan mengeluh

Tidak dinafikan salah seorang daripada anda mempunyai rasa tidak puas hati terhadap apa yang anda ada. Daripada rasa tidak puas hati itu, anda cenderung mempunyai sikap yang kuat meleter atau mengeluh yang akan mengakibatkan pasangan anda naik angin. Malah, kuat mengeluh juga mungkin memberi reaksi dalam jangka pendek, tetapi ia sebenarnya menyebabkan ketidakpuasan yang tinggi.

Layanan terhadap pasangan

Melepaskan kemarahan terhadap pasangan anda hanya akan mengundang bencana. Namun jika anda hanya berdiam diri dan tidak meluahkan apa-apa perasaan kepada pasangan akan mengakibatkan hubungan menjadi tawar dan membosankan. Oleh itu, gunakalah pendekatan yang sewajarnya dan setiap langkah kita haruslah bertujuan memberi kebahagian kepada pasangan kita.

Isu Kewangan

Isu kewangan merupakan faktor utama dalam pengakhiran jodoh atau penceraian. Ini kerana setiap kali mempunyai masalah kewangan, pasangan suami isteri cenderung menggunakan perkataan yang kasar sekaligus menyebabkan salah seorang dari pasangan berkecil hati.

Orang Ketiga

Pasangan anda merupakan keutamaan anda. Tanpa mengira keakraban anda dengan rakan, adik-beradik mahupun anak anda sendiri, pastikan anda bersikap adil bagi mengelakkan perasaan cemburu timbul dalam diri pasangan anda.

Dilema jodoh tak panjang

cerai

Pasangan yang menghadapi kemungkinan perceraian menghadapi salah satu daripada tiga dilema:

Inginkan penceraian, tetapi tidak pasti sama ada keputusan itu betul.

Oleh kerana menjalani perceraian memberi impak kepada kehidupan anak-anak anda, serta gaya hidup, ekonomi, dan pelaburan perkahwinan anda, tekanan untuk membuat keputusan “perfectly correct’ adalah sangat besar. Malangnya, tidak ada jaminan. Yang terbaik adalah membuat keputusan tidak berdasarkan emosi, atau didorong oleh ego anda.

Pasangan anda inginkan penceraian, bukannya anda

Berada dalam situasi ini membuatkan anda berasa hilang kawalan dan mangsa yang tidak terdaya. Anda akan mengalami kehancuran emosi yang sengit, kerana kehidupan anda akan berubah di hadapan mata anda tanpa anda mengatakan apa-apa dalam hasilnya. Dalam menangani dilema ini, anda perlu bertanya kepada diri sendiri jika anda berpegang teguh pada kebiasaan, selamat dan berkahwin berdasarkan ilusi. Ia tidak mudah untuk mengakui dan menghadapi masalah dalam perkahwinan, ketika anda merasa sangat terluka oleh pasangan anda.

Hanya mahu menamatkan jodoh kerana perkahwinan tidak lagi berfungsi

Jika ini adalah dilema anda, maka anda akan ingin mengelakkan daripada bertanggungjawab dengan melihat pasangan anda disalahkan kerana pengakhiran jodoh ini. Akan ada keasyikan yang luar biasa dan marah tentang bagaimana pasangan anda menyebabkan anda membuat keputusan ini. Jika ini tidak berlaku, prosiding perceraian yang akan diikuti akan penuh dengan ketegangan dan konflik, dan kesinambungan yang menyalahkan.

Persoalan bagi pasangan dalam dilema hala tuju jodoh

cerai

1. Adakah anda masih mempunyai perasaan terhadap pasangan anda?

Ramai orang yang mengatakan bahawa mereka mahu perceraian masih mempunyai perasaan yang kuat terhadap pasangan mereka, tetapi disebabkan oleh pergelutan yang berterusan dalam rumah tangga menyebabkan terdapat kekurangan kemesraan dan keakraban. Jika ini yang anda alami, yang terbaik adalah anda berusaha memulihkannya sebelum memutuskan untuk bercerai jika tidak perasaan perasaan anda akan membebankan anda dan anda mungkin akan berasa lebih teruk selepas perceraian berbanding sekarang.

2. Adakah anda pernah benar-benar berkahwin?

Untuk benar-benar berkahwin, pasangan mestilah mewujudkan satu perhubungan yang merangkumi “kita’ atau “kami”. Ramai orang yang sedang mempertimbangkan satu perceraian belum pernah ada perkahwinan yang mana lebih memenuhi keperluan-keperluan sendiri. Anda mungkin telah membesarkan anak dan berkongsi sebuah rumah tetapi menyertai aktiviti secara bersaing, bukannya bersatu. Sekiranya anda belum mewujudkan “kami’ yang tulen dalam hubungan anda, inilah masanya berkomitmen untuk mempelajari cara melakukannya atau mengakui bahawa anda tidak pernah mempunyai perkahwinan.

3. Adakah anda benar-benar bersedia untuk perceraian atau hanya ancaman?

Perceraian selalunya ancaman atau ugutan, terutamanya dalam pertengkaran perkahwinan yang dipanaskan atas sebab berikut:

  • Daripada kemarahan dan kekecewaan
  • Untuk mendapatkan kuasa dan kawalan ke atas orang lain, supaya mereka melihat sesuatu perkara anda dengan cara
  • Keputusan akhir yang diambil serius bahawa anda mahu perubahan sebenar
  • Sebagai panggilan amaran bahawa perkahwinan itu goyah

Individu yang secara konsisten mengancam perceraian kehilangan kredibiliti dengan diri sendiri dan pasangannya. Sekiranya seseorang itu bukan sekadar mengancam, tetapi benar-benar bersedia untuk perceraian, mereka dapat mengekalkan pemikiran itu dalam fikiran mereka sendiri.

4. Adakah keputusan berdasarkan kesedaran diri atau secara emosi yang positif?

Bersedia untuk menceraikan pasangan anda bermakna dapat membuat keputusan yang jelas dan tidak beremosi dapat menyokong anda dari semasa ke semasa. Perceraian bermakna dapat melepaskan semua ikatan emosi yang kuat kepada orang lain, kesayangan serta orang yang bermusuhan dan yang menyakitkan. Pasangan yang bercerai akibat kemarahan tetap marah walaupun selepas perceraian berakhir.

5. Apakah niat anda mahu bercerai?

Apa-apa agenda, selain daripada menamatkan jodoh alam perkahwinan, adalah petunjuk bahawa anda tidak bersedia untuk bercerai. Jika anda berharap bahawa melalui perceraian orang lain akan berubah dan mula melayani anda dengan lebih baik, sedarlah betapa banyaknya mereka telah hilang atau habiskan, anda mendapat perceraian atas alasan yang salah. Perceraian tidak mempunyai kuasa untuk melakukan kesalahan atau mengubah hati dan minda seseorang. Perceraian hanya boleh melakukan satu perkara, menamatkan pernikahan, dan melepaskan untuknya membuat lampiran baru kehidupan dengan orang baru.

6. Adakah anda telah menyelesaikan konflik dalaman anda?

Setiap orang yang mengalami perceraian adalah berkonflik. Seseorang boleh berasa bersalah pada masa yang sama kerana mereka yakin bahawa mereka mahu menamatkan hubungan. Atau mereka boleh berasa dikhianati dan pada masa sama mengakui bahawa kehidupan mereka akan menjadi lebih baik apabila mereka berada di luar hubungan ini. Mengenal pasti konflik dan memiliki bahagian-bahagian yang berbeza dari anda akan bergelut dengan kesan perceraian, pada masa yang berlainan, ia adalah sebahagian daripada proses bersiap untuk bercerai.

7. Bolehkah anda menangani akibat perceraian yang tidak menyenangkan?

Perceraian membawa perubahan dan kesedihan kerana ia adalah kehilangan “keluarga bahagia’ yang diimpikan. Kesakitan, kekecewaan, kesepian, kegagalan, penolakan, ketidakcukupan semua dapat mempengaruhi jiwa apabila kita berada dalam situasi ini. Untuk bersiap sedia menghadapi perceraian, anda perlu mempunyai sistem sokongan keluarga dan rakan-rakan yang mana untuk membantu anda secara emosi dan praktikal apabila diperlukan.

8. Adakah anda sanggup mengawal kehidupan anda dengan cara yang bertanggungjawab dan matang?

Sama ada anda adalah orang yang mahukan perceraian atau orang yang perlu bertindak balas terhadap pasangan anda yang mahu perceraian, kedua-dua keadaan mempunyai satu perkara yang sama, perkahwinan yang berakhir. Bagaimana seseorang bertindak balas terhadap fakta ini menentukan jenis perceraian dan masa depan yang mereka ada. Ia boleh datang dari keadaan kepahitan, balas dendam atau tidak berdaya atau mereka boleh berunding untuk masa depan mereka dari kekuatan, pemahaman dan penghormatan. Sikap yang anda pilih akan menentukan jenis perceraian yang anda miliki.

Jodoh berakhir dengan penceraian, bagaimana menghadapinya?

cerai

Cerai, suatu yang tidak mudah, bukan mudah untuk dikatakan, bukan keputusan yang mudah dibuat dan bukan juga proses yang mudah untuk dilalui. Yang menjadikannya satu perkara yang penting untuk difikirkan.

Hakikatnya, keputusan yang anda buat sekarang akan mempunyai implikasi untuk sepanjang hayat anda. Oleh itu penting untuk anda mengambil masa yang anda perlukan dan dapatkan nasihat yang anda perlukan untuk membuat keputusan yang tepat untuk anda, keluarga anda dan situasi anda yang tertentu.

1. Tekadkan hati

Sejujurnya, tiada siapa mahukan perkahwinan yang dibina atas dasar cinta dan kasih sayang musnah. Tetapi andainya penceraian merupakan langkah terbaik, mungkin itu yang perlu anda lakukan. Tanya pada diri anda, apa yang anda mahukan dan mungkin ada sesetengah waktunya anda meragui tentang apa yang anda mahukan. Ini adalah perkara normal. Biasanya apa yang anda ‘mahukan’, mungkin berbeza dengan apa yang ‘mesti’ anda lakukan. Tenangkan diri dan fikir sebaik-baiknya.

2. Kewangan

Cuba senaraikan soalan kritikal berkaitan kewangan. Sebagai contoh, jika anda bercerai, adakah anda akan memperolehi kerja atau anda akan kekal duduk di rumah? Jika anda mempunyai hutang bersama, tahukah anda sebahagian daripada hutang itu adalah tanggungjawab anda? Bagaimana anda ingin menanggung kehidupan anda dan anak-anak selepas bercerai? Senaraikan seberapa banyak persoalan yang muncul untuk membantu anda memikirkan soal kewangan anda jika penceraian terjadi.

3. Simpanan

Pastikan anda mempunyai simpanan. Ia adalah sangat penting terutama jika anda tidak bekerja. Simpanan itu adalah untuk menampung kehidupan anda bersama anak anda jika anda bercerai, sekurang-kurangnya sebelum anda memperolehi sebarang pekerjaan.

4. Tindakan segera

Jika anda adalah mangsa penderaan, sila ambil tindakan segera. Terdapat banyak tanda dan jenis penderaan, dan ada masanya sukar untuk mengetahui sama ada anda adalah mangsanya atau tidak. Tanda yang paling mudah adalah apabila anda menjadi ‘takut’ kepada pasangan anda atau anda sebolehnya cuba untuk menghindari dari melakukan sesuatu yang membuatkan pasangan anda marah atau mengamuk – ini tandanya anda berada dalam perhubungan tidak sihat dan penderaan. Anda mungkin merasa anda dapat mengendalikannya, tetapi perkara seperti ini tidak akan bertambah baik melainkan anda melakukan sesuatu yang mengubah apa yang anda lalui sekarang.

5. Bersifat emosi?

Seandainya jika penceraian yang ingin anda lakukan kerana disebabkan pergaduhan anda dengan pasangan. Cuba tanyakan kepada diri anda, adakah ianya bersifat emosi atau anda telah memikirkannya secara rasional? Ini kerana apabila anda dalam keadaan emosi yang terganggu, seperti marah, benci atau sakit hati, anda sememangnya cenderung untuk membuat keputusan yang salah dan mungkin ia satu keputusan yang anda akan menyesalinya kemudian hari. Jika anda memutuskan untuk bercerai tanpa melibatkan emosi yang bercampur-baur, berdasarkan fikiran rasional, maka teruskan dengan keputusan anda.

6. Masih sayang?

Tanyakan kepada diri anda, adakah anda masih punya perasaan kepada pasangan anda? Ini kerana kebanyakan individu yang ingin bercerai mengatakan mereka masih mempunyai perasaan terhadap pasangan, tetapi disebabkan kurang kemesraan dan semakin jauh, menyebabkan timbul keinginan untuk berpisah. Jika ini adalah anda, kemungkinan cara yang terbaik anda untuk anda menyelamatkan perhubungan anda, melainkan jika anda merasakan penceraian adalah satu keputusan yang dapat menghilangkan bebanan yang anda rasai selama ini dan membuatkan anda menjadi lebih baik dari sekarang.

7. Bersedia

Adakah anda bersedia dengan segala cabaran dan kemungkinan yang mungkin akan berlaku selepas anda bercerai? Penceraian bererti kehilangan impian untuk memiliki sebuah keluarga bahagia. Kekecewaan, kesepian, kegagalan, penolakan, ketidakseimbang, kesakitan, dan mungkin dendam, adalah antara perkara yang mungkin akan anda lalui. Bersediakah anda untuk mengubah kehidupan anda dari aspek kewangan? Bersediakah anda untuk berdepan dengan kesedihan dan kemarahan anak-anak disebabkan penceraian yang berlaku? Bersediakah anda untuk melepaskan pasangan anda secara mental, emosi, fizikal? Bersediakah anda? Kehidupan selepas bercerai pasti akan ada naik turunnya. Jika anda yakin anda mampu dan bersedia serta anda mempunyai sokongan kuat dari keluarga dan rakan, secara emosi dan fizikal, anda berhak tentukan apa keputusan yang ingin anda lakukan.

Perkara yang penting untuk anda lakukan adalah mengambil sebanyak mana masa yang diperlukan dan jika perlu, dapatkan nasihat daripada keluarga dan rakan baik bagi membantu membuat keputusan yang betul dan terbaik untuk anda, keluarga dan keadaan semasa anda.

Baca juga:

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Gabriel Tang Pei Yung

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/07/2021

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan