Ibu Hamil Alami Stres Melampau, Adakah Ubat Antidepresi Beri Kesan Kepada Bayi Dalam Kandungan?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 06/08/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Kemurungan merupakan antara perkara yang tidak boleh dielakkan daripada berlaku kepada mana-mana individu waima ibu yang sedang hamil. Tetapi bolehkah ibu mengandung mengambil ubat antidepresi?

Kajian ubat antidepresi

Dalam satu kajian yang dijalankan, penyelidik mendakwa pengambilan ubatan antidepresi semasa kehamilan boleh mengubah secara kekal fungsi otak yang memproses maklumat deria (sensor).

Perubahan yang berlaku akibat pengambilan ubatan tersebut adalah ia mengubah deria sentuhan bayi dengan menjejaskan bahagian fungsi otak yang memberikan maklumat mengenai apa yang dirasakan tangan mereka.

Penyelidik dari Washington University School of Medicine di St Louis, Missouri menjalankan kajian ke atas tikus makmal dengan mendedahkan binatang tersebut kepada ubat antidepresi ketika berada di dalam janin dan dua minggu pertama selepas dilahirkan

Untuk melihat kesan ubat ini kepada aktiviti otak, pasukan penyelidik membahagikan tikus kepada dua kumpulan; satu kumpulan tikus terkawal yang tidak terdedah kepada sebarang ubatan. 

Manakala kumpulan tikus yang lain didedahkan kepada fluoxetine, ubat yang biasanya dikenali sebagai Prozac – ubat ini berfungsi untuk meningkatkan tahap serotonin di dalam otak, yang merupakan neurotransmitter yang membawa isyarat kepada neuron. 

Hasil kajian

Dalam kajian ini, penyelidik membandingkan imbasan otak tikus baru lahir yang terdedah kepada ubat dengan tikus dari kumpulan terkawal. Semasa dalam keadaan tenang, imbasan yang diperolehi adalah hampir sama.

Walau bagaimanapun, ketika penyelidik merangsang kaki hadapan tikus, berlaku aktiviti otak yang tidak normal – yang tidak dapat dijelaskan – pada kawasan deria bagi tikus yang terdedah kepada ubatan antidepresi. Keadaan yang sama berlaku apabila tikus berkenaan mencapai usia dewasa.

Kajian mendapati tikus yang terdedah kepada antidepresi mempunyai aktiviti otak yang tidak normal apabila penyelidik mencakar dan menyentuh bahagian kaki hadapan. Penyelidik turut menyatakan pendedahan ini menyebabkan perubahan jangka masa panjang dalam otak tikus dan tidak dapat dipulihkan.

Walaupun kajian tersebut tidak diterjemahkan kepada manusia, namun ia mungkin menunjukkan bahawa terdapat implikasi yang mungkin berlaku kepada bayi dan kanak-kanak dalam memproses apa yang deria mereka rasakan. 

Apa kata pakar?

Menurut seorang profesor psikiatri di Cardiff University di Wales, Dr Ian Jones, yang tidak terlibat dalam kajian tersebut, beliau menganggap bahawa kajian yang dilakukan adalah menarik dan dapat membantu kakitangan perubatan. Ia menjadikan kami lebih memahami tentang implikasi pengambilan ubat SSRI (selective serotonin reuptake inhibitors) semasa kehamilan.

Walau bagaimanapun, Dr Ian menyatakan kesan yang dilakukan ke atas tikus mungkin tidak memberikan kesan yang sama ke atas manusia. Beliau turut berpendapat terdapat persoalan yang tidak terjawab dalam kajian ini, iaitu mengenai potensi penyakit mental yang tidak dirawat kepada anak-anak yang dilahirkan oleh ibu dengan tahap kesihatan yang kurang baik ketika mengandung.

Masalah kemurungan

Kemurungan merupakan satu keadaan yang melibatkan gangguan mood yang serius dan perasaan kesedihan yang berterusan. Ia boleh mempengaruhi keupayaan untuk melakukan aktiviti dan tugasan harian. 

Terdapat kajian lain berkaitan kemurungan menunjukkan hampir tujuh peratus individu wanita yang hamil mengalami kemurungan. Masalah kemurungan semasa kehamilan berisiko menyebabkan kelahiran pramatang, bayi lahir dengan berat yang rendah dan aibu berisiko mengalami masalah kemurungan enam kali ganda selepas bersalin. 

Apakah sebenarnya kemurungan semasa hamil?

Istilah perubatan untuk keadaan ini adalah kemurungan antepartum. Ia berkaitan dengan gangguan mood dan perubahan kimia dalam otak. Perubahan ini adalah hasil daripada perubahan hormon yang disebabkan oleh kehamilan.

Risiko kemurungan ketika mengandung

Menurut The American Congress of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), sejumlah 14-23 peratus individu wanita berjuang melawan beberapa simptom kemurungan semasa tempoh mengandung. 

Kemurungan merupakan satu gangguan emosi yang menjejaskan 1 daripada 4 wanita sepanjang tempoh kehidupan, jadi tidak hairanlah jika keadaan ini boleh berlaku ketika kehamilan. Namun, sering kali keadaan ini tidak didiagnosis dengan betul kerana ia biasanya dianggap sebagai satu keadaan berkaitan ketidakseimbangan hormon.

Simptom kemurungan ketika kehamilan

Wanita yang kemurungan akan mengalami beberapa simptom di bawah untuk tempoh dua minggu atau lebih:

 • Kesedihan berterusan
 • Sukar untuk fokus
 • Kuantiti tidur yang terlalu sedikit atau terlalu banyak
 • Hilang minat untuk melakukan perkara yang diminati
 • Sering berfikir mengenai kematian, bunuh diri atau putus asa
 • Kegelisahan
 • Rasa tidak dihargai
 • Hilang selera makan

Punca kemurungan 

Terdapat pelbagai punca yang boleh mencetuskan kemurungan sepanjang tempoh anda hamil, antaranya seperti:

 • Masalah perhubungan
 • Sejarah keluarga atau diri dengan kemurungan
 • Rawatan kesuburan
 • Isu keguguran terdahulu
 • Perkara yang menyebabkan tekanan
 • Komplikasi ketika kehamilan
 • Pengalaman atau trauma

Rawatan untuk kemurungan 

Terdapat banyak rawatan yang boleh membantu ibu hamil dengan keadaan mereka. Ini termasuklah:

 • Kumpulan sokongan
 • Terapi psiko persendirian
 • Perubatan
 • Terapi ringan

Kebanyakan ibu akan berasa gusar tentang rawatan yang menggunakan ubat semasa kehamilan mereka. Walau bagaimanapun, terdapat doktor yang akan melindungi anda dengan memberitahu manfaat dan risiko mengenainya, serta memberikan anda nasihat terbaik.

Terapi untuk kemurungan

 • Terapi tingkah laku kognitif – membantu melihat bagaimana tingkah laku dan cara anda berfikir memainkan peranan dalam kemurungan yang dihadapi. Ahli terapi akan membantu untuk mengubah beberapa corak yang tidak sihat.
 • Terapi interpersonal – memfokuskan kepada hubungan anda dengan individu lain dan bagaimana ia mempengaruhi anda. Melalui terapi ini juga, ahli terapi akan membantu menentukan dan mengubah tabiat yang tidak sihat.
 • Terapi penyelesaian masalah – menumpukan kepada masalah khusus yang anda hadapi dan membantu anda mencari penyelesaian.

Kesimpulan 

Apa yang boleh disimpulkan adalah ibu dan bayi dalam kandungan memerlukan penjagaan yang rapi. Pemakanan yang seimbang serta gaya hidup yang sihat perlu diamalkan sepanjang tempoh kehamilan untuk menjamin kesejahteraan kedua-dua ibu dan anak. 

Jika anda perlu mengambil sebarang ubat, pastikan anda kekal dengan jadual ubat anda seperti yang ditetapkan dan makan mengikut waktunya. Jangan berhenti mengambilnya tanpa keizinan daripada doktor.

Sebaiknya hindari diri daripada dibelenggu stres dan cuba untuk gembira, kerana kemurungan ketika mengandung adalah sangat tidak bagus untuk bayi dalam kandungan. Semoga anda dan kandungan melalui proses kehamilan dengan selamat!

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Faraj Koyak Besar Waktu Bersalin, Ibu Alami Trauma! Bagaimana Nak Atasi Rasa Trauma Kelahiran?

  Adakalanya kesakitan yang dirasai semasa atau selepas kelahiran bayi boleh mengakibatkan ibu mengalami trauma bersalin. Tetapi adakah semua ibu berisiko?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 14/10/2020 . 3 minit bacaan

  Jika Doktor Nasihatkan Ibu Hamil Banyak Rehat & Baring, Ini Maksudnya! Seks Pun Tak Boleh Buat!

  Kadangkala, ibu hamil akan diminta rehat atas katil untuk mengelakkan komplikasi bahaya stress ketika mengandung. Namun, tahukah anda apa itu bed rest?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 12/10/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Hamil Kena Tahu Bila Waktu Subur, Tapi Tahu Tak Tanda Subur Setiap Wanita Berbeza?

  Tanda-tanda ovulasi wanita mungkin berbeza bagi setiap individu, ada juga yang tidak mengalami sebarang gejala ketika ia berlaku.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 12/10/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Sering Berasa Sakit Pada Bahagian Pelvis? Mungkin Penyebabnya Ada Dalam 9 Perkara Ini

  Bagi para wanita, kesakitan pada pelvis mungkin merupakan tanda kekejangan haid, ovulasi, atau masalah gastrousus seperti intoleransi makanan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 07/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  mengesan kehamilan PCOS

  Haid Tidak Tentu Salah Satu Petanda PCOS, Jadi Bagaimana Cara Nak Kesan Jika Hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  kejang perut tanpa haid

  Tak Period Pun Tapi Masih Sakit Perut? Ini Masalah Kesihatan Lain Yang Boleh Jadi Punca

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
  kesihatan mental

  Hari Statistik Dunia 20 Okt: Angka Kesihatan Mental Dunia Meningkat Angkara COVID-19

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit tiroid ibu hamil

  Bahaya! Ibu Hamil Yang Ada Masalah Tiroid Berisiko Lahirkan Bayi Kerdil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 15/10/2020 . 3 minit bacaan