Pembedahan C-section: Apa yang Anda Perlu Tahu?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Pembedahan C-section atau lebih dikenali sebagai pembedahan caesarean merupakan prosedur melahirkan bayi menggunakan kaedah pembedahan. Kaedah C-section mungkin terpaksa digunakan sekiranya terdapat banyak komplikasi kehamilan yang menyukarkan ibu untuk melahirkan anak secara normal atau proses melahirkan bayi secara normal akan membahayakan bayi atau ibu. Selain itu juga, kaedah ini boleh digunakan untuk ibu yang tidak mahu bersalin secara normal.

Apa yang akan berlaku jika anda menggunakan kaedah C-section? Walaupun bayi anda berkemungkinan besar selamat dilahirkan, tubuh badan anda memerlukan masa yang lebih lama untuk sembuh berbanding mereka yang melahirkan anak secara normal. Oleh itu, anda perlu lebih berhati-hati dalam proses menjaga tubuh badan anda dengan berpandukan kepada perkara-perkara berikut.

Persiapan sebelum melakukan C-section

Jika anda dan doktor sudah bersedia untuk C-section, jadual pembedahan akan ditetapkan. Doktor anda akan berbincang dengan anda tentang pembedahan dan potensi-potensi risiko yang mugkin dialami. Ketika ini, anda wajar bertanya dan berkongsi kebimbangan, ketakutan yang akan menyediakan anda untuk operasi pembedahan.

Anda juga perlu melakukan beberapa ujian sebelum melakukan C-section untuk memastikan kumpulan darah serta isu medikal anda yang lain. Keputusan ujian-ujian ini juga akan menyediakan informasi lengkap tentang kondisi kesihatan anda yang akan membantu sekiranya anda memerlukan pemindahan darah. Konsultasi bersama pakar bius juga akan berlangsung bagi membincangkan pilihan anestesia yang terbaik buat anda.

Pakar perubatan anda juga akan mengigatkan anda untuk berpuasa dalam tempoh lapan hingga dua belas jam sebelum pembedahan.

Sebelum masuk ke dewan pembedahan, cuba bertenang dan berfikiran positif. Ini sedikit sebanyak akan membantu pembedahan C-section anda.

Proses penyembuhan selepas melakukan C-section

Proses penyembuhan selepas pembedahan C-section adalah penting untuk kesihatan ibu. Kebiasaanya, proses ini akan mengambil masa yang lebih lama berbanding mereka yang melahirkan bayi secara normal. Anda dan bayi mungkin terpaksa diwadkan di hospital sekurang-kurangnya tiga atau empat hari. Mereka yang bersalin normal pula hanya perlu diwadkan di hospital selama satu atau dua hari sahaja.

Selepas melahirkan, anda akan dibawa ke bilik penyembuhan. Sejurus selepas kesan bius hilang, anda akan mula berasa tidak selesa pada bahagian perut anda. Bagi mengawal kesakitan ini, anda boleh meminta bantuan ubat-ubatan daripada staf perubatan di situ seperti ubat penahan sakit.

Dalam tempoh 24 jam selepas pembedahan pula, jururawat akan membantu anda menanggalkan catheter dan IV. Kemudian, doktor akan menggalakkan anda untuk bangun dan berjalan perlahan-lahan di kawasan sekitar demi mengelakkan penggumpalan darah berlaku dalam tubuh badan. Selepas itu, anda mungkin akan berasa lapar. Anda boleh mulakan dengan pengambilan makanan pepejal perlahan-lahan. Anda juga mungkin berasa badan anda penuh angin namun anda tidak perlu risau kerana ia adalah normal yang menunjukkan usus-usus anda berfungsi dengan normal.

Apa-apa sahaja perkara yang mendatangkan tekanan kepada kawasan yang dibedah akan mendatangkan ketidakselesaan, namun akan beransur hilang mengikut tempoh masa. Apabila anda batuk, bersih atau ketawa, gunakan tangan anda untuk menekap bahagian luka. Sesampainya anda di rumah, elakkan beberapa aktiviti berat seperti memandu sekurang-kurang enam minggu atau lebih.

Selepas dua minggu, anda perlu ke hospital untuk memastikan luka anda sembuh dengan sebetulnya. Selepas enam minggu pula, anda masih perlu ke hospital untuk memeriksa kondisi kesihatan anda. Sepanjang tempoh penyembuhan, ikuti nasihat doktor dan sentiasa berfikiran positif bagi mendapatkan kesembuhan yang terbaik.

Walaupun pembedahan C-section mempunyai risikonya, anda berpeluang menimba pengalaman melakukannya. Jika anda mempunyai pengetahuan yang memadai dan sentiasa berkomunikasi dengan pakar perubatan selain boleh mengawal emosi, anda mungkin dapat menyimpulkan bahawa pembedahan C-section ini tidak perlu menjadi satu kerisauan buat anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Berisiko Sakit Kepala 2x Ganda Berbanding Lelaki? Ini Angkara Hormon Tak Seimbang!

  Tahukah anda, sakit kepala boleh dicetuskan oleh hormon yang tidak seimbang? Sebab itulah ada wanita yang sering pening kepala ketika datang bulan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 25/09/2020 . 4 minit bacaan

  Dari Rasa Lesu, Terus Jadi Segar! Ini Dia 8 Makanan Yang Akan Buat Anda Kekal Bertenaga

  Pernah tak berasa lesu walaupun baru selesai makan? Bukankah makanan penambah tenaga? Ini kerana makanan kita sering tinggi karbohidrat, terutamanya gula.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah 4 Minggu Hamil? Tahniah, Tapi Hati-hati, Ada 9 Makanan Ibu Tak Boleh Makan Awal Mengandung!

  Bagi seorang wanita mengandung, pemakanan adalah antara aspek penting yang perlu diberikan perhatian. Ini 9 makanan yang dilarang untuk ibu hamil 1 bulan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit pada payudara selepas menopaus

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tip keibubapaan

  Si Kecil Hiperaktif? Apa Kata Ibu Cuba 11 Tip Didikan Ini, Pasti Membantu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  kesan stres

  Tekanan Boleh Sebabkan Darah Beku? Bahaya Ini! Jangan Selalu Stres Stres Okay!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tips senaman

  Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan