Fizikal & Emosi Terjejas Lepas Keguguran, Suami Pula Ajak ‘Bersama’ – Apa Patut Dibuat?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 02/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Keguguran adalah satu berita yang memilukan bagi mana-mana pasangan. Namun adakah ia boleh menjejaskan hubungan seksual antara pasangan suami isteri? Kalau ya, berapa lama akan terjejas?

Hubungan seksual selepas keguguran

Soalan paling kerap ditanya bagi wanita keguguran adalah “Berapa lama masa yang diperlukan sebelum dapat kembali melakukan hubungan seksual bersama pasangan?”

Ini kerana sehingga 20% kehamilan berakhir dengan keguguran manakala 1 daripada 100 kelahiran mati (stillbirth). Secara mudahnya, tiada jawapan standard bila waktu yang sesuai untuk melakukan hubungan intim. 

Kebiasaannya, doktor akan memberi nasihat kepada wanita yang keguguran menunggu sehingga mereka benar-benar bersedia untuk melakukan hubungan intim.

Walau bagaimanapun, tempoh kesediaan wanita dan pasangan akan bergantung kepada beberapa faktor fizikal dan emosi.

Menurut Ketua Bahagian Endokrinologi Reproduktif dan Ketidaksuburan merangkap Profesor Obstetrik dan Ginekologi di Columbia University Irving Medical Center, Dr Zev Williams, “Dari perspektif perubatan dan praktikal, perkara utama adalah untuk memastikan kehamilan telah berlalu sepenuhnya.

“Selain itu, adalah penting untuk memastikan bahagian serviks telah tertutup dan tiada peningkatan risiko untuk menyebabkan jangkitan. Ia bergantung kepada waktu keguguran itu berlaku dalam tempoh kehamilan serta berapa cepat badan wanita itu pulih.”

Bagaimana emosi terjejas? 

Perkara paling penting adalah melibatkan emosi wanita yang kehilangan kandungan.

Ini kerana seseorang wanita itu mungkin berasa keberatan untuk melakukan hubungan seksual di samping masih bersedih atas kehilangan yang berlaku.

Masalah kehilangan yang berlaku juga boleh mengubah hubungan seseorang wanita itu dengan badannya dan pemikirannya mengenai seks kepada pasangan juga mungkin berubah. Ia sesuatu yang sukar difahami. 

Pakar OB-GYN di Cedars Sinai Medical Center di Los Angeles, Dr Jessica Shneider berkata, “Tiada garis panduan dengan pesakit tentang jangkaan untuk kembali melakukan hubungan intim selepas keguguran. Malahan perkara mengenai seks tersebut tidak akan diutarakan, melainkan jika pesakit yang ingin memperkatakan tentangnya.”

Beliau turut memberitahu terdapat kajian tentang tahap selamat untuk kembali hamil selepas keguguran tetapi ia tidak membincangkan mengenai fungsi atau kepuasan seksual.

Hakikatnya, kedua-dua perkara itu boleh berubah dan akan berubah. 

hubungan seksual selepas keguguran

Badan tidak bersedia untuk hubungan seksual

Dr Zev memberitahu, selepas keguguran, sistem serviks akan terbuka (dilates) untuk membiarkan tisu janin keluar. Bergantung kepada tempoh kehamilan sewaktu anda gugur, proses penutupan serviks akan mengambil masa daripada beberapa minggu hingga ke beberapa bulan.

Pakar ginekologi anda boleh melakukan pemeriksaan serviks melalui ujian fizikal. Walau bagaimanapun, jika ujian kehamilan anda menunjukkan positif tetapi ujian ultrasound adalah sebaliknya – dianggap 75% keguguran – anda tidak perlu menunggu untuk melakukan hubungan intim. 

Perlu ke berpantang?

Dalam adat berpantang di Malaysia, wanita yang keguguran perlu melalui tempoh berpantang sama seperti melahirkan anak. Tempoh ideal bagi wanita yang gugur pada trimester pertama adalah selama 30 hari.

Sepanjang tempoh tersebut, hubungan intim perlu dielakkan untuk membolehkan proses pemulihan berjalan lancar. Tempoh berpantang yang disyorkan adalah sekurang-kurangnya 2 minggu selepas disahkan keguguran, sama seperti tempoh cuti sakit yang diberikan pihak hospital.

Sekiranya berlaku demam teruk atau berlakunya pendarahan berpanjangan bersama lelehan faraj yang berbau, anda dinasihatkan untuk melakukan pemeriksaan dan mendapatkan rundingan doktor.

Dalam tempoh berpantang, emosi seorang wanita amat sensitif dan perlu dijaga. Disebabkan itu, anda perlu berada dalam suasana yang tenang, positif serta mendapat sokongan penuh daripada individu sekeliling, khususnya suami.

Bila boleh hamil semula?

Kembali melakukan hubungan intim dan mencuba untuk hamil semula adalah 1 topik yang sensitif, sama ada dari segi perubatan dan emosi. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan tempoh 6 bulan sebelum mencuba hamil kembali. 

Walau bagaimanapun, melakukan hubungan intim dalam tempoh yang segera selepas keguguran tidak akan memberikan kesan negatif kepada kehamilan pada masa hadapan. Malahan ia dikatakan akan meningkatkan peratusan untuk segera hamil. 

Sekiranya anda ingin kembali hamil, waktu paling selamat untuk mencuba adalah selepas 3 kali kitaran haid. Ia adalah untuk memastikan rahim anda benar-benar sembuh dan bersedia untuk kehamilan baru. 

hubungan seksual selepas keguguran

Pastikan diri bersedia

Jika anda masih keliru, perkara paling penting adalah untuk memastikan diri anda bersedia fizikal dan mental. Melakukan hubungan intim selepas keguguran atau bersalin adalah 1 perkara yang sama. 

Ini kerana kedua-dua situasi itu memerlukan anda bersedia untuk segala kemungkinan. Pastikan anda tidak berada dalam keadaan tertekan.

Lakukan hubungan seksual bersama pasangan apabila anda benar-benar menginginkannya bukan kerana anda mahu memenuhi keinginan pasangan semata-mata. 

Manakala sebagai suami pula, jika isteri anda baru keguguran, fahamilah keadaan isteri anda yang sedang sakit dan bersedih. Janganlah memikirkan kehendak nafsu anda semata-mata. 

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bahaya! Ibu Hamil Yang Ada Masalah Tiroid Berisiko Lahirkan Bayi Kerdil

  Semasa kehamilan, hormon tiroid memainkan peranan penting dalam perkembangan yang normal tetapi bagaimana jika si ibu mempunyai masalah tiroid?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 15/10/2020 . 3 minit bacaan

  Jika Doktor Nasihatkan Ibu Hamil Banyak Rehat & Baring, Ini Maksudnya! Seks Pun Tak Boleh Buat!

  Kadangkala, ibu hamil akan diminta rehat atas katil untuk mengelakkan komplikasi bahaya stress ketika mengandung. Namun, tahukah anda apa itu bed rest?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 12/10/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Hamil Kena Tahu Bila Waktu Subur, Tapi Tahu Tak Tanda Subur Setiap Wanita Berbeza?

  Tanda-tanda ovulasi wanita mungkin berbeza bagi setiap individu, ada juga yang tidak mengalami sebarang gejala ketika ia berlaku.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 12/10/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Kahwin Awal Lebih Cepat Hamil? Ada Kaitan Dengan Usia, Makin Muda Makin Tinggi Peluang

  Anda mesti sedar tahap kesuburan wanita berkait rapat dengan usia, bukan? Jadi apakah peluang hamil yang ada mengikut peningkatan usia? Jom ketahuinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 08/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  mengesan kehamilan PCOS

  Haid Tidak Tentu Salah Satu Petanda PCOS, Jadi Bagaimana Cara Nak Kesan Jika Hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  warna darah haid

  Darah Haid Boleh Berwarna Oren & Kelabu? Hati-hati, Ini Petanda Masalah Kesihatan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 3 minit bacaan
  kejang perut tanpa haid

  Tak Period Pun Tapi Masih Sakit Perut? Ini Masalah Kesihatan Lain Yang Boleh Jadi Punca

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
  libido wanita hamil

  Keinginan Nafsu Seksual Turun Naik Masa Hamil? 5 Perkara Inilah PUNCANYA

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/10/2020 . 3 minit bacaan