backup og meta

Makanan Terbaik Selepas Keguguran

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 04/07/2022

  Makanan Terbaik Selepas Keguguran

  Selepas mengalami keguguran, ibu sentiasa mengalami kesedihan mental dan fizikal. Atas sebab ini, dia perlu menerima rawatan intensif terutama untuk dietnya. Artikel di bawah ini akan memberikan maklumat lanjut mengenai perkara ini.

  Semasa tempoh pulih selepas keguguran, tubuh ibu perlu melalui pendarahan yang berpanjangan dan banyak. Akibatnya, mereka perlu memberi perhatian tambahan kepada makanan harian untuk memastikan ia mengandungi vitamin B12, B9, B2, besi serta riboflavin yang telah hilang semasa pembedahan.

  Selain itu, untuk mencegah kebarangkalian anda mengalami anemia atau osteoporosis, pesakit harus mengikuti diet yang seimbang di mana makanannya mengandungi semua kumpulan makanan yang kaya dengan zat besi dan vitamin dari kumpulan B.

  Protein

  Selepas keguguran, badan ibu memerlukan protein pemakanan untuk menghasilkan sel-sel darah baru, sebab itu dia perlu mengambil lebih banyak makanan berprotein. Bahan-bahan yang mengandungi protein diet yang tinggi ialah ikan, daging lembu, kerang, kambing, ayam belanda, ayam, kacang dan kacang-kacangan kering. Makanan tersebut bukan sahaja mengandungi banyak protein tetapi juga kaya dengan zat besi, serta vitamin B.

  Sebaliknya, jika ibu memerlukan makanan yang kaya protein dan rendah lemak, berikannya sirloin, ikan kod, ayam tanpa kulit dan tuna. Telah terbukti secara saintifik bahawa makan ikan boleh menghalang dan mengurangkan kemurungan semasa dan selepas kehamilan.

  Tenusu

  Susu rendah lemak atau bukan lemak sangat disyorkan kerana mereka membuat pesakit bertenaga dan melindungi tulang dan gigi sambil mengekalkan pengambilan kalori rendah. Juga, produk tenusu sangat kaya dengan vitamin D, kalsium dan vitamin B.

  Bijian

  Untuk bijirin, berikan ibu bijirin yang diperkaya daripada yang biasa, kerana mereka menyediakan 100% nilai harian vitamin B, besi, serat makanan, protein serta nutrisi penting lainnya. Produk bijirin gula rendah, seperti beras perang, juga digunakan untuk mengawal berat badan.

  Sayuran dan Buah

  Tidak perlu dikatakan lagi, sayur-sayuran dan buah-buahan membekalkan pelbagai kebaikan, contohnya, vitamin, mineral, dan banyak lagi nutrisi. Ia juga membantu sistem penghadaman dengan penyerapan nutrisi. Secara saintifik, biarkan ibu mengambil sayuran yang berwarna merah, oren, dan hijau, seawal mungkin.

  Keguguran menyebabkan kesakitan pada ibu. Itulah sebabnya mengapa mereka memerlukan teman dan penjagaan yang sepatutnya untuk menanggung kehilangan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan atau kebimbangan tentang apa yang sepatutnya dan tidak patut makan, jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor, terapi atau pembekal penjagaan kesihatan untuk mendapatkan bantuan, nasihat dan bimbingan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 04/07/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan