home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Hipnosis untuk Berhenti Merokok: Berkesan atau Tidak?

Hipnosis untuk Berhenti Merokok: Berkesan atau Tidak?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan merokok menyebabkan kira-kira 5 juta kematian setahun. Walaupun kebanyakan perokok menyedari masalah kesihatan yang mungkin mereka hadapi, hanya kira-kira 5% daripada mereka mampu berhenti merokok sendiri.

Berhenti merokok memang mencabar. Tetapi ia adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk kesihatan anda. Jika lozeng nikotin, tampalan, gula-gula getah, kaunseling, dan kaedah berhenti merokok lain tidak membantu anda, jangan berputus asa. Tanya doktor jika anda patut mencuba hipnosis. Sesetengah kajian telah menunjukkan bahawa hipnosis boleh membantu sesetengah orang berhenti merokok.

Apa itu Hipnosis?

Hipnosis ditakrifkan sebagai keadaan kesedaran yang diolah di mana anda kelihatan tertidur atau berkhayal. Hipnosis secara klinikal boleh digunakan untuk merawat masalah fizikal atau psikologi tertentu. Sebagai contoh, ia sering digunakan untuk membantu pesakit mengawal kesakitan. Ia juga digunakan dalam pelbagai keadaan lain seperti masalah berat badan, masalah pertuturan, dan masalah ketagihan.

Terdapat perdebatan tentang bagaimana hipnosis berfungsi. Sesetengah orang percaya bahawa apabila anda dihipnotis, anda lebih tenang dan menumpukan lebih banyak perhatian, dan lebih bersedia untuk mendengar cadangan – seperti berhenti merokok.

Walaupun anda kelihatan seperti berkhayal semasa hipnosis, anda bukanlah berada pada keadaan tidak sedarkan diri. Anda masih menyedari persekitaran anda, dan anda tidak boleh dihipnosis untuk melakukan sebarang perkara yang bertentangan dengan kehendak anda. Malah, ujian otak yang dilakukan pada pesakit semasa sesi hipnotisme telah menunjukkan tahap aktiviti neurologi yang tinggi.

Hipnosis untuk berhenti merokok

Semua tabiat kita dikawal oleh minda separuh sedar. Hipnosis memberikan kesan kepada minda separuh sedar anda untuk meninggalkan tabiat anda. Semasa hipnosis untuk berhenti merokok, pesakit sering diminta membayangkan kesan yang tidak menyenangkan daripada merokok. Sebagai contoh, ahli hipnosis mungkin mencadangkan bahawa asap rokok berbau seperti ekzos, atau merokok akan menyebabkan mulut pesakit berasa sangat kering.

Ahli hipnosis akan membantu dengan membuat proses berhenti merokok lebih cepat dan lebih mudah. Sesi ini mengambil masa kira-kira 1.5 hingga 2 jam dan bermula dengan keadaan yang sangat santai. Ahli hipnosis kemudian akan menumpukan perhatian kepada keputusan anda untuk berhenti dan meningkatkan keinginan dan motivasi untuk tidak lagi merokok.

Kebanyakan perokok mencapai batang rokok mereka secara tanpa sedar. Hipnosis klinikal bukanlah kawalan minda, jadi pesakit masih boleh mencapai batang rokok lagi. Apa yang telah berubah ialah tabiatnya telah dilemahkan dan tindakan merokok dikembalikan kepada kawalan sedar, untuk membantu anda mengawal tabiat lama.

Ahli hipnoterapi juga mungkin mengajar hipnosis kendiri untuk perokok, dan kemudian meminta mereka untuk mengulangi kaedah ini tiap kali keinginan untuk merokok berlaku.

Pun begitu, kaedah hipnosis bukanlah berkesan kepada semua orang. Pastikan anda mendapatkan khidmat ahli hipnosis yang berdaftar jika anda ingin mencuba berhenti merokok melalui kaedah hipnosis. Berwaspadalah dengan ahli hipnosis yang memberikan jaminan tidak akan gagal. Sebaliknya, adalah lebih baik jika anda menggabungkan beberapa kaedah berhenti merokok yang berbeza. Boleh jadi, sesi hipnoterapi membantu anda memulakan langkah ke arah berhenti merokok.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Helma Hassan
Disemak pada 09/08/2018
x