“Jauh Sangat Dengan Tuhan, Sebab Tu Banyak Masalah”- Jangan Katakan Ini Pada Orang Depresi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 20/01/2021 . 3 minit bacaan
Share now

“Mudah sangat koyak”, “Alah, masalah kecik je pun. Tu pun nak tekanan bagai”, “Sikit-sikit nak tekanan, pastu jadi gila” . Biasa dengar ungkapan seperti ini? Atau anda merupakan salah seorang individu yang sering mengungkapkannya terhadap individu lain yang mengadu sedang mengalami tekanan hidup? 

Kata-kata tersebut timbul daripada sikap mudah menghakimi orang lain dan tidak mengganggap masalah yang dialami sebagai sesuatu yang serius.

Sikap memerli dan merendah-rendahkan individu yang sedang bermasalah menjadi antara pemicu untuk kita mengatakan ungkapan tidak membina seperti berikut. 

Apa itu depresi atau tekanan hidup?

Tahukah anda, setiap 40 saat akan terdapat seorang individu yang kehilangan nyawanya akibat bunuh diri? Kebanyakan kes bunuh diri ini berpunca daripada depresi atau kemurungan. Kadangkala, ungkapan kata seperti di atas akan membuatkan keadaan semakin teruk, yang pada akhirnya meragut nyawa.

Depresi atau kemurungan adalah satu keadaan kesihatan yang menyebabkan perasaan sedih melampau dan perasaan kehilangan minat terhadap sesuatu perkara.

Ia memberi kesan secara negatif terhadap bagaimana seseorang itu rasa, fikir atau bertindak dan boleh menyebabkan pelbagai masalah fizikal atau mental.

Ia turut mengurangkan kemampuan seseorang individu itu sama ada di rumah atau di tempat kerja.

Perkara yang tidak patut disebut kepada individu depresi/ tekanan hidup 

kemurungan kerana tidak subur

Jika anda berhadapan dengan individu yang mengalami depresi, elakkan daripada mengucapkan kata-kata di bawah:

  • “Sentiasalah positif”

Anda perlu memahami bahawa kesemua perkara yang kelihatan positif pada anda akan menjadi tidak masuk akal pada individu yang sedang mengalami kemurungan.

Malah perkara yang kelihatan mengarut pada anda, mungkin itu yang akan dilakukan oleh mereka yang sedang mengalami masalah. Tambahan pula, anda sendiri juga mungkin tidak tahu apakah cara yang perlu dilakukan untuk kekal positif

  • “Janganlah fikir macam tu”

Kata-kata ini seperti menidakkan kebenaran mengenai apa yang mereka fikirkan. Pada anda, ia mungkin salah, tetapi tindakan mengatakan bahawa ia adalah sesuatu yang salah, tidak akan membuatkan mereka berfikir dengan rasional.

Mereka mungkin tidak bersependapat dengan idea dan pemikiran anda. Ia seolah-olah menegur bahawa mereka melakukan kesalahan disebabkan berfikir dengan cara yang sedemikian.

  • “Kenapa nak rasa murung bagai”

Ini merupakan antara kesilapan kata-kata yang perlu anda elakkan. Mengapa? Kerana mereka yang kemurungan ini juga tidak mengetahui mengapa mereka menjadi murung.

Ia seolah-olah bertanyakan soalan kepada seseorang yang sememangnya tiada jawapan untuk diberikan. Mereka juga tidak mengetahui bagaimana untuk keluar daripada permasalahan yang sedang dialami.

  • “Buatlah sesuatu untuk buatkan kau rasa lebih baik”

Mengalami Kemurungan

Pada kebiasaannya, mereka yang sedang mengalami masalah atau kemurungan akan hilang minat untuk melakukan banyak perkara.

Mereka tidak minat untuk diganggu, letih, tiada tenaga dan hanya mahu melakukan sesuatu yang boleh melupakan masalah mereka seperti tidur.

Mereka berkemungkinan akan berasa lebih tertekan jika anda sering menyuruh mereka untuk melakukan sesuatu. 

  • “Orang lain pun ada masalah yang lagi berat daripada kau. Bersyukurlah sikit”

Mudahnya berkata-kata seperti itu. Tapi, tidak semudah menanggung beban masalah yang tidak kelihatan pada mata kasar.

Di saat mereka sedang mengalami masa yang beremosi, perbandingan seperti ini hanya akan membuat mereka berasa malu seolah-olah kita mempertikaikan keupayaan mereka dalam menghadapi masalah. Perasaan kecil hati yang dirasakan oleh mereka hanya akan membuatkan mereka bertindak menjauhi kita.

  • “Cuba lebih kuat lagi”

Bagaimana anda tahu sama ada seseorang itu telah berusaha bersungguh-sungguh atau tidak menguruskan masalah yang dialami? Ia tidak mudah untuk diukur.

Jika pada anda usaha tersebut tidak cukup kuat, namun mungkin pada individu lain, ianya telah berada pada tahap tertinggi had kemampuan mereka.

Perlu diingat bahawa kemampuan setiap individu adalah berbeza, dan ia sangat tidak adil untuk membandingkan kemampuan anda dengan orang lain.

Ungkapan kata-kata seperti ini hanya akan membuatkan individu yang mengalami kemurungan berasa lebih mudah untuk berputus asa dan tidak meletakkan sebarang harapan yang positif.

  • “Cerialah sikit”

Ini mungkin dianggap sebagai cara yang selamat untuk menggembirakan mereka yang sedang mengalami kemurungan. Walau bagaimanapun, mereka tidak boleh memaksa otak mereka untuk menghasilkan lebih banyak serotonin untuk menjadikan mereka kembali gembira.

kata-kata ini benar-benar berkesan, sudah tentu ramai individu yang mengalami kemurungan akan kembali ceria dengan mudah.

Kesimpulannya, cara kita melihat dunia adalah berbeza bagi setiap individu. Ramai yang meraikan perbezaan pendapat jika terdapat pertelagahan dalam sesuatu situasi, tetapi tidak ramai yang mampu memberikan sokongan kepada mereka yang sedang mengalami kemurungan.

Kita dengan mudah cenderung untuk menyatakan kesimpulan awal kepada mereka yang bermasalah bahawa mereka tidak cukup kuat, lemah atau tidak bersifat positif. Sikap ini jelas menunjukkan bahawa kita kurang memiliki sifat empati dalam memahami apatah lagi membantu mereka yang memerlukan sokongan mental ini.

Oleh itu, jangan sesekali menggunakan kata-kata yang memerli atau merendahkan individu lain kerana setiap daripada kita mempunyai kemampuan dan keunikan yang berbeza. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Tak Guna Membazir Beli Produk Anti Penuaan Mahal-Mahal Jika Masih Buat Tabiat Ini…

Semua orang pasti idamkan wajah yang cantik dan awet muda. Tetapi, ia mungkin sukar dikecapi sekiranya anda masih kekal dengan tabiat-tabiat buruk.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 22/01/2021 . 3 minit bacaan

Jika Pernah Terlintas Ingin Membunuh Diri, Usah Berdiam! Lakukan 3 Perkara Ini

Bunuh diri merupakan salah satu tanda penyakit mental seperti depresi. Jika anda atau rakan anda ada tanda-tanda ingin membunuh diri, jangan berdiam diri ya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Cegah Bunuh Diri, Kesihatan Mental 19/01/2021 . 3 minit bacaan

WOW! Percaya Atau Tidak, Ada Satu Jenis Diet Yang Boleh Bantu Kita Lawan Depresi!

Ya, mungkin ramai sudah tahu akan manfaat diet mediterranean. Namun tahukah anda ia juga bagus untuk bantu lawan depresi? Jom klik artikel ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diet Sihat, Pemakanan Sihat 07/01/2021 . 3 minit bacaan

Memori Tahun 2020, Ini 5 Pengajaran Yang Tidak Boleh Dilupakan

Dalam beberapa hari lagi kita akan menyambut tahun baharu 2021. Ada beberapa pengajaran dan memori daripada tahun 2020 yang mungkin takkan dilupakan.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kesihatan, Pengetahuan Kesihatan Umum 23/12/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

gangguan perasaan

Sakit Jantung & Depresi Saling Berkait Rapat? Hati-Hati Jika Anda Ada Salah Satu Penyakit Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
kemurungan selepas bersalin

Ada Tempoh Kemurungan Normal Selepas Bersalin; Seminggu, Sebulan @ Lebih Lama? Baca Kajian Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 02/02/2021 . 3 minit bacaan
penyakit saraf multiple sclerosis

Sukar Orgasme & Selalu Rasa Penat? Ini Tanda Awal Wanita Muda Alami Sakit Saraf MS!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
rasa gelisah

Alami Kegelisahan Setiap Kali Nak Period? Usah Bimbang, Ada Cara Untuk Atasinya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 26/01/2021 . 4 minit bacaan