Apa Itu Disforia Jantina?

  Apa Itu Disforia Jantina?

  Disforia jantina ataupun gender disforia mempunyai definisi sebagai satu keadaan yang menyebabkan seseorang itu mempunyai krisis mengenai jantina mereka sendiri.

  Rasa tidak selesa ini sangat kuat hingga ia boleh menyebabkan seseorang itu menghidap depresi dan kegelisahan yang melampau.

  Disforia jantina bukan maksud seseorang itu sengaja ingin merubah dirinya. Namun, mereka dihantui satu rasa yang amat kuat mengenai jantina mereka hingga ia mampu menganggu kehidupan seharian mereka.

  Masalah ini digariskan di dalam Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), sebuah manual oleh American Psychiatric Association untuk mendiagnosis masalah mental.

  Apakah Maksud Dan Definisi Disforia Jantina (Gangguan Identiti Jantina)?

  definisi jantina

  Jantina, lelaki atau perempuan merupakan faktor penting dalam mewujudkan keperibadian dan membentuk perasaan diri.

  Gangguan identiti jantina mempunyai definisi ataupun maksud sebagai satu keadaan di mana seorang lelaki atau wanita berasa identiti diri mereka dengan jantina yang bertentangan.

  Individu yang mempunyai gangguan ini sering berasa sangat tidak selesa terhadap struktur anatomi jantina itu sendiri. Mereka yang mengalami masalah jantina boleh bertindak dan menyatakan dirinya sebagai ahli kumpulan bertentangan jantina dan mungkin menyatakan hasrat untuk mengubah penampilan tubuh.

  Gangguan ini memberi kesan kepada imej peribadi individu dan mempengaruhi gaya, tingkah laku dan pakaian individu. Individu yang membuat perubahan pada penampilan mereka menggunakan kosmetik, hormon, atau pembedahan dipanggil trans-seksual.

  Apakah Punca Disforia Jantina?

  Punca gangguan jantina masih belum ditemui, tetapi terdapat beberapa andaian yang menunjukkan bahawa penyebab gangguan ini mungkin disebabkan oleh:

  • Genetik yang tidak normal (kromosom)
  • Ketidakseimbangan hormon dalam perkembangan kehamilan atau semasa kanak-kanak
  • Kurangnya keibubapaan dan hubungan sosial
  • Gabungkan semua elemen ini

  Sejauh Mana Lazimnya Disforia Jantina?

  Gangguan ini lebih biasa pada lelaki berbanding wanita. Berdasarkan kriteria diagnostik semasa, anggaran antara 0.005% hingga 0.014% lelaki dan 0.002% hingga 0.003% wanita yang didiagnosis dengan gangguan jantina.

  Sekiranya gangguan identiti jantina tidak dikesan dan dirawat, mentaliti akan menjadi lebih kuat, pesakit akan menolak jantina asal dan ingin melakukan pembedahan menukar jantina.

  Gangguan identiti jantina adalah gangguan jarang yang memberi kesan kepada kanak-kanak dan orang dewasa. Mungkin tanda-tanda jelas dari masa kanak-kanak. Hakikatnya, kebanyakan orang menyedari mereka mempunyai masalah preposisi jantina pra-remaja.

  Apakah Simptomnya?

  maksud jantina

  Kanak-kanak yang mengalami gangguan jantina sering menunjukkan tanda-tanda berikut:

  • Menyatakan keinginannya untuk menjadi jantina bertentangan (termasuk menganggap dirinya sebagai orang lain dan memanggil dirinya dengan nama lain)
  • Perempuan takut payudara mereka membesar dan menstruasi, juga menghalang payudara daripada kelihatan
  • Percaya bahawa apabila besar (meningkat usia) mereka akan menjadi jantina yang lain
  • Tidak diterima oleh kumpulan rakan sebaya
  • Memakai pakaian dan berkelakuan orang lain (contohnya, kanak-kanak perempuan memakai pakaian dalam lelaki)
  • Mengelakkan daripada interaksi dan aktiviti social
  • Rasa dipulaukan, tertekan dan gelisah

  Orang dewasa dengan gangguan jantina sering menunjukkan simptom berikut:

  • Keinginan untuk hidup seperti jantina lain
  • Keinginan untuk membuang alat kelaminnya
  • Memakai pakaian dan berkelakuan seperti orang lain
  • Keluar daripada interaksi dan aktiviti sosial
  • Rasa dipulaukan, tertekan dan gelisah

  Rawatan

  Ramai orang berfikir bahawa rawatan terbaik bagi pesakit yang mengalami gangguan jantina adalah pembedahan menukar jantina supaya mereka hidup dengan jantina yang diinginkan.

  Walau bagaimanapun, yang lain mengatakan bahawa transgenderism adalah gangguan psikiatri yang memerlukan rawatan danpenukaran jantina sebenarnya “tidak mungkin secara biologi.”

  Penyokong sah pembedahan penukaran jantina (transgender) menyokong bahawa pesakit yang mengalami masalah mental merosakkan tubuh mereka sementara mereka seharusnya dibantu dengan rawatan mental. Pembedahan menukar jantina bukanlah penyelesaian untuk mereka yang mengalami gangguan jantina.

  Sehubungan itu, rawatan gangguan jantina perlu difokuskan pada mengesan gangguan jantina awal di zaman kanak-kanak, maka rawatan psikologi perlu dilakukan supaya pesakit boleh menerima dirinya dan tiada lagi keinginan untuk hidup seperti jantina lain.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/09/2020

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan