Tip Menghadapi Masalah Inkontinens

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Inkontinens atau ketidakupayaan mengawal kencing boleh berlaku disebabkan oleh beberapa perkara. Antaranya penuaan, menopaus, kelahiran anak dan keadaan kesihatan lain. Keadaan ini sudah pasti menganggu setiap warga emas tertutamanya apabila melakukan aktiviti diluar rumah.

 • Seimbangkan pengambilan air

Kebanyakan orang yang mengalami inkontinens menganggap mereka perlu mengurangkan pengambilan air bagi mengurangkan risiko inkontinens. Tetapi ia suatu yang salah kerana apabila minum terlalu banyak air boleh menyebabkan kebocoran pundi kencing dan pengmbilan air yang tidak mencukupi juga boleh menyebabkan masalah kebocoran dan masalah pundi kencing.

Ini kerana apabila anda tidak minum air secukupnya, air kencing menjadi lebih pekat, menjengkelkan pundi kencing dan meningkatkan rasa ingin kencing segera.

 • Tidak tahan/tangguh

Pergi ke tandas secara berkala iaitu setiap dua hingga tiga jam adalah idea yang baik bagi orang yang mengidap inkontinens. Kebanyakan orang menunggu sehingga pundi kencing terasa penuh, tetapi kaedah ini tidak berfungsi untuk orang yang mengalami inkontinens. Kosongkan pundi kencing sebelum meninggalkan rumah, pejabat atau restoran walaupun anda fikir ia tidak perlu, tetapi sebenarnya penting untuk mencegah keadaan yang tidak diingini.

 • Mengawal berat badan

Risiko inkontinens boleh diturunkan dengan mengurangkan berat badan. Obesiti dan inkontinens sering dikaitkan, ia mungkin kerana semakin bertambah berat badan meningkatkan tekanan perut yang boleh menyebabkan inkontinens. Penyelidikan mendapati bahawa jika wanita yang obes kehilangan hanya 10 peratus daripada jisim badan mereka, ia dapat mengurangkan risiko berlaku inkontinens sebanyak 50 peratus.

 • Berhenti merokok

Orang yang mengalami inkontinens perlu menghentikan tabiat merokok. Kajian mendapati bahawa orang yang merokok lebih cenderung mengalami inkontinens. Ini kerana merokok merosakkan saluran darah yang sangat kecil di dalam badan kita dan menyebabkan tisu menjadi lemah.

Selain itu, rokok juga boleh menyebabkan batuk yang mana boleh menyebabkan kebocoran air kencing pada orang yang mengalami inkontinens tekanan. Merokok juga dikaitkan dengan kanser pundi kencing.

 • Senaman pelvis

Ia adalah bentuk senaman otot pinggul yang sangat berguna bagi orang yang mengalami masalah inkontinens. Senaman ini sangat baik untuk melatih ketahanan danĀ kontraksi otot yang berfungsi apabila anda menahan dan membuang air kecil.

 • Pengambilan ubat-ubatan

Ubat-ubatan tertentu seperti diuretik, tekanan darah dan antidepresan boleh menyebabkan inkontinens. Sebaiknya berbincang dengan doktor mengenai masalah inkontinens yang dihidapi supaya doktor boleh mengenalpasti jenis inkontinens serta faktornya sebelum memberikan ubat-ubatan tertentu.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Elak 5 Makanan Ini Jika Anda Ada Masalah Kencing Kotor, Makin Buruk Jadinya Nanti!

  Tahukah anda bahawa pundi kencing boleh terganggu jika anda mengambil lima jenis makanan ini. Terutamanya bila hadapi kencing kotor.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 05/06/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kegel

  5 Cara Melakukan Senaman Kegel Untuk Ketatkan Otot Faraj & Kawal Air Kencing, Amalkan Dari Sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 05/10/2018 . 2 minit bacaan

  Diabetes Insipidus Tidak Berkait Dengan Gula Dalam Darah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 30/08/2018 . 2 minit bacaan

  Ibu Bapa Nafi, Anak Patut Peduli

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 09/08/2018 . 2 minit bacaan
  jangkitan saluran kencing

  Jangkitan Saluran Kencing dan Batu Karang: Apakah Perbezaannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 01/08/2018 . 2 minit bacaan