Delirium Pada Kanak-kanak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 07/02/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Kini delirium (kecelaruan) masih menjadi masalah serius kepada kesihatan kanak-kanak. Ia berlaku apabila penghantaran dan penerimaan normal isyarat otak menjadi kurang upaya. Kesan ketidakupayaan ini disebabkan oleh banyak faktor yang menyebabkan otak mdah diserang dan menyebabkan kerosakan dalam aktiviti otak. Perkara paling penting adalah ibu bapa harus bersedia untuk keadaan kecemasan yang mungkin berlaku pada anak mereka.

Apakah delirium?

Delirium adalah keadaan fikiran sangat terganggu yang berlaku semasa demam, mabuk, dan gangguan lain dan dicirikan oleh kegelisahan, ilusi, dan ketidakpuasan pemikiran dan ucapan. Ia juga dipanggil “keadaan berlawanan akut”. Delirium bermula secara kebetulan dan membuat seseorang takut, terutama orang yang mengalaminya.

Apakah penyebab delirium?

Penyakit atau jangkitan boleh menyebabkan kecelaruan yang serius. Sebilangan besar ubat boleh mencetuskan delirium juga. Punca lain seperti demam tinggi, kecederaan kepala, dehidrasi, keracunan, mengganggu kitaran tidur-tidur juga menyebabkan kanak-kanak mengalami kecelaruan.

Apakah simptom delirium pada kanak-kanak?

Sesetengah simptom adalah perkara biasa untuk delirium, tanpa mengira punca, sementara sesetengahnya adalah sebab tertentu. Ia mungkin termasuk kekeliruan-tidak mengetahui di mana mereka berada pada hari itu, dengan siapa mereka bersama atau siapa mereka. Mereka mungkin dengan mudah mengalami gangguan atau ketidaksabaran. Mereka boleh memilih perkara yang tiada. Mereka hanya kecewa dan mereka tidak bertindak balas tenang seperti biasa. Mereka mempunyai masalah dengan perhatian atau ingatan. Mereka mengalami kesukaran untuk kekal berwaspada.

Simptom lain seperti gangguan tidur, tingkah laku baru atau berbeza seperti agresif, kecurigaan, bercakap dengan cara yang tidak masuk akal, melihat atau mendengar perkara yang tidak benar, dan sebagainya.

Apa yang boleh saya lakukan jika anak mengalami delirium?

Ada beberapa perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk membuat anak anda berasa selesa sementara menunggu doktor atau penjaga kesihatan. Pertama, anda harus tenang dan meyakinkan anak anda di tempat tidur. Kemudian ingatkan dia perlahan-lahan di mana mereka berada dan berapa lama. Anda mungkin perlu memberikan perkara yang biasa seperti bantal kegemaran, gambar keluarga atau muzik yang menghiburkan. Anda jangan berdebat dengan anak yang keliru. Idea yang baik adalah alihkan perhatian anak anda dengan pemikiran atau imej yang gembira. Jika perlu, anda boleh menyediakan cermin mata. Menjaga anak anda selamat semasa gangguan adalah sangat diperlukan. Kedua-dua ibu bapa perlu menggalakkan kanak-kanak keluar dari tempat tidur jika dibenarkan secara perubatan. Anda mungkin perlu menerangkan kepada anaknya kemudian jika mereka mempunyai soalan atau tetap kecewa tentang kekeliruan atau halusinasi.

Berapa lamakah masa untuk anak saya untuk menjadi lebih baik?

Delirium menjadi lebih baik apabila penyebabnya dirawat. Anak anda boleh pulih dengan cepat, tetapi ia juga boleh mengambil masa beberapa hari atau minggu. Mereka yang mengalami demensia boleh mengambil masa yang agak lama untuk mengatasi kecelaruan.

Bagaimana perasaan anak saya selepas rawatan?

Anak anda mungkin tidak ingat apa yang telah berlaku, terutama jika dia mempunyai masalah ingatan sebelum ini. Tetapi anak anda mungkin berasa tidak bahagia dan mengingati kenangan yang mengerikan dan membimbangkan lagi adalah anda akan marah. Ia boleh membantu apabila bercakap dengan seseorang yang dapat menjelaskan apa yang berlaku. Ini mungkin ahli keluarga, penjagaan kesihatan atau doktor. Mereka boleh melalui buku harian mengenai apa yang berlaku setiap hari. Kebanyakan orang berasa lega ketika mereka memahami apa yang berlaku dan sebabnya.

Untuk memahami keadaan delirium dengan lebih baik, ibu bapa perlu membaca lebih banyak maklumat mengenai keadaan ini, mengambil beberapa panduan untuk mencegah delirium. Sekiranya keadaan lebih serius, jumpa doktor dan penjagaan perubatan untuk merawat delirium anda anda dengan teliti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Schizophrenia Dapat Dianggar Melalui Rambut Manusia

  Anda pasti pernah mendengar kisah-kisah schizophrenia seperti individu yang mendakwa mendengar suara ghaib yang menyuruhnya melakukan sesuatu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 31/10/2019 . 2 minit bacaan

  Disorientation

  Learn about disorientation. Why do people have disorientation? What are the risk factors of disorientation? What can we do to cope with it?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Phuong Tran
  English 21/02/2019 . 3 minit bacaan

  Sindrom Ganser: Adakah Ia Penyakit Mental?

  Sindrom Ganser adalah keadaan jarang dan kontroversi, yang mana ciri utama paling menarik adalah penghasilan jawapan yang hampir bagi soalan yang mudah. Sindrom Ganser adalah sejenis gangguan rekaan (factitious) ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 10/01/2019 . 3 minit bacaan

  Delusi: Apa yang Berlaku?

  Delusi ialah mempercayai sesuatu perkara yang secara jelas adalah salah. Mereka yang mengalami delusi sangat yakin akan kepercayaan tersebut dan tetap dengannya meskipun telah dibuktikan sebaliknya. Ia adalah berbeza ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 29/08/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesihatan mental

  Betul Ke Individu Yang Kekurangan Vitamin B12 Berisiko Alami Masalah MENTAL? Bahaya Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/09/2020 . 3 minit bacaan
  minum air laut

  Alamak, Terminum Air Laut! Waspada Ia Penyebab Kerosakan Buah Pinggang Dan Koma

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/11/2019 . 3 minit bacaan
  halusinasi

  Adakah Normal Jika Anda Kerap Bercakap Dengan Diri Sendiri?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 05/11/2019 . 2 minit bacaan
  makhluk halus

  Nampak Makhluk Halus! Realiti, Ilusi Atau Halusinasi? (Bahagian 1)

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 04/11/2019 . 4 minit bacaan