Umur Muda Lagi Tapi Rambut Sudah Makin Menipis, Mengapa Agaknya Ya?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Pernahkah ketika anda mencuci rambut dengan menggunakan syampu, anda melihat banyak helaian rambut gugur di tapak tangan anda? Semakin banyak anda menggosok kepala anda, maka semakin banyak helaian rambut yang gugur.

Kemudiannya, anda berasa risau dan resah jika anda akan mengalami kebotakan pada usia yang muda. Pasti berasa malu jika orang di sekeliling bertanya mengapa rambut anda telah tiada walaupun baru berumur 25 tahun.

Kami pasti, anda juga tidak mempunyai jawapan kepada pertanyaan mereka ini. Baca penerangan ringkas di bawah mengapa anda mudah mengalami rambut gugur walaupun pada usia yang sangat muda. 

Lebih cepat rambut gugur berbanding generasi sebelumnya

rambut gugur

Stres, jenis diet dan rawatan rambut antara sebab mengapa generasi muda mudah mengalami keguguran rambut pada usia muda. Berdasarkan kajian, penduduk yang berumur 20an di China akan mengalami kebotakan lebih cepat berbanding generasi sebelum mereka.

Data tersebut adalah berdasarkan tinjauan yang dilakukan terhadap 4,000 orang pelajar di Tsinghua University, Beijing. 60% daripada peserta tinjauan tersebut melaporkan bahawa mereka mengalami kehilangan jumlah rambut yang signifikan.

Manakala 25% yang lain pula menyatakan bahawa mereka tidak menyedari sedang mengalami kehilangan rambut sehinggalah diberitahu oleh rakan dan ahli keluarga.

Para penyelidik juga melaporkan bahawa pelajar yang lebih cenderung untuk mengalami rambut gugur adalah mereka daripada jurusan sains, matematik dan kejuruteraan automotif. Emm, jurusan yang mungkin menyebabkan sedikit tekanan kepada penuntutnya.

Faktor-faktor penyebab rambut gugur

rambut gugur

Walaupun kebotakan lebih banyak dikaitkan dengan golongan yang lebih berusia, kini lebih ramai golongan yang lebih muda mengalami rambut gugur pada usia yang sangat muda.

Secara umumnya, terdapat beberapa faktor yang menyebabkan keguguran rambut dalam kalangan lelaki dan wanita. Antaranya ialah perubahan hormon, penyakit autoimun, penyakit tiroid, stres dan gaya pemakanan.

Satu kajian telah menunjukkan bahawa pengurangan pengambilan protein yang sangat banyak selain kekurangan zink, vitamin D dan jenis nutrien lain juga boleh menjejaskan pertumbuhan rambut. 

Bagaimana stres boleh menyebabkan rambut gugur?

Kebiasaannya, rambut akan tumbuh, berhenti tumbuh dan kemudiannya gugur. Kitaran ini disebut sebagai fasa anagen, catagen, telogen dan exogen. Fasa anagen (pertumbuhan) berlaku antara 2 hingga 6 tahun.

Selepas fasa pertumbuhan, rambut anda akan mengalami fasa catagen yang pendek dalam masa beberapa hari apabila folikel anda mengecut sedikit.

Kemudiannya, rambut anda akan melalui fasa telogen dimana rambut anda kekal stabil. Akhir sekali, fasa exogen akan hadir dimana rambut anda akan mulai gugur.

Proses ini adalah satu proses yang berterusan dan adalah normal bagi seseorang untuk mengalami keguguran rambut antara 50 hingga 100 helai sehari

Untuk pengetahuan anda, stres boleh menjejaskan kitar hayat pertumbuhan rambut anda. Dr. Doris Day menyatakan bahawa stres merupakan faktor yang signifikan yang menyebabkan keguguran rambut dalam kalangan golongan yang lebih muda.

Menurut Dr. Doris, stres boleh mengganggu proses pertumbuhan rambut dengan cara menggugurkan rambut pramatang daripada fasa pertumbuhan. Fasa yang terganggu ini boleh menyebabkan peningkatan jumlah helaian rambut yang gugur dalam sehari. 

Orang muda mengalami stres yang lebih tinggi

rambut gugur

Persatuan Psikologi Amerika melaporkan bahawa terdapat kajian yang menunjukkan perkaitan antara umur dan stres.

Mereka juga menemui bahawa golongan yang lebih muda ini dilaporkan memiliki tahap stres yang lebih tinggi berbanding generasi yang lebih berusia.

Mereka juga dilihat mempunyai sedikit kesukaran dalam mengatasi sebarang masalah dengan lebih berkesan. 

Kesimpulan

Memandangkan penulis masib berada dalam kategori ‘orang muda’, mungkin selepas ini, penulis akan cuba untuk lebih relaks dalam rutin harian agar rambut penulis tidak mudah gugur.

Penulis akan cuba untuk melakukan lebih banyak aktiviti-aktiviti yang boleh memberikan kegembiraan pada diri. Risau juga sekiranya rakan-rakan asyik bertanya kemanakah rambut penulis menghilang.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Stres Bukan Semuanya Tidak Baik, Ada Yang Bagus Jika Rasa Tertekan, Ini Manfaatnya!

Semua individu pernah rasa stres. Namun tahukah anda bahawa kadangkala terdapat juga kebaikan stres? Jom baca artikel ini dengan lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 06/11/2020 . 3 minit bacaan

Ibu Bekerja, Jaga-jaga, Ya! Ini Risiko Masalah Kesihatan Yang Boleh Anda Alami

Menjadi seorang ibu bekerja bukanlah 1 tugas mudah. Anda perlu lebih menjaga diri atau ada 8 risiko masalah kesihatan yang mungkin akan dialami.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Keibubapaan, Tips Keibubapaan 06/11/2020 . 3 minit bacaan

BAHAYA Ibu Hamil STRES, Boleh Bersalin Bayi Pramatang, Si Manja Pula Berdepan Risiko Sakit

Sepanjang tempoh kehamilan, perubahan emosi ibu mengandung perkara biasa. Tetapi jika berlebihan, ia berisiko membawa bahaya kepada ibu dan kandungan.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 03/11/2020 . 3 minit bacaan

Ekzema Kepala Punca Kulit Kepala Selalu Gatal, Sampai Boleh Buat Rambut Gugur?

Ekzema tidak hanya mempengaruhi bahagian tubuh, ia juga boleh mempengaruhi kulit kepala anda. Pernahkah anda terdengar mengenai ekzema kulit kepala?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 28/10/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

tidur berlebihan

AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
kesan melancap rambut gugur

Kuat Beronani Punca Rambut Semakin Banyak Gugur, Fakta @ Auta?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 25/11/2020 . 3 minit bacaan
rambut kering

Rasa Tidak Yakin Angkara Rambut Kering & Kusam? Boleh Cuba 7 Petua Ini Di Rumah!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 18/11/2020 . 3 minit bacaan
fakta rambut

Suka Pintal Rambut Guna Jari? Ini Mungkin Tanda Anda Alami Masalah Sakit Jiwa, OCD!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 06/11/2020 . 3 minit bacaan