Minyak Ikan dan Kesihatan Jantung

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Sejak dahulu lagi, asid lemak omega-3 dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan. Ia disyorkan untuk mencegah dan merawat pelbagai penyakit, termasuk penyakit jantung. Walau bagaimanapun, tubuh kita tidak dapat menghasilkan asid lemak omega-3 sendiri. Jadi untuk memastikan pengambilan yang mencukupi, anda perlu sama ada mengambil makanan tambahan atau menambah minyak ikan dalam diet anda.

Asid lemak omega-3

Asid lemak tepu yang terdapat dalam daging dipercayai menjadi penyebab untuk peningkatan kolesterol yang tinggi. Sebaliknya ikan, yang kaya dengan asid lemak omega-3 yang tidak tepu bertindak sebagai agen anti-radang yang membantu menurunkan triglycerides dalam darah, menjaga paras darah, mengurangkan darah beku dan strok. Individu yang tidak mempunyai asid lemak omega-3 yang mencukupi berkemungkinan akan berdepan risiko untuk mengalami kegagalan masalah kegagalan jantung kongestif dan jantung tidak normal (arrhythmia).

Ikan dan asid lemak omega-3

Untuk mendapatkan khasiat yang baik dari hidangan ikan, anda perlu memilih ikan berlemak seperti salmon, sardin atau tuna. Kebanyakan makanan laut mempunyai tahap asid lemak omega-3 yang tertentu. Jadi, makanlah makanan laut kegemaran anda, dan ia mungkin memberikan anda manfaat kesihatan.

Namun, hadkan pengambilan ikan keli dan tilapia kerana ia mengandungi asid lemak tidak sihat. Tahap kebaikan hidangan ikan anda juga bergantung kepada cara penyediaannya, hidangan ikan anda akan menjadi lebih sihat jika anda memilih untuk merebus atau membakarnya berbanding menggoreng.

Walaupun terdapat sesetengah penyelidikan mencadangkan ikan liar adalah lebih sihat, tetapi kandungan asid lemak omega-3 sebenarnya lebih tinggi pada ikan ternakan seperti salmon berbanding ikan yang hidup secara habitat liar.

Jumlah yang diperlukan

7 auns ikan seminggu adalah jumlah yang disyorkan untuk individu dewasa. Kebanyakan individu takut terhadap kandungan merkuri dan toksin semula jadi lain yang terdapat pada ikan. Kebaikan yang diberikan oleh asid lemak omega-3 adalah jauh lebih tinggi berbanding risikonya. Merkuri boleh berkembang dalam tubuh jika mengamalkan pengambilan ikan untuk tempoh yang panjang. Berita baik, merkuri tidak mendatangkan masalah kesihatan kepada individu dewasa. Namun, ia boleh memudaratkan janin dan kanak-kanak. Jadi untuk ibu hamil dan kanak-kanak harus menghadkan pengambilan ikan untuk mengelakkan diracun oleh toksin semula jadi yang terdapat dalam ikan.

Sekiranya anda mengalami alahan kepada ikan, anda mungkin boleh mengamalkan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan. Pilihan lain adalah termasuk kacang walnut, kacang soya, dan biji rami (flaxseed). Tetapi menurut kebanyakan kajian yang dijalankan, menyatakan bahawa sumber asid lemak omega-3 selain ikan, hanya memberikan sedikit manfaat untuk jantung dan kesihatan umum. Antara cara lain untuk meningkatkan kadar asid lemak omega-3 dalam darah adalah dengan menurunkan tahap asid lemak omega-6 dengan mengurangkan pengambilan daging dan telur.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kajian Terbaharu Menyokong Manfaat Vascepa Terhadap Kesihatan Kardiovaskular

  Satu kajian menyatakan bahawa derivatif minyak ikan yang dimurnikan, iaitu satu ubat preskripsi yang digelar Vascepa, lebih berkesan dalam menghalang masalah kardiovaskular berbanding apa yang disangkakan sebelum ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Berita, Berita Antarabangsa 25/03/2019 . 2 minit bacaan

  Bagaimana Jika Ibu Hamil Ingin Ambil Minyak Ikan? Selamat Atau Tidak?

  Fasa kehamilan mungkin menyebabkan ibu hamil berasa loya untuk makan ikan. Oleh itu, adakah pengambilan minyak ikan untuk ibu hamil dibolehkan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 25/02/2019 . 2 minit bacaan

  Minyak Ikan Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

  Asid lemak omega-3, yang banyak didapati dalam minyak ikan, semakin banyak digunakan dalam pengurusan penyakit kardiovaskular. Jelas bahawa minyak ikan yang digunakan dalam dos secara klinikal mengurangkan trigliserida ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 18/10/2018 . 2 minit bacaan

  Tak Semua Lemak Itu Jahat, Ini 4 Sumber Terbaik Untuk Dapatkan Lemak Sihat

  Tidak semua jenis lemak adalah jenis lemak jahat. Ada juga kategori jenis lemak baik atau lemak sihat yang bagus untuk anda. Apakah contohnya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 20/06/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sklerosis berbilang

  Oh! Ini Rupanya Cara Elak Penyakit Sklerosis Berbilang, Rahsianya Hanya Makan Ikan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan
  minyak zaitun

  Minyak Zaitun: Adakah Ia Pilihan yang Sihat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 02/07/2020 . 8 minit bacaan
  makanan

  4 Jenis Makanan Baik Bantu Anda Elak Bahaya Jerebu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/09/2019 . 3 minit bacaan
  minyak ikan

  8 Kelebihan Minyak Ikan Untuk Kesihatan, Salah Satunya Baik Untuk Jantung Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/06/2019 . 6 minit bacaan