Tertekan, Bagaimana untuk Kekal Sihat?

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 4 minit bacaan
Share now

Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri

Pernahkah anda perasan bagaimana orang mengalami situasi tertekan sering kali tidak ada mood untuk mencuba sesuatu yang baru, apatah lagi bergerak dan memberi penekanan ketika bersenam? Walaupun senaman dikatakan sangat berkesan dari segi mengurangkan emosi tekanan, ianya boleh menjadi sia-sia tanpa motivasi dan tekad untuk memulakannya.

Orang yang tertekan juga mungkin kebiasannya makan dengan terlalu banyak untuk meningkatkan endorphin yang membantu mereka menjalani hari tersebut. Faktor-faktor ini digabungkan menjadi resipi yang sempurna untuk gaya hidup yang tidak sihat. Ini menjelaskan mengapa emosi tertekan bukan sekadar cabaran emosi tetapi juga fizikal.

Mengapa sukar untuk kekal sihat ketika anda tertekan?

1. Jumlah dopamine yang rendah.

Dopamine adalah neurotransmitter dalam badan anda yang membantu anda berasa teruja dan bahagia. Tahap rendah neurotransmitter ini boleh menyebabkan perasaan keletihan yang melampau, letih dan kurang bersemangat. Ianya seolah-olah mekanisme seluruh badan anda berfungsi melawan motivasi anda untuk bangun dan bergerak.

2. Kesukaran untuk memulakan rutin yang baharu.

Memulakan rutin baru boleh berasa ianya hampir mustahil dan mencabar apabila anda berasa lemah dan tertekan. Tugas yang lebih kecil seperti bangun dari katil dan berjalan kaki di luar sudah agak mencabar. Memulakan dan menepati pelan kesihatan yang baharu juga boleh menimbulkan kesukaran yang besar.

3. Kurang sokongan sosial.

Pengasingan diri adalah biasa pada individu yang tertekan kerana mereka tidak mahu orang yang mereka sayangi melihat mereka berada pada titik terendah mereka. Walaupun jika ada yang mendekati mereka, ianya hanya  akan bermanfaat jika mereka menerima sokongan sosial yang tepat untuk menaikkan mereka semula. Tanpa tenaga positif dan sokongan daripada orang lain, ini boleh menyebabkan mereka mengulanginya dan kehilangan motivasi untuk menjadi lebih baik.

4. Percakapan negatif terhadap diri sendiri.

Individu yang tertekan kadang-kadang dapat mendengar banyak dialog dalaman negatif yang membawa kepada kritikan negatif terhadap diri sendiri. Kitaran ganas boleh berlaku di mana percakapan negatif terhadap diri negatif memujuk mereka untuk tidak menjadi sihat atau bahawa mereka tidak sepatutnya sihat, menyebabkan mereka berasa lebih tertekan. Sebaliknya, emosi kemurungan ini memburukkan lagi percakapan negatif terhadap diri dan kitarannya akan berterusan.

Bagaimana untuk kekal sihat meskipun dalam keadaan tertekan?

Berita baiknya ialah motivasi adalah otot mental yang menjadi semakin kuat sekiranya semakin banyak anda menggunakannya. Terdapat cara yang berkesan untuk melatih motivasi anda untuk menjadi lebih kuat untuk menjadikan diri anda sihat. Ini berfungsi agak sama dengan emosi negatif, semakin banyak anda memanjakannya, ianya akan menjadi semakin kuat.

Jika anda merasa sukar untuk melepaskan kitaran ini, ketahui bahawa anda mempunyai keupayaan untuk menguatkan minda anda dan menuju ke arah yang bertentangan untuk memperkuat emosi positif anda.

Sayangi diri anda

Ramai orang merasakan bahawa cinta terhadap diri sendiri boleh menjadi narsistik dan terlalu memanjakan sementara ada yang berpendapat bahawa bagaimana seseorang dapat mencintai orang lain jika seseorang itu tidak belajar mencintai dirinya sendiri. Aphorisme yang terakhir membuktikan secara sah bahawa belas kasihan terhadap diri adalah penting ketika cuba mengatasi emosi tertekan dan bergerak ke arah menjadi sihat.

Ia juga mengatakan bahawa sekiranya seseorang ingin menjadi bahagia, cinta dan penerimaan diri adalah penting untuk kepuasan dan kesejahteraan dalaman.

Jadi, makan, berdoa, cinta dan senaman akan mengikutinya.

Percakapan terhadap diri sendiri secara positif

Adalah penting untuk menolak ‘menghukum diri sendiri’ melalui kritikan diri dan percakapan terhadap diri sendiri yang negatif apabila anda tidak mencapai matlamat kesihatan yang anda ingin capai.

Kebanyakan masa, musuh kita yang paling besar adalah diri kita sendiri. Pemikiran-pemikiran tidak terucap yang berada dalam minda kita kadang-kadang boleh menjadi sangat keras terhadap kita dan tidak memihak kepada diri kita sendiri yang boleh menjadi tidak sihat dari segi mental dan emosi.

Adalah penting untuk mengamalkan percakapan terhadap diri yang positif seperti, “Saya berjaya hari ini, saya dapat berjalan selama 15 minit yang merupakan langkah perubahan daripada apa yang saya jadi semalam”

Bermula dengan perkara kecil

Daripada memberi tumpuan kepada memulakan rutin baru, ia mungkin mencukupi untuk memulakan dengan pencapaian kecil seperti bergerak dari katil dan berjalan kaki selama 5 minit. Ia juga penting untuk mengakui pencapaian ini tanpa mengira selama mana masa ianya dilaksanakan.

Sesusah mana untuk menyeret diri anda daripada tempat tidur, ianya pasti bernilai untuk memulakan mood anda. Anda pasti akan berasa lebih baik kerana anda berjaya menolak diri anda sendiri sedikit sebanyak untuk melakukannya.

Beri perhatian kepada respons tubuh badan anda

Sebagai manusia, kita berkemungkinan besar akan terus melakukan perkara-perkara yang membantu kita untuk berada dalam tabiat merasa baik tentang diri kita sendiri. Selepas mencuba menarik diri anda keluar daripada katil dan berjalan selama kira-kira 5 minit, perhatikan bagaimana badan anda memberi respons dan emosi yang anda alami.

Jika diri anda mengecewakan, maafkan diri anda dan teruskan

Percubaan kecil dan berkesan untuk menjaga kesihatan biasanya melibatkan matlamat realistik dalam jangka masa pendek. Ia juga akan membantu mengingati bahawa kemajuan tidak akan sama dengan kesempurnaan.

Sekiranya anda terlepas satu hari untuk melakukan senaman atau berlebihan dengan sekeping kek keju coklat berganda, itu tidak bermakna anda telah gagal dalam usaha anda untuk menjadi sihat. Maafkan diri anda dan mulaikan perjalanan kesihatan anda sekali lagi.

Dapatkan bantuan

Jika semua ini tidak membantu dan anda masih merasakan diri anda tidak bermanfaat, dapatkan pertolongan, dapatkan sokongan daripada orang yang disayangi atau dapatkan bantuan profesional. Ia tidak membuat anda kurang daripada seseorang untuk mencari pertolongan, kerana kita semua memerlukan motivasi dan sedikit bantuan untuk masa sekarang dan kemudian?

Atasi emosi tertekan anda sebelum ianya mengatasi anda. Ketahuilah bahawa setiap perjalanan yang hebat bermula dengan langkah pertama. Bersiaplah untuk langkah pertama iaitu bersifat belas kasihan terhadap diri sendiri dan mengatasi emosi negatif untuk bergerak ke arah menjadi lebih sihat, secara fizikal, emosi dan mental.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  DARI PAKAR Pamilia Lourdunathan

  Mengatasi Keadaan Setelah Jantung Terhenti

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri. Lebih daripada 320,000 kes jantung terhenti berlaku di luar hospital setiap tahun di Amerika Syarikat. Jantung terhenti dipicu oleh kerosakan elektrik di bahagian jantung ...

  Ditulis oleh Pamilia Lourdunathan
  jantung terhenti

  Diabetes: Menguruskan Emosi Anda

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri. Kajian telah menunjukkan bahawa individu yang mempunyai diabetes mempunyai risiko kemurungan yang lebih tinggi berbanding populasi normal. Masalah diabetes dan masalah ...

  Ditulis oleh Pamilia Lourdunathan
  emosi

  Diabetes: Adakah Anda Bersedia Untuk Mengubah Tabiat Anda?

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri. Dianggarkan bahawa sekitar 350 juta individu di seluruh dunia telah didiagnosis menderita diabetes. Berjuta-juta orang lain mungkin tidak didiagnosis memandangkan setiap ...

  Ditulis oleh Pamilia Lourdunathan
  diabetes

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jika Ada Sesekali Terfikir Untuk Membunuh Diri, Apa Kata Cuba 5 Cara Ini Untuk Atasinya

  Walaupun ketika kehidupan harian seperti tiada maknanya, percayalah masih ada cara untuk menyelesaikan masalah melanda dan mengatasi keinginan bunuh diri.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 09/09/2020 . 3 minit bacaan

  Selalu Marah Tak Tentu Pasal? Itu Maksudnya Anda Perlukan ‘Me Time’ Untuk Seketika!

  Ada masanya anda mungkin akan cepat marah-marah tanpa sebab. Itu tandanya anda perlukan sedikit masa bersendirian untuk mendapatkan ketenangan diri!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 02/09/2020 . 3 minit bacaan

  Lupakan Mentalist Joker, Ini BAHAYA Jika Anda Guna Khidmat Konsultasi Berbayar Online Tak Diiktiraf

  Baru-baru ini, tular servis berkaitan pakar psikiatri yang ditawarkan secara online oleh Mentalist Joker. Adakah beliau benar-benar seorang ahli psikiatri?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 06/08/2020 . 3 minit bacaan

  Mak Buyung Selalu Kemurungan? BAHAYA Bukan Pada Ibu Saja Tapi Juga Bayi

  Ibu mengandung sememangnya akan mengalami perubahan secara fizikal atau emosi. Namun ia boleh menyebabkan kemurungan dan memberikan kesan kepada kandungan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 10/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  muka stress

  Jangan Selalu Stres, Kalau Tak Nak Muka Berubah Jadi Macam Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 3 minit bacaan
  kesihatan mental

  Hari Statistik Dunia 20 Okt: Angka Kesihatan Mental Dunia Meningkat Angkara COVID-19

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  bayi di dalam rahim

  Nak Tahu, 24 Jam Sebelum Lahir, Ada 11 Benda Bayi Buat Dalam Perut Ibu! No 8 Paling Tak Sangka!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/10/2020 . 3 minit bacaan
  menyanyi dan menari

  Bukan Sekadar Hobi, Menyanyi & Menari Adalah Penawar Stres Terbaik! Tak Percaya? Jom Baca Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan