backup og meta

Komunikasi Positif Galak Kanak-kanak Untuk Makan Sihat

Fakta Disemak oleh Dr. Shelby


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 10/07/2020

Komunikasi Positif Galak Kanak-kanak Untuk Makan Sihat

Komunikasi positif dengan kanak-kanak berkenaan manfaat makanan yang boleh dikaitkan dengan mereka, boleh membuatkan mereka untuk makan dengan lebih sihat.

Ini berdasarkan penyelidikan yang dilaksanakan oleh para saintis dari Washington State University dan Florida State University yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition Education and Behavior.

Komunikasi positif menggalakkan pemakanan kanak-kanak yang lebih sihat

Para penyelidik mendapati kenyataan yang menggalakkan seperti ‘makan sayur jika anda ingin membesar dengan lebih cepat dan berlari dengan lebih pantas’ adalah lebih berkesan untuk menggalakkan kanak-kanak untuk membuat pilihan makanan yang sihat berbanding daripada menunjukkan makanan secara berulang tanpa sebarang komunikasi atau perbualan.

Malah, kanak-kanak makan dua kali lebih banyak makanan yang sihat apabila mereka diberitahu bagaimana ia akan memberi manfaat kepada mereka dari segi yang mereka faham berbanding ketika mereka diberikan makanan tanpa maklumat kontekstual.

Menurut Jane Lanigan, profesor madya di Jabatan Pembangunan Manusia, Washington State University, setiap kanak-kanak mahu menjadi lebih besar, lebih cepat, dan dapat melompat lebih tinggi. Dengan menggunakan contoh-contoh jenis ini, menjadikan makanan lebih menarik untuk dimakan.

Penyelidikan terdahulu menunjukkan bahawa menawarkan makanan berulang kali meningkatkan kemungkinan kanak-kanak akan mencuba sesuatu yang baharu. Tetapi penyelidikan tersebut tidak melihat kepada konteks penawaran tersebut.

Dalam penyelidikan mereka, Lanigan dan rakan penyelidiknya ingin melihat sama ada frasa pemakanan yang berpusatkan kanak-kanak (CCNPs), iaitu kenyataan penggalakkan (affirmative) yang menyampaikan manfaat makanan sihat, boleh mempengaruhi kanak-kanak untuk membuat pilihan makanan yang lebih sihat. Frasa memberi tumpuan kepada matlamat kanak-kanak dan berdasarkan maklumat pemakanan yang tepat.

Kesan komunikasi terhadap pengambilan makanan sihat kanak-kanak

Para penyelidik mendapati bahawa dalam tempoh sebulan kemudian, kanak-kanak makan dua kali lebih banyak makanan CCNP mereka dengan pendedahan berulang berbanding dengan makanan tanpa kata-kata positif. Menurut Lanigan, apabila para penyelidik menunjukkan lentil kepada kanak-kanak, para penyelidik akan mengatakan “Ini akan membantu anda membesar dan berlari lebih cepat.’

Dari masa ke masa, penyelidikan Lanigan dan rakan penyelidikannya menunjukkan bahawa penggunaan CCNP mungkin meningkatkan pengambilan jumlah makanan yang sihat yang dimakan oleh kanak-kanak.

Baca juga:

 • Pemakanan Sihat Untuk Kesihatan Mental
 • Alternatif Makanan Sihat Ketika Alami Tekanan
 • Pemakanan Sihat, Bantu Atasi Tekanan
 • Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Dr. Shelby


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 10/07/2020

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan