Biar Betul Ketagih Online Shopping Ada Kaitan Dengan Masalah Mental? Ini Penjelasannya…

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 25/08/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Ketagihan online shopping vs masalah mental, apa kaitan antara kedua-duanya? Ada masa je mesti nak tengok laman web online shopping, rasa macam tak lengkap hidup kalau sehari tak beli barang.

Siapa yang lalui keadaan macam ni, angkat tangan?

Ketagihan online shopping

Pakar psikoterapi mengatakan tabiat ketagihan membeli-belah dalam talian mempunyai kaitan dengan keadaan mental dan ia boleh menjejaskan kesihatan mental dan hubungan sosial individu. 

1 kajian analisis telah dijalankan ke atas 122 individu yang mempunyai ketagihan berbelanja secara online.

Ia diterbitkan dalam jurnal Comprehensive Psychiatry ini mendapati mereka mempunyai risiko kecenderungan menghidapi kemurungan dan anxiety (kegelisahan) yang lebih tinggi daripada biasa.

online shopping

Persoalan yang dibangkitkan adalah mengenai kewujudan kedai dan aplikasi atas talian serta kemudahan penghantaran ke rumah yang telah memberikan dimensi baru kepada konsep shopaholic. 

Internet telah menjadikan aktiviti membeli-belah lebih mudah dari pelbagai aspek seperti tiada had masa iaitu boleh diakses 24 jam sehari dan harga yang mampu milik.

Keadaan ini bermakna remaja dan belia adalah antara golongan yang berisiko untuk mengalami buying-shopping disorder.

Masalah mental kesan ketagihan online shopping

Buying-shopping disorder (BSD) merupakan satu masalah yang telah lama dikesan.

Tetapi dalam zaman teknologi internet ini, BSD telah diangkat ke dalam fasa lain dan ia mempengaruhi satu daripada 20 individu

Individu dengan keterujaan berbelanja atas talian ini mungkin akan berakhir dengan timbunan barangan yang dipesan, hutang keliling pinggang, perselisihan faham dengan ahli keluarga dan pasangan serta hilang kawalan diri. 

Menurut pakar psikoterapi di Hannover Medical School di Jerman, Dr Astrid Müller, “Sudah masanya untuk mengenal pasti BSD sebagai salah satu masalah berkaitan kesihatan mental dan memfokuskan mengenai BSD di internet. 

Kesan serius

Buat masa ini, BSD tidak diklasifikasikan sebagai gangguan tetapi diletakkan di bawah kategori yang dinamakan ‘gangguan kawalan impuls’.

Namun, bagi para penyelidik dari Jerman ini, BSD memerlukan lebih pemerhatian kerana ia boleh mendatangkan kesan mental yang serius. 

masalah mental

BSD dalam bentuk atas talian ini boleh mewujudkan keinginan melampau untuk membeli barangan dan menimbulkan kepuasan apabila berbelanja.

Keadaan ini seterusnya boleh membawa kepada kesukaran untuk mengawal diri, tekanan melampau dan masalah lain yang melibatkan psikiatri serta menjejaskan perhubungan.

Akhir kata

Jika anda suka online shopping, tiada salahnya. Tetapi anda harus tahu untuk mengawal diri dalam berbelanja dan elakkan daripada membeli sesuatu yang tidak anda perlukan walaupun harga yang ditawarkan murah.

Berjimat dalam berbelanja, okay?

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy"

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Bipolar TIDAK SAMA Dengan Kemurungan! Ini Yang Perlu Anda Tahu Tentang Beza Kedua-duanya

Ada yang menganggap, penyakit bipolar itu sama sahaja dengan episod kemurungan. Namun, gangguan bipolar sebenarnya amat berbeza daripada yang disangka!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 17/08/2020 . 3 minit bacaan

Lupakan Mentalist Joker, Ini BAHAYA Jika Anda Guna Khidmat Konsultasi Berbayar Online Tak Diiktiraf

Baru-baru ini, tular servis berkaitan pakar psikiatri yang ditawarkan secara online oleh Mentalist Joker. Adakah beliau benar-benar seorang ahli psikiatri?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 06/08/2020 . 3 minit bacaan

Kanak-kanak Gemuk Lebih Mudah Alami Depresi? Ini 7 Tanda Kemurungan Pada Si Kecil Obes

Obesiti mungkin menjadi antara faktor utama kemurungan kanak-kanak. Bagaimana cara untuk atasi masalah kesihatan mental kanak-kanak ini?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 29/07/2020 . 3 minit bacaan

Gila Seks Bukan Gelaran Tetapi Penyakit! Ini 5 Kriteria Jika Anda Salah Seorang Daripadanya

Mempunyai nafsu syahwat adalah normal namun bagaimana jika ia menguasai diri dengan teruk? Ini 5 kriteria orang yang gila seks. Jom klik untuk tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 09/07/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

hubungan seks mengecewakan

Benarkah Tahap Kesihatan Mental Ganggu Prestasi Kalian Di Ranjang? Ya, Ini 5 Kaitannya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
penyakit demensia

Jika Ada Ahli Keluarga Menghidap Demensia, Ajak Mereka Lakukan 5 Perkara MENARIK Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
kesihatan mental

Betul Ke Individu Yang Kekurangan Vitamin B12 Berisiko Alami Masalah MENTAL? Bahaya Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 02/09/2020 . 3 minit bacaan
permainan video

Kaki Game, Ini 11 Tanda Anda Sedang Alami Ketagihan Game! Sila Berpada-pada

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan