Biar Betul Ketagih Online Shopping Ada Kaitan Dengan Masalah Mental? Ini Penjelasannya…

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 25/08/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Ketagihan online shopping vs masalah mental, apa kaitan antara kedua-duanya? Ada masa je mesti nak tengok laman web online shopping, rasa macam tak lengkap hidup kalau sehari tak beli barang.

Siapa yang lalui keadaan macam ni, angkat tangan?

Ketagihan online shopping

Pakar psikoterapi mengatakan tabiat ketagihan membeli-belah dalam talian mempunyai kaitan dengan keadaan mental dan ia boleh menjejaskan kesihatan mental dan hubungan sosial individu. 

1 kajian analisis telah dijalankan ke atas 122 individu yang mempunyai ketagihan berbelanja secara online.

Ia diterbitkan dalam jurnal Comprehensive Psychiatry ini mendapati mereka mempunyai risiko kecenderungan menghidapi kemurungan dan anxiety (kegelisahan) yang lebih tinggi daripada biasa.

online shopping

Persoalan yang dibangkitkan adalah mengenai kewujudan kedai dan aplikasi atas talian serta kemudahan penghantaran ke rumah yang telah memberikan dimensi baru kepada konsep shopaholic. 

Internet telah menjadikan aktiviti membeli-belah lebih mudah dari pelbagai aspek seperti tiada had masa iaitu boleh diakses 24 jam sehari dan harga yang mampu milik.

Keadaan ini bermakna remaja dan belia adalah antara golongan yang berisiko untuk mengalami buying-shopping disorder.

Masalah mental kesan ketagihan online shopping

Buying-shopping disorder (BSD) merupakan satu masalah yang telah lama dikesan.

Tetapi dalam zaman teknologi internet ini, BSD telah diangkat ke dalam fasa lain dan ia mempengaruhi satu daripada 20 individu

Individu dengan keterujaan berbelanja atas talian ini mungkin akan berakhir dengan timbunan barangan yang dipesan, hutang keliling pinggang, perselisihan faham dengan ahli keluarga dan pasangan serta hilang kawalan diri. 

Menurut pakar psikoterapi di Hannover Medical School di Jerman, Dr Astrid Müller, “Sudah masanya untuk mengenal pasti BSD sebagai salah satu masalah berkaitan kesihatan mental dan memfokuskan mengenai BSD di internet. 

Kesan serius

Buat masa ini, BSD tidak diklasifikasikan sebagai gangguan tetapi diletakkan di bawah kategori yang dinamakan ‘gangguan kawalan impuls’.

Namun, bagi para penyelidik dari Jerman ini, BSD memerlukan lebih pemerhatian kerana ia boleh mendatangkan kesan mental yang serius. 

masalah mental

BSD dalam bentuk atas talian ini boleh mewujudkan keinginan melampau untuk membeli barangan dan menimbulkan kepuasan apabila berbelanja.

Keadaan ini seterusnya boleh membawa kepada kesukaran untuk mengawal diri, tekanan melampau dan masalah lain yang melibatkan psikiatri serta menjejaskan perhubungan.

Akhir kata

Jika anda suka online shopping, tiada salahnya. Tetapi anda harus tahu untuk mengawal diri dalam berbelanja dan elakkan daripada membeli sesuatu yang tidak anda perlukan walaupun harga yang ditawarkan murah.

Berjimat dalam berbelanja, okay?

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Gangguan Sakit Jiwa Ini Adalah Antara Yang PALING SUKAR Dikesan & Dirawat, Cuba Periksa!

Anda mungkin pernah mendengar beberapa gangguan personaliti seperti OCPD dan OCD, tetapi pernahkah anda mendengar mengenai gangguan BPD?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 19/10/2020 . 3 minit bacaan

Ramai Sakit Jiwa Angkara COVID-19, Mungkinkah PKPB Kali Ini Bakal Tambah Bilangan Pesakit Mental?

Ketika COVID-19, kesihatan mental merupakan sesuatu yang perlu dipandang serius. Tambahan lagi, masalah mental merupakan sesuatu yang boleh membawa maut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 08/10/2020 . 3 minit bacaan

Kes Bunuh Diri Di Negara Jepun Adalah Tinggi! Adakah Isolasi Sosial Jadi Punca Utama?

Seperti mana yang kita semua tahu, kes bunuh diri di Jepun adalah sangat tinggi. Adakah isolasi sosial jadi punca utama? Jom ikuti artikel ini untuk tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 02/10/2020 . 3 minit bacaan

Benarkah Tahap Kesihatan Mental Ganggu Prestasi Kalian Di Ranjang? Ya, Ini 5 Kaitannya!

Untuk pengetahuan anda, hubungan seks suami isteri terjejas akibat banyak perkara termasuklah masalah mental. Jom baca untuk tahu lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 15/09/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

kesihatan emosi

Hari Toleransi Sedunia: Sejauh Manakah Anda Harus Bersabar Dengan Perilaku Toksik?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nana Muhammad
Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan
wabak koronavirus dan PTSD

Penghidap Trauma PTSD Terkesan Dengan Pandemik COVID-19! Ini Cara Rawatan Di Rumah

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 05/11/2020 . 3 minit bacaan
stres pasca trauma

Jangan Biarkan Jika Alami Stres Pasca Trauma PTSD, Penghidap Berisiko Kena Penyakit Kronik!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 21/10/2020 . 3 minit bacaan
kesihatan mental

Hari Statistik Dunia 20 Okt: Angka Kesihatan Mental Dunia Meningkat Angkara COVID-19

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan