Tip Hindari Tidur Berdengkur

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Berdengkur adalah sesuatu yang normal untuk berlaku ketika anda sedang tidur. Ia merupakan satu tabiat yang lebih cenderung dialami oleh individu lelaki berbanding wanita. Namun, tidur berdengkur juga boleh menjadi petunjuk kepada masalah kesihatan yang serius dan berisiko untuk mewujudkan masalah kesihatan yang kronik apabila usia semakin bertambah. Tanpa anda sedari, masalah tidur berdengkur ini juga boleh mengganggu ketenteraman pasangan anda. Jadi, apa kata anda ikuti artikel ini untuk mengetahui cara untuk hindari tidur berdengkur.

Tip hindari tidur berdengkur

 1. Berat badan

Cuba untuk kekalkan berat badan yang sihat dan seimbang dengan mengamalkan pengambilan diet pemakanan yang sihat. Mempunyai berat badan yang berlebihan boleh menyebabkan dengkur. Lemak pada bahagian leher akan mengecilkan saluran udara dan menghalang aliran udara keluar masuk dengan bebas.

Mungkin anda boleh mencuba untuk mengurangkan berat anda jika pertambahan berat membuatkan anda berdengkur. Ini kerana individu yang berbadan kurus juga, ada masanya turut berdengkur.

 1. Posisi tidur

Tidur meniarap mungkin menyebabkan kedudukan lidah anda menghalang laluan udara pada tekak – mengakibatkan muncul bunyi getaran yang menyebabkan dengkur. Mengubah posisi tidur anda kepada cara mengiring dipercayai dapat membantu anda mengatasi masalah ini. Jika masalah ini masih berterusan, ia mungkin disebabkan masalah apnea tidur obstruktif dan anda perlu berjumpa doktor untuk membantu menyelesaikan masalah ini.

 1. Alkohol, merokok

Hindari pengambilan alkohol sebelum tidur dapat mengurangkan kecenderungan untuk mengalami dengkuran. Ini kerana alkohol menyebabkan otot anda menjadi terlalu ‘tenang’ berbanding ketika waktu tidur biasa. Keadaan ini sekali gus menyebabkan bahagian belakang tekak anda ‘jatuh’ ke belakang ketika anda bernafas – mengakibatkan munculnya dengkur. Merokok merupakan antara tabiat yang turut boleh menyebabkan dengkur anda menjadi lebih teruk. Jadi, sebaiknya pilih untuk kurang merokok atau untuk lebih baik, cuba untuk berhenti merokok.

 1. Pemakanan

Perhatikan apa yang anda makan. Mengambil sebarang hidangan berat mungkin boleh mengganggu tidur dan memburukkan lagi masalah dengkur anda. Untuk mendapatkan tidur yang baik, makan malam beberapa jam sebelum tidur. Dan jika anda terasa untuk mengunyah sesuatu sebelum tidur, snek sihat seperti potongan buahan adalah pilihan terbaik.

 1. Alahan

Mengalami alahan juga boleh menyebabkan anda berdengkur. Apabila saluran pernafasan anda terhalang, sistem pernafasan berlaku melalui mulut. Cuba ubati alahan anda dengan pengambilan antihistamin sebelum tidur mungkin dapat membebaskan gangguan pada laluan hidung anda.

 1. Bersenam

Anda boleh mengurangkan berat anda dengan bersenam. Dan sebenarnya walaupun anda mungkin tidak mengalami sebarang masalah berkaitan dengan berat, bersenam secara tetap boleh membantu anda mendapat tidur yang lebih baik dan mengurangkan dengkuran. Ini kerana bersenam menjadikan otot anda lebih kuat dan mengurangkan risiko ‘penghalangan’ laluan pernafasan ketika tidur.

 1. Air

Cuba untuk mengamalkan tabiat minum air dengan banyak. Ini dapat membantu badan kekal terhidrasi. Apabila anda mengalami dehidrasi, cecair seakan mukus akan terbentuk pada bahagian dalam mulut dan tekak yang menghalang udara dan membuat anda berdengkur.

Anda boleh mencuba tip hindari tidur berdengkur ini untuk membantu anda mengatasi masalah dengkur yang anda hadapi. Tetapi jika ia masih berterusan dan mungkin menganggu tidur anda, sebaiknya anda berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut untuk mengenal pasti jika terdapat sebarang masalah kesihatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Biar Gangguan Seks Ketika Tidur Berterusan, Ini 4 Cara Atasinya!

  Pernahkah anda atau pasangan mengalami gangguan seks ketika tidur? Jika ya, artikel ini amat sesuai buat anda! Jom klik untuk tahu 5 cara atasinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 29/07/2020 . 3 minit bacaan

  Nafsu Berahi Hilang Akibat Tak Cukup Tidur? Ini Kesan Jika Anda Tak Jaga Waktu Tidur!

  Rasa mengantuk sebab tak cukup tidur boleh menyebabkan nafsu seks anda kurang. Ini boleh mengganggu kemesraan di antara anda dan pasangan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Buat Anda Yang Sayang Sangat Dengan Bantal Busuk, AWAS Dengan 7 Perkara Ini!

  Anda ada bantal busuk? Ya, ia mungkin normal namun ketahuilah bahawa terdapat 7 bahaya yang menanti anda! Jom klik artikel ini untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 22/07/2020 . 3 minit bacaan

  Terlalu Penat Kerja Boleh Sebabkan Berdengkur Pada Waktu Malam?

  Adakah salah satu punca berdengkur datang dari penat bekerja? Jom ikuti artikel kami untuk tahu punca sebenar yang boleh sebabkan dengkuran.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 14/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  gangguan tidur menghantar mesej

  Dalam Banyak-Banyak Gangguan Tidur, ‘Sleep Texting’ Paling RARE! Mungkin Anda Pernah Alaminya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/09/2020 . 3 minit bacaan
  waktu tidur

  Waktu Tidur Setiap Orang Berbeza, Kalau Nak Sihat Patuhi Jam Tidur Ini Ikut Peringkat Umur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 08/09/2020 . 3 minit bacaan
  manfaat tidur siang

  Sering Mengantuk Ketika Bekerja? Cuba Power Nap Sebentar, Pasti Anda Terus Segar!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 24/08/2020 . 3 minit bacaan
  penutup telinga untuk tidur

  Pakai Earplug Sebab Tak Nak Dengar Bunyi Bising Bila Tidur, Selamat Atau Tidak Perbuatan Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 14/08/2020 . 3 minit bacaan