Kanak-kanak Obesiti Harus Diberikan Rawatan Pintasan Gastrik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Masalah kegemukan boleh berlaku kepada sesiapa, malahan kanak-kanak juga tidak terkecuali. Namun, rawatan pilihan yang ada buat kanak-kanak obesiti adalah terlalu terhad berbanding individu dewasa.

Rawatan obesiti

Selalunya rawatan pembedahan merupakan pilihan terakhir buat individu dewasa dengan masalah kegemukan. Namun kini, rawatan pintasan gastrik (gastric bypasses) dicadangkan sebagai rawatan pilihan awal kepada kanak-kanak yang mengalami obesiti bagi menangani isu kegemukan, berbanding pilihan rawatan terakhir bagi individu dewasa.

Cadangan ini dibuat selepas beberapa kajian dilakukan dan menunjukkan bahawa rawatan pintasan gastrik ini merupakan satu pilihan yang selamat. Ia dapat membantu proses penurunan berat badan dengan lebih cepat dan bertahan lama. Malahan risiko untuk berdepan masalah diabetes dan tekanan darah tinggi juga tiada. 

Penyelidik memberitahu, walaupun kebanyakan pesakit yang terlibat dalam kajian ini adalah remaja dan hanya seorang kanak-kanak berusia 12 tahun, tetapi kaedah rawatan pintasan ini tidak menemukan sebarang masalah negatif dalam tumbesaran mereka. 

Pilihan selamat

American Academy of Pediatrics (AAP) mengatakan lebih ramai remaja termasuklah kanak-kanak dengan obesiti, perlu diberikan pilihan untuk melakukan rawatan pintasan gastrik. Ini dapat membantu menghentikan tabiat makan secara berlebihan yang sering kali menjadi amalan gaya hidup harian.

AAP juga mengesyorkan bahawa pembedahan yang memakan kos sehingga USD20,000 (RM83,690) ini harus dianggap sebagai satu pilihan yang selamat. Malahan pihak AAP juga mencadangkan bahawa ia perlu menjadi antara masalah kesihatan yang mendapat perlindungan insurans bagi golongan belia remaja. 

Kesan sampingan

Menurut penulis utama kajian, seorang profesor pediatrik di Duke University, Dr Sarah Armstrong, sememangnya kanak-kanak yang belum akil baligh belum cukup memahami implikasi pembedahan yang akan mengubah hidup mereka.

“Individu yang menjalani rawatan ini mungkin akan berasa sakit secara fizikal jika mereka makan terlalu banyak atau mengambil makanan berlemak atau bergula dalam kuantiti yang tinggi,” jelas Dr Armstrong.

Walau bagaimanapun, bagi Dr Armstrong faktor usia tidak boleh dijadikan penghalang kepada rawatan yang berpotensi. Ini kerana kanak-kanak yang mengalami obesiti pada tahap kronik lebih berisiko untuk mengalami masalah kesihatan seperti diabetes, tekanan darah tinggi dan apnea tidur.

Masalah utama

Menurut Centers for Disease Control and Prevention (CDC) di Amerika Syarikat, masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak merupakan masalah kesihatan utama yang mendatangkan kebimbangan ibu bapa, selain daripada penyalahgunaan dadah dan merokok.

Melalui data terkini, terdapat 4.8 juta kanak-kanak di Amerika berusia 10 hingga 17 tahun berdepan masalah berat badan berlebihan. Obesiti adalah faktor risiko utama yang membawa kepada beberapa keadaan kesihatan kronik seperti diabetes jenis 2, strok, serangan jantung serta beberapa jenis kanser.

Pencegahan 

Melakukan pencegahan sudah pasti merupakan perkara yang paling penting untuk dilakukan bagi mengelakkan kanak-kanak daripada mengalami masalah obes. Ini kerana berdasarkan kajian, kanak-kanak lelaki berusia 5 tahun dengan berat berlebihan adalah empat kali ganda akan mengalami obesiti pada usia 14 tahun.

Jadi sebagai ibu bapa, anda perlu memainkan peranan anda untuk mencegah masalah ini daripada berlaku kepada anak-anak. Berikan pemakanan seimbang dan serta amalkan gaya hidup yang sihat. Ini kerana mencegah adalah lebih baik daripada merawat. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Wanita Lebih Ramai Yang Gemuk Berbanding Lelaki, Benar Ke? Ini Dapatan Kajian!

  Ramai yang percaya bahawa wanita gemuk adalah lebih ramai berbanding lelaki! Benarkah? Jom klik artikel ini untuk tahu jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 03/11/2020 . 3 minit bacaan

  Buah Epal Bukan Saja Bagus Untuk Kesihatan, Orang Nak Kurus Pun Boleh Amalkannya!

  Makan sebiji epal sehari mampu ‘menjauhkan’ seorang doktor. Ternyata ia benar kerana buah epal juga dikatakan dapat cegah obesiti. Jom baca artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 29/10/2020 . 3 minit bacaan

  Orang Nak Kurus Tak Boleh Makan Malam? SALAH! 6 Snek Ini Buat Anda Kenyang & Mudah Tidur

  Demi dapatkan berat ideal, ramai paksa diri untuk berlapar ketika malam, tapi tahukah anda terdapat makanan diet malam yang boleh diamalkan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/10/2020 . 3 minit bacaan

  Anda Suka Duduk Sepanjang Hari? Jangan Biasakan Diri, Amalan Ini Boleh Sebabkan Kanser!

  Penyakit kanser kesan daripada duduk terlalu lama? Bahaya, cuba baca artikel ini. Pastikan anda bukan dari golongan mereka yang terlalu banyak duduk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kanser 20/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tidur berlebihan

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
  kerap kencing

  Sering Buang Air Kecil Bukan Hanya Sebab Pundi Kencing Aktif, Ada 6 Lagi Punca Lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/11/2020 . 3 minit bacaan
  penyebab badan gemuk

  Bukan Hanya Banyak Makan, 5 Perkara Ini Juga Jadi Punca Utama Anda Cepat Gemuk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan
  berat badan berlebihan

  Badan Gemuk Tapi Cergas & Cukup Stamina, Masih Perlu Ke Untuk Turunkan Berat Badan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 11/11/2020 . 3 minit bacaan