Thrombophlebitis

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Thrombophlebitis?

Thrombophlebitis (atau radang urat) keadaan keradangan urat dan pembentukan darah beku. Apabila thrombophlebitis berlaku, aliran darah di kawasan itu menjadi perlahan dan boleh membentuk darah beku kecil dalam urat. Keradangan urat boleh menyebabkan kesakitan, kemerahan dan bengkak lengan atau kaki terjejas. Urat kaki lebih terjejas daripada urat lengan atau leher. Thrombophlebitis yang berhampiran permukaan kulit dikenali sebagai thrombophlebitis agriculture.

Thrombophlebitis tidak mengancam nyawa tetapi bahaya yang paling besar bilamana penyakit ini boleh menyebabkan darah beku boleh mengenai urat lebih dalam di dalam badan. Ini boleh membentuk darah beku yang lebih besar dalam vena yang mendalam, yang dipanggil dalam urat trombosis. Ini adalah keadaan yang sangat serius kerana darah beku dalam vena yang mendalam cenderung untuk putus dan menuju ke arah paru-paru, yang membawa kepada penyakit lain yang mengancam nyawa seperti embolisme pulmonari.

Apakah kebarangkalian Thrombophlebitis?

Thrombophlebitis adalah perkara biasa buat pesakit yang berusia 60 tahun ke atas. Wanita hamil juga boleh mempunyai thrombophlebitis sebelum atau sejurus selepas kelahiran. Sila berjumpa dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Thrombophlebitis?

Simptom biasa penyakit ini adalah kemerahan, bengkak atau haba di kawasan yang rosak. Thrombophlebitis akan menyebabkan perasaan keras, ketegangan dan kesakitan di kaki atau lengan. Selain itu, pesakit juga akan mengalami simptom demam.

Mungkin ada beberapa simptom tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai simptom, sila berunding dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Hubungi doktor anda jika anda mempunyai bengkak, kemerahan dan sakit di bahagian kaki – terutamanya jika anda mempunyai satu atau lebih faktor risiko thrombosisphlebitis. Jika ada terdapat bengkak, sakit kaki dengan kesukaran bernafas atau sakit dada ketika menarik nafas panjang, segera pergi ke bilik kecemasan. Berkemungkinan tanda-tanda dan simptom ialah trombosis vena dalam. Ia adalah satu keadaan yang meningkatkan risiko darah beku tertanggal daripada urat dan bergerak ke paru-paru.

Jika anda mempunyai sebarang tanda-tanda atau gejala-gejala yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh badan semua orang bertindak secara berbeza. Sentiasa rujuk dengan doktor anda apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca

Apakah Punca Thrombophlebitis?

Punca thrombophlebitis ialah darah beku. Darah beku boleh terbentuk disebabkan oleh beberapa faktor – apa-apa yang menghalang peredaran normal aliran darah. Darah beku boleh disebabkan oleh beberapa sebab:

 • Kecederaan kepada vena.
 • Gangguan pembekuan genetik.
 • Duduk di satu tempat terlalu lama

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Thrombophlebitis?

Terdapat banyak faktor-faktor risiko untuk keradangan thrombophlebitis termasuk:

 • Urat varikos di kaki.
 • Umur melebihi usia 60.
 • Duduk dalam tempoh yang lama (seperti di dalam kereta atau kapal terbang).
 • Terlantar untuk masa yang lama, terutamanya selepas pembedahan peringkat, infarksi miokardium, strok atau kecederaan kaki.
 • Terdapat perentak jantung atau kateter (tiub lembut, nipis) di dalam urat untuk tujuan rawatan perubatan, ini dapat merangsang angiogenesis dan mengurangkan aliran darah.
 • Merokok.
 • Kehamilan atau kelahiran yang meningkat tekanan urat di kaki dan pelvis.
 • Penggunaan pil kawalan kelahiran atau terapi penggantian hormon.
 • Berat badan berlebihan.
 • Sejarah keluarga pernah mengalami gangguan pembekuan.
 • Pesakit kanser.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Thrombophlebitis didiagnosis?

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk mencari kawasan bengkak merah dan merekodkan simptom. Jika doktor mengesyaki terdapat darah beku dalam vena dalam, doktor akan melakukan ultrasound. Ujian darah yang dikenali sebagai D-dimer juga boleh dilakukan untuk memeriksa trombosis vena dalam. Ujian ini tidak khusus untuk thrombophlebitis agriculture.

Bagaimana pesakit Thrombophlebitis dirawat?

Rawatan thrombophlebitis agriculture melibatkan rehat dan penjagaan untuk anggota badan yang terjejas. Rawatan ini memerlukan pesakit untuk menggunakan stoking perubatan. Sarung kaki ini boleh digunakan untuk mencegah trombosis vena dalam. Doktor anda akan mencadangkan ubat-ubatan anti-radang untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan keradangan. Antibiotik juga boleh ditetapkan untuk sebarang jangkitan.

Pesakit dengan thrombophlebitis akan berasa lebih baik selepas 7 hingga 10 hari rawatan.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Thrombophlebitis?

Gaya hidup berikut dan rawatan rumah mungkin membantu anda menghadapi thrombophlebitis:

 • Berhenti merokok.
 • Kurangkan berat badan jika anda mempunyai berat badan berlebihan atau obes.
 • Berdiri dan berjalan di sekitar atau meregangkan otot sekiranya anda duduk di dalam kereta atau kapal terbang untuk masa yang lama.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda untuk lebih memahami penyelesaian yang terbaik untuk anda.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga: