What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Masalah Darah Beku Secara Tiba-tiba Boleh Membawa Maut! Ini 7 Puncanya

Masalah Darah Beku Secara Tiba-tiba Boleh Membawa Maut! Ini 7 Puncanya

Penyakit darah beku merupakan sesuatu yang berlaku secara semula jadi untuk menghentikan pendarahan, lebih-lebih lagi ketika anda terluka ataupun terlibat dalam kemalangan.

Walau bagaimanapun, ia boleh juga berlaku tanpa diundang.

Jika keadaan ini berlaku tanpa sebab, darah beku tersebut boleh menyebabkan saluran darah anda tersumbat dan diserang sakit jantung, strok atau masalah kesihatan lain.

Darah beku boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tidak mengira umur, bangsa ataupun jantina.

Selain itu, darah juga boleh membeku pada kawasan yang tidak terluka seperti di dalam salur darah yang menghala ke tangan atau kaki anda, perut, jantung, paru-paru, otak dan juga buah pinggang.

Ada banyak perkara yang boleh menjadi punca kepada masalah ini. Untuk pengetahuan anda, faktor genetik juga boleh menyebabkan seseorang itu mengalami darah beku.

Sama jugalah dengan beberapa jenis penyakit dan kondisi lain seperti obesiti dan strok yang turut sama boleh menyebabkan seseorang itu mengalami darah beku.

Untuk mendapatkan lebih banyak info berkenaan Gangguan Darah, anda boleh klik di sini.

Faktor genetik yang boleh menyebabkan penyakit darah beku

penyakit darah beku

Faktor genetik merupakan salah satu punca penyakit darah beku yang mungkin ramai tidak tahu.

Kecacatan dari segi genetik boleh berlaku terhadap protein yang bertanggungjawab untuk membekukan darah dalam tubuh manusia.

Sebagai akibatnya, pesakit mungkin akan mengalami darah beku secara berlebihan. Disebabkan masalah ini berpunca daripada kecacatan genetik, penyakit darah beku yang pesakit alami boleh berlaku secara turun-temurun.

Anda mungkin lebih berisiko untuk mengalami darah beku atas faktor genetik jika:

 1. Mempunyai ahli keluarga yang pernah mengalami darah beku yang berbahaya.
 2. Pernah mengalami darah beku berkali-kali sebelum umur mencecah 40 tahun.
 3. Mengalami sejarah keguguran yang tidak dapat dijelaskan.
health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Penyakit darah beku: Kondisi lain yang menyebabkan saluran darah tersumbat

Banyak penyakit dan kondisi berbeza yang boleh menyebabkan darah beku ataupun hypercoagulation terbentuk pada kawasan badan yang berbeza.

Antara penyakit yang boleh menyebabkan darah beku pada kawasan jantung dan otak adalah:

1. Atherosclerosis

penyakit darah beku

Individu yang menghidap atherosclerosis akan mengalami pembentukan plak di dalam kawasan arteri. Lama-kelamaan, plak tersebut boleh pecah dan melukakan dinding arteri. Platlet akan berkumpul pada kawasan luka lalu membentuk darah beku.

Plak sebenarnya terdiri daripada gumpalan lemak, kolesterol dan lain-lain. Untuk pengetahuan anda, plak ini boleh membesar dari segi saiz dan bertindak untuk menghalang salur darah sepenuhnya.

Apabila plak ini mengalami inflamasi, ia boleh pecah dan menyebabkan terbentuknya darah beku.

2. Diabetes punca penyakit darah beku

Individu yang mempunyai diabetes berisiko lebih tinggi untuk meninggal dunia disebabkan oleh saluran darah yang tersumbat.

Malah 80% daripada mereka yang mempunyai penyakit ini akan meninggal dunia disebabkan oleh darah beku.

3. Kegagalan jantung

Penyakit darah beku turut boleh menyebabkan kegagalan jantung. Apabila jantung mula mengepam darah dengan lebih perlahan, darah beku lebih mudah untuk terbentuk pada saluran darah. Akibatnya, darah beku ini boleh menyebabkan seseorang itu mengalami kegagalan jantung.

4. Degup jantung tidak sama

Kondisi ini turut dikenali dengan nama atrial fibrillation. Apabila jantung berfungsi dengan normal, signal elektrik yang dihantar kepada bahagian jantung akan membuatkannya untuk berdegup dengan normal.

Namun, mereka yang mempunyai atrial fabrication mempunyai ritma degupan yang tidak teratur. Kondisi ini boleh menyebabkan darah berkumpul pada ruang atas jantung dan menyebabkan darah beku.

5. Individu obes lebih berisiko darah beku

Obesiti dan berat badan berlebihan boleh menyebabkan seseorang itu lebih berisiko untuk menghidap atherosclerosis.

Tambah lagi, individu yang obes selalunya mempunyai gaya hidup yang tidak aktif. Individu yang menghabiskan masa dengan duduk sahaja akan membuatkan mereka lebih berisiko menghidap diabetes.

Ini secara tidak langsung akan meningkatkan risiko mereka yang mempunyai berat badan berlebihan untuk menghidap darah beku.

6. Deep vein thrombosis (DVT)

Darah beku boleh berlaku di dalam salur darah yang terletak pada kawasan tangan atau kaki. Kondisi ini turut dikenali dengan nama deep vein thrombosis. Selalunya, DVT akan berlaku pada kawasan kaki pesakit.

Lebih teruk lagi, darah beku ini boleh terpisah daripada dinding salur darah dan bergerak bersama aliran darah.

Jika darah beku ini sampai ke kawasan paru-paru dan menghalang peredaran darah, kondisi ini dikenali sebagai pulmonari embolism.

Pulmonary embolism merupakan satu keadaan yang boleh membawa maut. Pastikan anda terus berjumpa dengan doktor jika mengalami simptom seperti sesak nafas, sakit dada dan batuk berdarah.

7. Peripheral artery disease (PAD)

PAD merupakan sejenis penyakit yang menyebabkan saluran darah tersumbat lalu menghalang pengaliran darah pada kawasan kaki atau tangan pesakit.

Individu yang mempunyai penyakit ini akan mengalami simptom seperti kaki yang sakit ketika berjalan.

Mereka yang mengalami PAD mungkin juga mempunyai penyakit atherosclerosis yang telah merebak. Oleh sebab itu, mereka juga akan alami masalah yang sama pada kawasan salur darah yang mengalir ke bahagian hati dan juga otak.

Kesimpulan

penyakit darah beku

Darah beku merupakan satu keadaan yang boleh dihalang dan dirawat. Untuk pengetahuan anda, ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk melindungi diri anda daripada darah beku:

 1. Pastikan anda dapat kenal pasti tanda dan simptom darah beku.
 2. Tahu mengenai risiko anda untuk mengalami darah beku.
 3. Elakkan daripada duduk terlalu lama. Berdiri dan cuba berjalan sedikit sekurang-kurangnya sekali dalam dua atau 3 jam.
 4. Kekalkan berat badan yang sihat.
 5. Elakkan amalan tidak sihat seperti merokok.

Kini anda telah tahu apakah kesan daripada penyakit darah beku!

health-tool-icon

Kalkulator Kadar Degup Jantung Sasaran

Ketahui berapakah kadar degup jantung maksimum yang normal untuk usia anda serta bagaimana senaman berintensiti dan faktor lain akan mempengaruhinya.

Lelaki

Wanita

Anda memeriksanya untuk siapa?

Berapa kadar degup jantung anda? (bpm)

60

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
 1. Understand Your Risk for Excessive Blood Clotting. https://www.heart.org/en/health-topics/venous-thromboembolism/understand-your-risk-for-excessive-blood-clotting. Accessed November 3, 2020.
 2. Blood Clots. https://www.mayoclinic.org/symptoms/blood-clots/basics/causes/sym-20050850. Accessed November 3, 2020.
 3. Peripheral artery disease (PAD). https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peripheral-artery-disease/symptoms-causes/syc-20350557. Accessed November 3, 2020.
 4. Atrial Fibrillation (AFIB). https://www.stoptheclot.org/about-clots/afib-2/. Accessed November 3, 2020.
 5. Blood Clots Info: Risk, Symptoms And Prevention. https://www.stoptheclot.org/about-clots/blood-clot-info/. Accessed November 3, 2020.
 6. Blood Clot Treatment. https://www.stoptheclot.org/about-clots/blood-clot-treatment/. Accessed November 3, 2020.
 7. Blood clots. https://www.nhs.uk/conditions/blood-clots/. Accessed November 3, 2020.
 8. Blood Clots. https://www.hematology.org/education/patients/blood-clots. Accessed May 18, 2022.
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Fatin Zahra Disemak pada 18/05/2022
Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman