Bateri Dalam Alat Elektronik Boleh Jadi Punca Kematian Kanak-kanak, NHS

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 16/06/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Pada tahun 2011, seorang kanak-kanak berusia 2 tahun telah dimasukkan ke dalam Unit Rawatan Rapi (ICU) selama hampir 20 minggu akibat tertelan bateri litium, dipercayai berasal daripada sebuah alat kawalan jauh. Akibatnya, Emmet Rauch, telah mengalami kerosakan pada saluran esofagusnya lalu terpaksa menjalani kira-kira 200 kali imbasan sinar X dan 18 pembedahan di Hospital Kanak-kanak Phoenix di Arizona, Amerika Syarikat. 

Menurut ibu mangsa, dia tidak menyedari kanak-kanak malang itu telah menelan objek tersebut kerana si manjanya itu tidak menunjukkan sebarang tanda yang pelik melainkan demam dan selesema biasa. Namun, keadaan Emmet semakin teruk selepas 3 hari sehingga dia mengalami sesak nafas. Selepas dibawa ke hospital, doktor mengesahkan bahawa terdapat kewujudan bateri berbentuk butang pada saluran esofagusnya.

Peristiwa ini telah mendatangkan kegusaran buat ibu bapa di seluruh dunia mengenai keselamatan anak-anak terhadap bateri khususnya yang berbentuk dan bersaiz kecil kerana khuatir anak mereka akan tertelan objek berbahaya ini. Ingin tahu lebih lanjut mengenai bahaya objek ini kepada anak anda? Sila ikuti artikel ini dengan lebih lanjut.

Bateri & kanak-kanak

Sebelum pergi lebih lanjut, wajar untuk kita mengenali serba sedikit mengenai objek ini terlebih dahulu. Untuk pengetahuan anda, bateri adalah gabungan satu atau lebih sel elekrokimia dengan sambungan luar kuasa kepada alat-alat elektronik seperti telefon pintar, komputer riba, lampu suluh dan macam-macam lagi objek yang lain.

Buat anda yang belum tahu, bateri wujud dalam pelbagai bentuk dan saiz. Ada yang besar seperti satu tong air dan ada juga yang kecil seperti butang baju. Tujuan ia direka dalam pelbagai bentuk dan saiz adalah supaya ia sesuai digunakan pada aneka alat-alat elektronik yang wujud di muka bumi ini.

Objek ini terbahagi kepada 2 jenis, iaitu:

 • Primer

Ia hanya boleh digunakan sekali sahaja (pakai buang).

 • Sekunder 

Ia boleh digunakan beberapa kali kerana ia boleh dicas semula.

Dalam pada itu, objek ini juga mempunyai 2 variasi iaitu sel basah dan sel kering. Sel basah mengandungi elektrolit dalam bentuk cecair. Sel kering pula menggunakan pes elektrolit. Ia lebih sesuai digunakan dalam peralatan mudah alih kerana ia tidak mengandungi elektrolit dalam bentuk cecair yang berisiko tertumpah atau terkeluar dari badannya sekali gus membahayakan penggunanya.

Namun, walau apa pun jenis, variasi, bentuk atau saiz objek ini, ia tetap berbahaya kepada individu terutamanya kanak-kanak. Ini kerana objek ini terdapat dalam kebanyakan alat yang berada di dalam rumah seperti alat kawalan jauh atau alat permainan kanak-kanak yang sememangnya mudah dicapai oleh si manja anda.

Kecil, tetapi boleh meragut nyawa!

Menurut Profesor Stephen Powis yang merupakan pengarah perubatan cawangan England National Health Service (NHS), ibu bapa perlu lebih berhati-hati dengan alat permainan kanak-kanak yang mengandungi bateri, lebih-lebih lagi yang mempunyai bentuk dan saiz yang kecil seperti butang atau duit syiling.

Untuk pengetahuan anda, bateri butang atau dikenali sebagai bateri syiling banyak dijumpai di dalam kebanyakan alat permainan kanak-kanak yang boleh bergerak, berbunyi atau mengeluarkan lampu. Sebagai contoh, cuba anda lihat kereta mainan kecil milik anak anda. Kebanyakannya pasti menggunakan bateri jenis ini, bukan?

Menurut Profesor Powis lagi, objek ini sangat berbahaya kepada kanak-kanak jika ditelan kerana ia boleh mengakibatkan lubang pada tekak dan pendarahan dalaman akibat hakisan bahan kimia yang terdapat di dalamnya. Apa yang lebih menakutkan, ia juga boleh mengakibatkan kematian dalam tempoh 2 jam jika tidak dirawat segera.

bateri

Lagi kes kanak-kanak tertelan bateri

Selain Emmet Rauch, ada banyak lagi kes kanak-kanak malang yang terpaksa dibawa ke hospital untuk menjalani rawatan akibat tertelan objek berbahaya ini. Antara kes yang berlaku pada tahun ini adalah:

Elsie Rose

Pada bulan September, kanak-kanak perempuan berusia 2 tahun dari Sheffield, UK, hampir meninggal dunia akibat tertelan bateri dipercayai berasal dari alat permainan miliknya.

Shaylah Carmichael

Pada bulan Disember, kanak-kanak perempuan berusia 5 tahun dari Melbourne, Australia, terpaksa diletakkan dalam keadaan koma akibat tertelan bateri yang tersangkut pada tekaknya.

Menakutkan, bukan? Sudah pasti anda sebagai ibu bapa tidak mahu kes seperti ini berlaku kepada si manja kesayangan anda, bukan? Jadi, apakah yang anda boleh lakukan?

Jika anda syak anak tertelan bateri, berikan madu

Menurut pakar telinga, hidung dan tekak (ENT) di Hospital Kanak-kanak Nationwide di Philadelphia, US, memberi madu kepada anak boleh membantu mengurangkan risiko kecederaan serius berlaku kepada mereka sekiranya mereka tertelan objek ini.

Buat anda yang belum tahu, bahan kimia yang terdapat dalam bateri boleh memberi ancaman kepada tubuh badan anak anda dalam tempoh 2 jam. Jadi, sekiranya anda syak si manja anda tertelan bateri, sila bertindak dalam tempoh ini!

Akan tetapi, agak mustahil untuk ibu bapa memerhatikan pergerakan dan perlakuan anak anda selama 24 jam, bukan? Jika mereka tertelan objek ini sekalipun, bagaimana ibu bapa mahu betul-betul memastikannya?

Berikut adalah tanda anda anda mungkin tertelan bateri:

 • Sakit tekak
 • Demam
 • Selsema
 • Batuk
 • Mempunyai masalah untuk menelan makanan atau minuman
 • Komplikasi kesihatan yang lebih serius seperti esophageal perforation, kord vokal lumpuh atau berlaku hakisan pada saluran pernafasan/saluran pendarahan

Untuk pengetahuan anda juga, semakin lama bateri tersebut berada di dalam tubuh badan anak anda, semakin tinggi risiko berlaku komplikasi kesihatan yang lebih membimbangkan. Jadi, dalam tempoh masa 2 jam itu, segera berikan madu kepada si manja yang disyaki tertelan bateri. Namun, jika anda kurang pasti dengan tindakan yang bakal anda lakukan, segera bawa anak anda berjumpa dengan doktor, ya?

Konklusi

Tidak dapat dinafikan, sememangnya bateri sangat berbahaya kepada kanak-kanak sekiranya mereka tertelan objek ini. Jadi, ibu bapa sila ambil perhatian dan cuba sedaya upaya untuk menjauhkan mereka dari objek ini. Sekiranya anda mengesyaki mereka sudah menelannya, berikan mereka madu untuk meminimakan risiko komplikasi kesihatan. Lebih baik, segera bawa si manja ke hospital

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Si Kecil Asyik Jelir Lidah Bukan Mahu Mengejek, Ibu Bapa Kena Tahu 7 Sebab Ini, Ada Yang Bahaya!

  Si kecil anda kerap menjulurkan lidah seakan mengejek dan mengajuk anda? Ibu bapa kena tahu 7 sebab bayi julur lidah ini! Jom klik untuk baca.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Tahun Pertama Bayi 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Tahukah anda, kanak-kanak yang minum susu penuh krim kurang berpotensi mengalami obesiti berbanding kanak-kanak yang minum susu rendah lemak! Ini buktinya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Keibubapaan, Pemakanan Kanak-kanak 10/09/2020 . 3 minit bacaan

  TIKTOK Trend Terbaru Kanak-kanak, Ibu Ayah Kena Tahu 5 BAHAYA Jika Anak ‘Gila’ Berdansa

  Aplikasi TikTok boleh dikatakan sebagai platform media sosial yang popular masa kini. Namun adakah ia selamat untuk kanak-kanak atau sebaliknya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 10/09/2020 . 3 minit bacaan

  Teruja Nak Lakukan Ujian Kehamilan? Pasangan Baru Berkahwin Ambil Tahu Ini Dulu Sebelum Buat!

  “Adakah aku mengandung?” Ini adalah salah satu daripada soalan terpenting dalam hidup seorang  insan yang bergelar wanita. Ini cara periksa ujian kehamilan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 03/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tulisan tangan

  Periksa Tulisan Anak Anda! Kalau Kurang Cantik, Ia Mungkin Tanda Awal Si Kecil Alami ADHD

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  tip keibubapaan

  Si Kecil Hiperaktif? Apa Kata Ibu Cuba 11 Tip Didikan Ini, Pasti Membantu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  kerja rumah

  Pening Fikirkan Rumah Yang Bersepah Selepas Bersalin? Usah Stres, Jom Cuba 5 Tip Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan