8 Perkara Tentang Urin Yang Perlu Anda Tahu

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Bagaimana urin terhasil?

Adakah anda mempunyai perasaan ingin tahu bagaimana urin atau air kencing anda terhasil? Sebahagian daripada kita akan menjawab ia terhasil dari cecair yang kita minum setiap hari. Jawapan itu hampir betul. Tetapi air kencing adalah sisa cecair tubuh yang disingkirkan oleh buah pinggang yang kemudiannya dikeluarkan dari tubuh melalui air kencing.

Buah pinggang menghasilkan air kencing apabila ia menapis semua toksin dan bahan-bahan yang tidak baik dari dari untuk mengekalkan cecair homeostasis. Tubuh menyerap hampir 90 peratus daripada air kencing bersih dan selebihnya akan melalui saluran ureter ke pundi kencing, dan dikeluarkan dari tubuh melalui uretra.

Aktiviti fizikal, nutrisi/enzim dari makan yang diambil, air yang diminum, ubatan, dan penyakit yang dihidapi, akan mempengaruhi air kencing yang terhasil.

Apa yang ada dalam urin?

Setiap individu menghasilkan antara 1-1.5 liter air kencing sehari. Kandungan utama air kencing adalah 95 peratus air dan 5 peratus mineral dengan tahap yang berbeza; iaitu asid, ammonia, unsur organik, hormon, vitamin, enzim, dan lain-lain. Urea atau asid urik menguasai bahan mineral. Dalam sehari, lebih kurang 30 gram urea akan disingkirkan dari tubuh.

Ia bergantung kepada apa yang anda makan dan minum. Individu yang mengambil banyak kafein dan alkohol mempunyai kadar kencing yang tinggi setiap hari. Secara umum, setiap individu cenderung mengosongkan pundi kencing sehingga 8 kali sehari. Tetapi jika anda merasakan anda kerap kencing daripada biasa, mungkin terdapat masalah pada kesihatan anda, seperti diabetes. Pundi kencing akan menjadi aktif apabila anda cuba menahan kencing.

Warna urin

Tidak semua individu memberi perhatian kepada air kencing yang dibuang. Sebenarnya, warna air kencing boleh memberitahu tahap kesihatan anda.

Sekiranya anda merasakan jumlah air yang anda minum adalah mencukupi, kencing anda sepatutnya tidak berwarna atau berwarna kuning pucat kerana ia menunjukkan keseimbangan yang baik antara lebih atau kurang penghidratan.

Terlebih penghidratan boleh menyebabkan air kencing anda menjadi pekat dan menghasilkan warna yang lebih gelap.

 • Jingga – ¬†jika air kencing anda berwarna ini, ia bermakna, anda mengumpul beta-karotena, vitamin B2 yang tinggi yang disingkirkan dalam air kencing. Perhatikan apa yang anda makan, mungkin ia berlaku kerana pengambilan lobak yang terlalu banyak.
 • Hijau – semak jika menu anda mengandungi asparagus, apa sahaja sayuran atau tidak. Jika warna air kencing anda hijau tetapi anda tidak mengambil asparagus, ia mungkin petanda jangkitan yang boleh menyebabkan batu karang.
 • Biru – ia adalah warna yang sangat jarang. Walau bagaimanapun, keadaan ini dipanggil hypercalcemia, iaitu kandungan kalsium yang tinggi dalam darah yang boleh melemahkan tulang, menyebabkan batu karang, dan menganggu fungsi jantung dan otak.
 • Coklat gelap – warna ini menunjukkan kehadiran darah kerana disebabkan jangkitan pada buah pinggang, uretra, ureter, atau lain-lain. Diatebetes mellitus boleh dikenal pasti melalui tahap kemanisan air kencing, manakala phenylketonuria pada kanak-kanak boleh menyebabkan kencing berbau. Selain berkemungkinan masalah E.coli, jangkitan juga boleh menyebabkan kencing berbau ammonia yang kuat.

Bau urin

Bau air kencing biasanya bergantung kepada apa yang anda makan. Jika ia berbau seperti sebatian sulfur, anda mungkin makan terlalu banyak aspragus. Bau akan menjadi lebih kuat jika anda dehidrasi; ia mungkin berbau seperti ammonia kerana kencing anda menjadi sangat pekat.

Kencing malam?

Kencing malam atau enuresis adalah perkara yang berlaku sejak lahir. Terbahagi kepada dua bahagian, untuk kanak-kanak yang mempunyai enuresis sebelum usia 6 bulan dipanggil enuresis utama dan untuk kanak-kanak usia lebih 6 bulan dipanggil enuresis sekunder.

Faktor yang menyebabkan enuresis adalah tekanan atau penyakit tulang belakang. Kencing dikumpulkan dalam pundi kencing untuk menyeimbangkan jumlah hormon yang berkurangan. Terapi kelakuan adalah cara untuk menyingkirkan tingkah laku psikologi ini, sebagai contoh menggunakan enuresis alarm noctural.

Tubuh bergetar semasa kencing?

Apabila air kencing keluar dari pundi kencing, ia mengurangkan haba tubuh. Semasa air kencing melalui uretra, tubuh akan bergetar kerana penggunaan kalori oleh otot. Ketika berada dalam musim sejuk atau di tempat sejuk, tubuh akan sukar untuk mengeluarkan peluh sebagai proses mengurangkan haba tubuh. Ini menyebabkan banyak air kencing akan dikeluarkan.

Kerap kencing semasa musim sejuk?

Semasa musim sejuk atau berada di tempat sejuk, kita memerlukan lebih banyak tenaga daripada biasa. Untuk mendapatkan tenaga yang lebih, tubuh membakar lebih cepat, mengakibatkan pengeluaran karbon dioksida dan air di dalam tubuh. Air yang disingkirkan dari tubuh sebagai peluh dan urin, iaitu air kencing, tetapi kerana berada dalam cuaca sejuk, peluh tidak akan keluar, jadi ia akan singkirkan sebagai air kencing sahaja. Ini sekali gus menyebabkan seseorang individu akan lebih kerap kencing.

Hello Health Group tidak menyediakan apa-apa nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Benarkah Menahan Kencing Boleh Jadi Punca Kanser Prostat? Ini Jawapannya

  Adakah perbuatan tahan kencing boleh menyebabkan kanser prostat? Atau adakah kanser prostat yang menyebabkan anda sukar tahan kencing?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Prostat 02/11/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah Berapa Kali Anda Buang Air Kecil Hari Ini? Kalau Terlebih Ini Mungkin Tanda Penyakit!

  Berapa kali dalam sehari anda patut kencing? Individu kerap buang air kecil lebih daripada 5 kali sehari bermakna mempunyai tahap kesihatan tidak normal?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Masalah Pundi Kencing, Urologi 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Sebab Kita MESTI Berdehem Ketika Kencing! Jika Tidak, Boleh Jadi Punca Batu Karang?

  Ramai yang percaya bahawa tidak berdehem ketika kencing juga boleh jadi punca batu karang. Adakah ia benar? Jom klik artikel untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Masalah Pundi Kencing, Urologi 19/08/2020 . 3 minit bacaan

  Tembak Asyik Miss, Jangan Biarkan Jika Kencing Bercabang, Ada Yang Bahaya

  Masalah air kencing bercabang lazim berlaku terutamanya dalam kalangan lelaki. Jangan tak tahu, fenomena buang air kecil ini boleh jadi tanda penyakit.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Prostat, Urologi 15/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jangkitan salur air kencing

  Kena Minum Banyak Air Kosong Nak Elak Jangkitan Saluran Kencing, Berkesan Ke Cara Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 24/02/2021 . 3 minit bacaan
  bahaya tahan kencing

  Sebenarnya Berapa Lama Boleh Tahan Kencing? Tahu Tak BAHAYA Jika Lebih Tempoh Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 10/02/2021 . 3 minit bacaan
  jangkitan saluran kencing

  Rasa Pedih Ketika Kencing Selepas Seks? Mungkin Anda Terkena Jangkitan Saluran Kencing

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/12/2020 . 3 minit bacaan
  tempoh nifas

  Penjagaan Selepas Bersalin Penting! Kalau Tidak, Ibu Terdedah Kepada 9 Risiko Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 11/12/2020 . 4 minit bacaan