What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Elak 5 Makanan Ini Jika Anda Ada Masalah Kencing Kotor, Makin Buruk Jadinya Nanti!

Elak 5 Makanan Ini Jika Anda Ada Masalah Kencing Kotor, Makin Buruk Jadinya Nanti!

Jika anda pernah mengalami masalah pundi kencing atau jangkitan saluran kencing, anda tahu bahawa masalah seperti itu boleh menyebabkan rasa sakit, kerengsaan, dan banyak kali ke bilik mandi, sama ada pada waktu siang atau tengah malam.

Bagi individu yang selalu bergelut dengan masalah ini, penting untuk mencari makanan dan minuman yang boleh membantu meringankan kesakitan dan kerengsaan sambil mengelakkan makanan yang boleh memburukkan mereka.

1. Buah citrus

Buah buah citrus seperti oren, limau gedang, lemon dan limau sangat popular dan alasan baik kerana mengandungi banyak vitamin C, yang boleh membantu meningkatkan sistem imun.

Tetapi ada kekurangannya, pengambilan dalam kuantiti yang banyak cenderung mengganggu pundi kencing, dan mungkin lebih bermasalah untuk orang yang selalu mengalami masalah kesihatan pundi kencing.

Semakin banyak buah-buahan berasid, semakin parah.

2. Coklat

Coklat juga boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan yang ketara, dan bukan hanya kerana ia cenderung penuh dengan gula dan lemak.

Tetapi kerana kebanyakan coklat mengandungi kafein, yang dikenali untuk merengsakan pundi kencing, ia boleh menyebabkan kesakitan dan kerengsaan yang signifikan pada individu yang kerap mengalami masalah pundi kencing.

Sekiranya anda tidak dapat menghindari coklat, pilih coklat gelap, yang biasanya lebih rendah daripada lemak dan kalori.

3. Makanan pedas

Selagi sistem penghadaman anda dapat mengendalikannya, makanan pedas sebenarnya boleh cukup baik untuk anda.

Namun sekiranya anda mempunyai masalah pundi kencing, ia cenderung merengsakan lapisan organ penting ini, yang menyebabkan beberapa individu perlu ke bilik mandi. Jadi lebih baik anda memilih makan yang lebih ringan.

4. Daging diproses

Kecuali anda seorang vegetarian (atau vegan), anda mungkin makan daging yang diproses.

Terdapat banyak perbualan mengenai daging yang diproses mendatangkan kesan buruk, tetapi selalunya tidak disebutkan ia juga boleh merengsakan pundi kencing.

Ini berlaku kerana daging yang diproses mengandungi perasa pedas, natrium nitrat, dan nitrit.

Daripada memakan daging yang diproses yang terdapat dalam bungkusan, anda harus membeli daging segar.

Pertukaran daging segar dan ringan seperti ayam belanda, ayam, ikan, daging lembu atau kambing segar.

5. Gula

Terdapat banyak sebab untuk mengelakkan daripada memakan banyak gula, yang mana meningkatkan risiko obesiti dan masalah berkaitan obesiti, termasuk diabetes dan penyakit jantung, tetapi satu faktor yang jarang dibincangkan adalah kesannya pada pundi kencing.

Seperti makanan pedas, gula cenderung merengsakan pundi kencing, meningkatkan peluang seseorang perlu kerap ke tandas.

Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan daripada gula, cuba gula alternatif seperti stevia, yang merupakan pemanis semula jadi.

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

12 Foods That Can Irritate The Bladder https://www.activebeat.com/diet-nutrition/12-foods-that-can-irritate-the-bladder/7/ Accessed May 30, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 22/01/2021
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor